NEWS

20 de ani de la atentatele de la WTC

20 de ani de la atentatele de la WTC

Pe 11 septembrie se comemorează 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie. O zi care va rămâne cu siguranță în istorie și care a schimbat în câteva clipe viața locuitorilor Statelor Unite.

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la 11 septembrie 2001. În această zi sumbră, America se unește pentru victimele atacurilor teroriste din New York și Washington DC. O zi soldată cu aproape 3.000 de oameni morți. O zi care a declanșat războaie lungi și sângeroase în Irak și Afganistan și au modificat dramatic cursul secolului XXI.

Președintele Joe Biden a planificat să viziteze toate cele trei locuri ale atacurilor din 11 septembrie

Președintele SUA a început ziua la New York, participând la un eveniment memorial la Ground Zero sâmbătă dimineață. Alături de el se află prima doamnă Jill Biden și fostul președinte Barack Obama.

Următoarea oprire ar urma să fie lângă memorialul zborului 93 din Shanksville, unde fostul președinte George W. Bush va ține un discurs, înainte de a vizita Pentagonul.

În timp ce Biden ar fi dorit ca cea de-a 20-a aniversare din 11 septembrie 2001 să ofere chiar și un scurt sentiment de unitate în SUA, acest lucru nu se va întâmpla. În momentul de față continuă criticile ascuțite cu privire la retragerea recentă a SUA din Afganistan.

După plecarea tumultuoasă a forțelor americane din Kabul în urmă cu mai puțin de două săptămâni, care a pus capăt celui mai lung război al SUA, talibanii au recâștigat controlul asupra Afganistanului.

Acest lucru a stârnit temerile că Afganistanul – care a fost controlat de talibani în 11 septembrie – se va transforma din nou într-un port sigur pentru teroriști.

Ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001

World Trade Center complex de 7 clădiri terminat în 1973 la capătul sudic al cartierului Manhattan. Principalele clădiri, WTC 1 și WTC 2 aveau câte 110 etaje. Și au fost cele mai mari clădiri din lume între anii 1972 și 1973.

Complexul de clădiri a fost distrus în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 când două avioane deturnate de teroriști al-Qaeda au fost prăbușite în fiecare dintre cele două turnuri gemene, care s-au prăbușit din cauza incendiilor cauzate de exploziile avioanelor.

Acesta va rămâne în istorie drept cel mai grav atac terorist din istoria SUA. Al treilea atac care viza clădirea Capitoliului a eșuat după ce pasagerii au reușit să-i oprească pe teroriști.