Sunt anumite ingrediente pentru piure în loc de lapte, dar poate chiar și de unt. Trebuie să afli neapărat micile secrete și trucuri în bucătărie.
Piureul de cartofi reprezintă una dintre preparatele preferate ale românilor. De cele mai multe ori, este folosit pe post de garnitură pentru diverse mâncăruri cu carne și nu numai. Tocmai de aceea este esențial să aflați cum anume mai puteți să îl faceți în afară de lapte și unt, varianta tradițională și știută de toată lumea.
Fără dar și poate, atunci când vreți să faceți un piure pufos și gustos trebuie să aveți grijă ce cartofi folosiți. Neapărat să fie galbeni, cei care se sfărâmă. Ei au un conținut mai mare de amidon decât ceilalți roșii. Aceștia se curăță, se taie în cubulețe și se adaugă într-o oală la fiert cu sare.
În mod normal, cartofii pentru piure trebuie să fie fierți în coajă, întregi. Dar se pare că e mai ușor să „apelăm” la prima variantă. În mod normal, se pun următoarele ingrediente: lapte și unt. Dacă nu vă place, e cazul să optați și pentru altceva. Sau mai există situații în care nu aveți și trebuie să vă descurcați într-un anume fel.
În cazul în care ții post sau ești vegan, poți să pui margarină în loc de unt și smântână lichidă vegetală în loc de lapte. Veți vedea că la final gustul nu va fi foarte diferit față de cel pe care îl știți deja. Pentru a avea consistența dorită poți pune mai multă smântână lichidă, dar deja gustul se va schimba. Deci mai bine optați pentru apa în care au fiert cartofii.
Nu folosi mixerul sau robotul de bucătărie, ci ustensila specială pentru piure. Bineînțeles, mai poți folosi și smântână normală, nu cea vegetală, iar gustul va fi pe măsura așteptărilor.
Veți avea nevoie de:
Pentru început, curățați cartofii. Pe măsură ce faceți acest lucru, cartofii se țin într-un bol cu apă rece. După ce ați terminat, spălați-i bine. Se taie în cubulețe. Se pun într-o cratiță și se adaugă apă și puțină sare. Aceasta se dă la foc mediu și lăsăm cartofii la fiert circa 25 de minute.
Când sunt destul de fragezi, strecurați cartofii printr-o sită. Se zdrobesc cartofii cât sunt fierbinți. Pentru început folosiți presa de cartofi manuală. Ei trebuie zdrobiți foarte bine, având grijă să nu lăsăm bucăți mari în piure. Se adaugă untul la temperatura camerei. După ce s-a omogenizat untul, adăugăm și smântâna. Aceasta are o cantitate mai mare de grăsime, iar preparatul va avea un gust mai aparte