Se dau 1250 de lei în plus la salariu. Banii sunt destinați pentru o singură categorie de angajați din România și se oferă pe o perioadă de 12 luni.
Înainte, suma oferită lunar era de 1000 de lei în plus. În prezent, suma ajunge la 1250 de lei. Banii vor fi oferiți de angajator pentru anumiți români. Pentru a facilita accesul la piața muncii a tinerilor și șomerilor, statul le-ar putea oferi sume consistente, lunar, care se adaugă la salariu.
Este vorba despre prima de stabilitate. Aceasta se oferă tinerilor absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă, cu contract pe perioadă nedeterminată.
Valoarea primei este de 1.000 de lei lunar în primele 12 luni și 1.250 de lei lunar, în următoarele 12 luni. Mai mult, statul oferă o subvenție de 2.250 lei angajatorilor, timp de 12 luni. Banii sunt calculați pentru fiecare tânăr angajat pentru prima dată pe piața muncii sau un tânăr, cu vârsta sub 30 de ani. Acesta trebuie să fie aflat în șomaj pe termen lung, de peste 6 luni, cu condiția menținerii raporturilor contractuale de muncă 18 luni de la data încadrării în muncă.
De altfel, există și o schemă de ajutor privind creșterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat. Acesta trebuie să fie de peste 5%.
Banii sunt oferiți prin intermediul fondurilor de la stat. Afacerea se susține cu până la 100.000 de euro. 50% din fonduri sunt nerambursabile. Acești bani sunt calculați pentru acoperirea salariilor angajaților, aferent noilor locuri de muncă.
Există și o garanție a statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit garantat pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 de euro. Bugetul alocat – 500 milioane de euro, din bugetul de stat și fonduri europene.
Măsurile sunt anunțate în Programul de Guvernare pentru 2024-2028.
Pe marginea acestui subiect a oferit detalii noi și premierul Marcel Ciolacu. Acesta le promite tinerilor că va căuta cât mai multe forme de sprijin pentru integrarea pe piața muncii.
„Tânărul beneficiar de subvenție are obligația de a absolvi un program de inițiere, specializare, formare sau perfecționare competențe transversale, în primele 12 luni de la încadrare”, a mai precizat Marcel Ciolacu.