LIFESTYLE

⁠Idei preparate de Lăsata Secului pentru postul Sfinților Petru și Pavel. Ce pregătesc gospodinele

Idei preparate de Lăsata Secului pentru postul Sfinților Petru și Pavel. Ce pregătesc gospodinele
www.cdn.catine.ro

⁠Idei preparate de Lăsata Secului pentru postul Sfinților Petru și Pavel pe care orice gospodină le poate pregăti. Ele se fac foarte ușor și sunt gustoase, iar cei din jur sigur vor fi încântați de acestea.

Duminică, pe 15 Iunie, este Lăsata Secului pentru postul Sfinților Petru și Pavel. Gospodinele pregătesc preparate delicioase. Este cel mai scurt post din an și cel mai ușor. De asemenea, nu are dată fixă în calendar, ci este ținut de regulă la cel puțin 7 zile de la Pogorârea Duhului Sfânt. Este

⁠Idei preparate de Lăsata Secului pentru postul Sfinților Petru și Pavel

Coaste de porc cu cartofi la cuptor

Veți avea nevoie de:

  • două bucăți de coaste de porc
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • o linguriță de boia dulce
  • o linguriță de boia picantă sau afumată (după preferințe)
  • sare după gust
  • piper după gust
  • o linguriță de ierburi preferențiale
  •  200 ml de bere
  • 150 grame de sos bbq
  • o linguriță de miere
  • cartofi
  • rozmarin

Pentru început trebuie să spălați coastele foarte bine. Într-un bol mai mare adăugați uleiul, boia dulce, boia picantă, sare, piper, ierburi aromatice preferențiale. Amestecați foarte bine și adăugați coastele. Ungeți foarte bine pe toate părțile. Lăsați-le la frigider pentru cel puțin cinci ore. Le puteți lăsa chiar și peste noapte. Puneți-le apoi într-o tavă, puneți și cartofii întregi sau tăiați mai mari, depinde cât de mici sau mari sunt. Dacă folosiți cartofi noi, îi puteți spăla foarte bine, să nu îi mai curățați.

Puneți sare, rozmarin peste ei. Puneți deasupra foaie de copt și apoi aluminiu. Transferați-le la cuptorul preîncălzit la 160 de grade, timp de 3 ore și jumătate. În momentul în care sunt aproape gata, puteți face și sosul. Într-o tigaie, adăugați berea, sosul bbq și mierea. Amestecați foarte bine până când dă în clocot și vedeți că se îngroașă. Înlăturați foaia de copt, folia de aluminiu și ungeți foarte bine peste tot coastele cu acest sos. Mai lăsați-le pentru aproximativ 10-15 minute la cuptor, însă fără nimic deasupra. Se va forma partea crocantă deasupra. Un adevărat deliciu.

Sănătos și gustos

Borș de curcan

Veți avea nevoie de:

  • măruntaie de curcan (sau orice bucăți vă plac)
  • doi morcovi
  • un păstârnac
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o tijă de apio
  • o felie de țelină
  • un ardei
  • o ceapă
  • tăiței
  • sare după gust
  • borș pentru acrit
  • leuștean
  • două-trei linguri de bulion

Veți avea nevoie pentru tăiței de:

  • două ouă
  • sare
  • făină

Pentru începu spălați foarte bine carnea și puneți la fiert într-o oală cu apă. Faceți foaia de tăiței. Când se adună spumă o înlăturați cu o spumieră. Când carnea este pe jumătate fiartă, puneți legumele tăiate în cubulețe și sare. Batem ouăle cu un praf de sare și amestecăm cu făină.  Frământăm cu mâna aluatul până are o consistență fermă. Cu ajutorul unui sucitor, întindeți bine foaia. După ce ați făcut acest lucru, lăsați-o pe o coală pentru a se zvânta. Puneți și bulionul. Când legumele sunt fierte, tăiați foaia de tăiței, adăugați în ciorbă, puneți borșul și potriviți de sare. Mai lăsat circa 10 minute. La final, adăugați și leuștean.

Pe gustul tuturor

Chiftele cu piure

Veți avea nevoie de:

  • 500 grame de carne tocată de porc
  • cinci căței de usturoi
  • sare după gust
  • piper după gust
  • un ou
  • un cartof mai mare sau doi cartofi mai mici
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel
  • ulei pentru prăjit

Veți avea nevoie pentru sos de:

  • o ceapă
  • trei linguri de ulei
  • 500 ml de suc de roșii
  • apă (în funcție de cât de gros sau subțire vreți să fie sosul)
  • sare după gust
  • piper după gust
  • 3 căței de usturoi
  • trei frunze de dafin
  • busuioc
  • pătrunjel

Veți avea nevoie pentru piure de:

  • 1 kilogram de cartofi
  • 80 de grame de unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
  • 200-250 de ml de lapte fierbinte
  • sare după gust

Dați carnea prin mașina de tocat, alături de ceapă, usturoi, cartofi, pătrunjel și mărar. Puneți apoi oul, sare, piper și amestecați foarte bine. Puneți ulei la încins într-o tigaie. Formați chiftele cum doriți și puneți la prăjit. Pentru sos trebuie să tocați ceapa foarte mărunt și să o puneți la prăjit într-o oală sau cratiță. Lăsați la foc mic circa 3-4 minute, puneți și usturoiul dat pe răzătoare, amestecați și apoi turnați sosul de roșii. Puneți și un pic de apă. Lăsați să fiarbă circa 5 minute. Ulterior, puneți chiftele și mai adăugați apă dacă este nevoie, busuioc, foi de dafin, sare, piper după gust. Lăsați să mai fiarbă totul cam 10 minute. Puneți pătrunjel.

Pentru piure curățați cartofii. Spălați-i foarte bine și tăiați-i în cubulețe. Puneți-i la fiert. Când începe să fiarbă ap, adăugați sare. Când sunt bine fierți, îi strecurați, puneți unt rece și amestecați. Ulterior, adăugați lapte până obțineți consistența dorită.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele