Cu ce poți înlocui lactatele? În perioada postului, mai ales, apare deseori această întrebare în rândul oamenilor. Bineînțeles, sunt persoane care au intoleranță la lactoză și sunt nevoiți să recurgă la acest pas, în a consuma altceva în în locul acestui aliment de bază.
Lactatele reprezintă o sursă ideală și importantă de nutrienți esențiali pentru organism. Mai mult decât atât, joacă un rol esențial pentru menținerea sănătății. Atunci când ținem post, scoatem din alimentație tot ce însemna produs lactat. Vorbim mai exact despre lapte, brânză, smântână, kefir, iaurt etc.
Calciul este un mineral important pentru a menține sistemul imunitar. Carența acestuia poate duce la mai multe probleme de sănătate, precum osteoporoză, crampe musculare, dureri articulare, dureri dentare.
Cu ce poți înlocui lactatele
Laptele este unul dintre cele mai consumate produse lactate din toată lista. El poate fi consumat simplu, în cafea, preparate sau dulciuri. Mai jos aveți o listă cu ce anume mai exact să îl înlocuiți.
- Lapte de soia – este o alegere foarte bună, vegetală, care are un profil nutrițional bogat în proteine, aproape la fel ca cel de vacă.
- Lapte de migdale – reprezintă o alegere foarte folosită în zilele noastre. Are o textură ușoară, un gust delicios, aromat, potrivit pentru cafea, deserturi etc. Este ceva mai sărac în calorii, dar fortificat, potrivit Libertatea.
- Lapte de ovăz – este foarte cremos și ideal pentru cafea, dar și pentru anumite preparate culinare delicioase. Este bogat în fibre și carbohidrați, oferind rapid senzația de sațietate.
- Lapte de cocos – este mai gras și are un gust ceva mai exotic, real dacă ne gândim de unde vine. Este perfect pentru cafea, deserturi și preparate asiatice.
Cu ce putem înlocui iaurtul
Iaurtul este deseori folosit în deserturi, pe post de gustare, în smoothie-uri, ca bază pentru sosuri.
- Iaurt de caju – este destul de cremos și delicat din punct de vedere al gustului și nu numai. Este excelent pentru sosuri și dressinguri.
- Iaurt de soia – este bogat în proteine și fortificat cu calciu și probiotice. Se pare că ar fi cel mai apropiat de iaurtul clasic.
- Iaurt de cocos – textura este una cremoasă și un gust mai dulceag, delicat, perfect pentru deserturi. Este ceva mai bogat în grăsimi decât alte variante.
- Iaurt de ovăz – având un gust neutru este perfect pentru foarte multe preparate.
- Iaurt de migdale – merge bine cu fructe.
Cu ce putem înlocui brânză
- Brânză din soia – tofu poate să fie transformat în brânză feta. Pot fi și alte tipuri de brânză prin marinare cu ulei de măsline, lămâie etc.
- Mozzarella vegetală – aceasta este preparată din amidon de cartofi, tapioca sau cocos. Puteți face pizza de post sau alte preparate la cuptor.
- Parmezan vegetal – se face din migdale, caju sau nuci măcinate, care sunt amestecate cu drojdie inactivă.