Beneficiile lobodei sunt numeroase și merită să le cunoaștem. Este una dintre legumele vedetă din acest sezon. Puteți face multe preparate pe baza acestui aliment.
Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și în minerale. Vorbim mai exact despre vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, zinc, fier și seleniu. Bineînțeles, ciorba de lobodă este un fel de mâncare foarte apreciat primăvara. În Grecia Antică era foarte folosită pentru tratarea arsurilor de la nivelul pielii și nu numai, potrivit Doc. Mai mult decât atât, loboda este un aliment foarte nutritiv și sănătos. Este sărac în calorii, deci este ideală pentru menținerea greutății sau chiar pentru a scăpa de kilograme nedorite.
Îmbunătățește digestia
Loboda poate îmbunătăți digestia datorită fibrelor alimentare, dar și anumitor minerale care favorizează acest lucru. Astfel, este esențial să consumăm lobodă cât mai des. Veți scăpa de constipație și de balonare.
Este bogată în antioxidanți
Loboda este bogată în antioxidanți, care sunt aliați perfecți împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativi. De asemenea, este importantă și benefică și pentru piele, dar și pentru păr. Cum este bogată în vitamina C, se pare susține sistemul imunitar, dar și multe alte procese din organism. Vitamina K ajută la fixarea fierului din organism, însă și la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii ale sistemului osos.
Are proprietăți diuretice
Fie că sunt consumate proaspete, fie că sunt gătite, frunzele de lobodă reprezintă un foarte bun diuretic. Ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Combate anemia
Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în sânge. Așadar, loboda contribuie destul de mult la combaterea anemiei datorită cantității de fier considerabile pe care o conține.
Bună pentru sănătatea ochilor
Loboda este bogată în caroteni și antocianine. Poate reduce riscul de cataractă sau de glaucoma. Sunt afecțiuni destul de grave, care pot pune în pericol vederea.
Deși loboda este foarte sănătoasă, iată că există și anumite contraindicații de care să țineți cont. Persoanele care iau comprimate pentru a dilua sângele ar trebuie să evite loboda. În altă ordine de idei, acest aliment poate să interefereze cu tratamentul pe care îl urmați.
Persoanele care au alergie la lobodă nu ar trebui să o consume. Deși nu sunt atât de frecvente, v-ați putea confrunta cu urticarie, mâncărime etc.
Cel mai popular mod de a consuma loboda este gătită, în ciorbe. Dă un gust aparte și, totodată, răcoritor. Cu toate acestea, mai puteți să o adăugați în preparate alături de spanac, urzici, ștevie sau chiar în salate și sucuri proaspete. Înainte de toate, oricum doriți să o consumați, spălați în jet de apă rece foarte bine.