WORLD

Bilanț la final de an. De ce 2023 a fost un ghimpe incomod pentru Occident și democrație

Bilanț la final de an. De ce 2023 a fost un ghimpe incomod pentru Occident și democrație
Rusia și China, Xi Jinping și Vladimir Putin sursa foto: realitatea.md

În ultimele 12 luni, tot ce înseamnă Occident a înregistrat o serie de eșecuri pe scena politică internațională. Niciunul nu a fost dezastruos, deocamdată. Dar toate indică o schimbare a raportului de forțe care se îndepărtează de valorile occidentale, dominate de ani de zile de SUA.

Pe multe fronturi, vântul bate în direcția greșită pentru interesele occidentale. Iată de ce și care sunt motivele și ce beneficii ar mai putea apărea din schimbările în curs:

Războiul în Ucraina, un semi-eșec pentru Occident

În ciuda unor succese recente în Marea Neagră, războiul nu merge bine pentru Ucraina. Acest lucru înseamnă, prin extensie, că merge prost pentru NATO și Occident, care au finanțat efortul de război al Ucrainei și economia acesteia cu zeci de miliarde de dolari.

Anul trecut, pe vremea aceasta, în NATO existau mari speranțe că, aprovizionată cu echipament militar modern și cu pregătire intensivă în țările occidentale, armata ucraineană ar putea să-și impună avantajul pe care l-a obținut în toamna anului trecut și să-i scoată pe ruși din mare parte din teritoriile pe care le-au cucerit. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Problema a fost una de sincronizare. Țările NATO au avut nevoie de mult timp pentru a se decide dacă îndrăznesc să trimită în Ucraina tancuri de luptă principale moderne, precum Challenger 2 al Marii Britanii și Leopard 2 al Germaniei, în cazul în care acest lucru l-ar fi provocat pe președintele Vladimir Putin la un fel de represalii pripite.

Țările NATO au avut nevoie de mult timp

În cele din urmă, Occidentul a livrat tancurile, iar președintele Putin nu a făcut nimic. Dar până când acestea au fost gata să fie desfășurate pe câmpul de luptă în iunie, comandanții ruși s-au uitat pe hartă și au ghicit pe bună dreptate unde va fi efortul principal al Ucrainei.

Ucraina, și-au imaginat ei, va dori să avanseze spre sud prin regiunea Zaporojie, spre Marea Azov, făcând o breșă în liniile rusești, împărțindu-le în două și tăind Crimeea.

Poate că armata rusă a avut performanțe abisale în încercările sale de a cuceri Kievul în 2022, dar unde excelează este în apărare. În tot acest timp în care brigăzile ucrainene au fost antrenate în Marea Britanie și în alte părți în prima jumătate a anului 2023 și în timp ce tancurile erau trimise spre est, spre front, Rusia construia cele mai mari și mai extinse linii de fortificații defensive din istoria modernă.

Pentru Ucraina și pentru Occident măsurătorile merg în direcția greșită

Minele antitanc, minele antipersonal, buncărele, tranșeele, capcanele pentru tancuri, dronele și artileria s-au combinat pentru a zădărnici planurile Ucrainei. Contraofensiva sa mult lăudată a eșuat.

Pentru Ucraina și pentru Occident, măsurătorile merg aproape toate în direcția greșită. Ucraina duce o lipsă critică de muniție și de soldați. Congresul blochează încercările Casei Albe de a promova un pachet de sprijin militar de 60 de miliarde de dolari. Ungaria blochează pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro al UE.

Evident, această situație este profund dezamăgitoare pentru Ucraina, care spera ca până acum să fi întors valul războiului în favoarea sa. Dar de ce contează aceasta pentru Occident? Contează pentru că președintele Putin, care a ordonat personal această invazie acum aproape doi ani, trebuie doar să se mențină pe teritoriul pe care l-a cucerit (aproximativ 18% din Ucraina) pentru a proclama o victorie.

NATO și-a golit depozitele de armament și a făcut tot ce i-a stat în putință, mai puțin să intre în război, pentru a-și susține aliatul, Ucraina. Toate acestea ar putea sfârși într-un eșec jenant de a inversa invazia rusă.

Între timp, statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania, toate membre NATO – sunt convinse că, dacă Putin poate reuși în Ucraina, va veni după ele în cinci ani.

