NEWS

15.000 de lei pentru cuplurile din România. Ce condiții sunt necesare pentru depunerea dosarelor

15.000 de lei pentru cuplurile din România. Ce condiții sunt necesare pentru depunerea dosarelor
Sursa foto: Pexels

Se dau 15.000 de lei pentru cuplurile din România. Este vorba despre continuarea Programului Național Social pentru Creșterea Natalității, program care a început în decembrie 2022. În țara noastră, mii de cupluri se confruntă cu problema infertilității. Mai mult, în primul semestru din 2023 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 145 de ani.

15.000 de lei pentru cuplurile din România

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse a anunțat că, din decembrie 2022 până în prezent, au fost înregistrate 9.617 dosare, dintre care 7.732 au fost declarate eligibile.

În prezent, există deja 6.381 contracte semnate pentru care s-au comandat deja voucherele în valoare de 15.000 de lei.

De asemenea, au fost făcute 1.451 de deconturi, dintre care 986 deconturi la farmacii pentru medicamente și 465 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale.

”Îmi doresc ca acest program să continue, este un program necesar, mai ales că ne confruntăm cu cele mai scăzute date demografice din ultimii 30 de ani. Infertilitatea rămâne o problemă reală și nu cred ca cineva să își dorească să închidă acest program. Avem deja sarcini în evoluție, avem doamne care urmează tratamente de infertilitate și abia aștept să venim cu vești despre primii bebeluși” a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

Doar puțin peste 73.000 de copii s-au născut în primul semestru din 2023. Este cel mai mic număr de nașteri de când există date statistice.

Ce condiții sunt necesare pentru depunerea dosarelor

“Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” este finanţat de la buget și are ca scop sprijinirea financiară a cuplurilor şi a persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, conform ministerului.

Începând cu data de 01.01.2023, se acordă sprijin financiar pentru un număr de maximum 10.000 beneficiari ai Programului pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condițiile legii.

 

Criterii de eligibilitate:

  • cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să fie cetățeni români și să aibă domiciliul în România;
  • cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
  • procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României, parteneră a programului, autorizată să desfășoare acest tip de activități;
  • vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 și 45 ani.