Vladimir Putin

În martie 2023, el a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională de la Haga, împreună cu comisarul său pentru drepturile copilului, pentru crime de război comise împotriva copiilor ucraineni.

Occidentul a sperat că acest lucru va face din el un paria internațional și îl va îmbutelia în propria țară, neputând călători de teama arestării și a deportării la Haga. Acest lucru nu s-a întâmplat.

De la această punere sub acuzare, președintele Putin a fost în Kârgâzstan, China, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, primind de fiecare dată o primire cu covorul roșu. De asemenea, a participat virtual la summitul Brics din Africa de Sud.

Runda după rundă de sancțiuni ale UE ar fi trebuit să îngenuncheze economia rusă, obligându-l p Putin să revină asupra invaziei sale. Cu toate acestea, Rusia s-a dovedit a fi remarcabil de rezistentă la aceste sancțiuni, aprovizionându-se cu multe produse prin intermediul altor țări, precum China și Kazahstan. Este adevărat că Occidentul s-a dezintoxicat în mare parte de petrolul și gazele rusești, dar Moscova a găsit alți clienți dispuși, chiar dacă la un preț redus.

Gaza

Occidentul, mi-au spus recent miniștrii arabi la un summit la Riad, are standarde duble. „Guvernele voastre sunt ipocrite”, mi s-a spus. De ce, m-au întrebat ei, vă așteptați ca noi să condamnăm Rusia pentru uciderea civililor în Ucraina, când voi refuzați încetarea focului în Gaza, unde mii de civili sunt uciși?

Războiul dintre Israel și Hamas a fost în mod clar catastrofal pentru toți locuitorii din Gaza și pentru israelienii afectați de raidul criminal al Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie. A fost, de asemenea, negativ pentru Occident. A deturnat atenția globală de la aliatul NATO, Ucraina, care se luptă să țină piept avansurilor rusești în această iarnă. A deturnat munițiile americane de la Kiev în favoarea Israelului.

Dar, mai presus de toate, în ochii multor musulmani și a altora din întreaga lume, a făcut ca SUA și Marea Britanie să pară complice la distrugerea Gaza prin protejarea Israelului la ONU. Rusia, a cărei forță aeriană a bombardat în covor orașul Alep din Siria, și-a văzut acțiunile crescând în Orientul Mijlociu începând cu 7 octombrie.

Războiul s-a extins deja în sudul Mării Roșii, unde Houthis, susținuți de Iran, lansează drone și rachete explozive asupra navelor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la mărfuri, deoarece marile companii de transport maritim din lume sunt obligate să devieze tot drumul în jurul vârfului sudic al Africii.

Sahelul african

Una câte una, țările din regiunea Sahel din Africa de Vest au cedat în fața unor lovituri de stat militare care au dus la expulzarea forțelor europene care ajutau la combaterea insurgenței jihadiste din regiune.

Fostele colonii franceze Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană se întorseseră deja împotriva europenilor când, în iulie, o nouă lovitură de stat a dus la înlăturarea unui președinte pro-occidental în Niger. Ultimele trupe franceze au părăsit acum țara, deși 600 de soldați americani au rămas acolo în două baze, potrivit BBC.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă...
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o să avem șanse mai mari la bani și fericire
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au deschis o afacere, iar ce au ajuns acum să facă impresionează o întreagă comunitate
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au...
Cum să îți cureți casa de energiile negative! Ritualul astrologului Nicoleta Svârlefus
Cum să îți cureți casa de energiile negative! Ritualul astrologului Nicoleta Svârlefus
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA  pe care le-au numit „distructive şi ostile
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
De unde vin produsele de la Lidl
De unde vin produsele de la Lidl
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute de milioane de lei şi cu mii de hectare de pământ. Ce planuri au proprietarii cu compania pe care au construit-o
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute...
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Alertă alimentară în toată Europa! Românii sfătuiți să evite acest produs din magazine
Alertă alimentară în toată Europa! Românii sfătuiți să evite acest produs din magazine
S-A AFLAT totul despre bărbatul cu care se IUBEȘTE Simona Halep! Detalii BOMBĂ
S-A AFLAT totul despre bărbatul cu care se IUBEȘTE Simona Halep! Detalii BOMBĂ