Dacă ești obișnuită să îți vopsești des părul, însă te-ai săturat să mergi constant la salon, cel mai simplu este să te vopsești acasă. Multe femei se tem să se vopsească singure, însă dacă vei ține cont de aceste sfaturi, rezultatele vor fi pe măsură.
Specialiștii din industria de frumusețe subliniază că este deosebit de important că, dacă nu mergem la salon, să știm care este rezultatul maxim pe care îl putem obține acasă și să respectăm cu strictețe indicațiile de pe ambalaj. În plus, să folosim în paralel produse de calitate, de protecție a firului de păr, pentru că, altfel, există mari șanse să ne deteriorăm podoaba capilară.
Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională, ne oferă sfaturi utile despre cum putem obține culoarea dorită acasă și la ce să fim atenți pentru a nu ajunge să regretăm că nu am apelat la un stilist:
„Înainte de toate, trebuie să subliniez că ne putem vopsi acasă, decât dacă nu ne dorim schimbări majore de look. În niciun caz nu ar trebui să ne decolorăm părul singure acasă, ci doar putem să ne schimbăm culoarea cu maximum două tonuri în plus sau în minus. Ori doar să aplicăm produsul doar la nivelul rădăcinii, atunci când părul crește. Dacă ne dorim mai mult, este important să mergem la un stilist, ca să obținem look-ul dorit fără surprize neplăcute‟, spune Diana Baicu.
„De fiecare dată când vrem să ne schimbăm culoarea părului, ne asumăm o responsabilitate. Dacă schimbăm culoarea în mod radical, trebuie să apelăm la un stilist și, după aceea, să respectăm ceea ce ne spune el și să folosim produsele de întreținere necesare acasă‟, ne informează specialistul. Dacă ne vopsim singuri acasă trebuie să ținem cont de anumite lucruri:
Cum ne alegem culoarea potrivită. Este o mare diferență între ceea ce există în tub şi ceea ce va ieși pe părul nostru. Rezultatul va fi o combinație între produsul pe care-l avem în tub și ce există deja în părul nostru. Trebuie să pornim întotdeauna de la baza naturală când ne cumpărăm o vopsea. În magazine există meșe demonstrative, ca un paletar, care ne arată care este baza noastră naturală. Se pornește, de exemplu, de la 1, 2 şi se merge până la 8, care este deja un blond mai închis, sau mai mult. Luăm aceste meșe și le punem la nivelul rădăcinii și descoperim ce culoare are părul nostru natural, ca să știm de unde pornim.
Trebuie să facem diferența între decolorant și vopsea. Decolorantul poate scoate din păr atât pigmentul natural, cât și pe cel artificial. Vopseaua de păr va scoate doar pigmentul natural. Noi dacă aplicăm o vopsea peste porțiunea deja vopsită acolo nu se va întâmpla nimic, nu se va decolora nimic și va acționa doar la rădăcină.
Cât deschide o vopsea? Există mai multe tipuri de vopsea. Există vopselele decolorante pe care le folosim în momentul în care vrem să ne vopsim blond. Așa cum scrie pe ambalaj, deschid până la cinci tonuri dacă folosim oxidantul potrivit. Apoi, pentru vopseaua permanent amestecăm un tub de vopsea cu oxidant de diverse concentrații. Vopseaua deschide până la cinci tonuri însemnând că, dacă pornind de la o bază tei trei, poate ajunge la opt. Nu putem ajunge la 10, de exemplu. Marea majoritate a vopselelor deschid însă mult mai puține tonuri. Deschid undeva la două, maximum trei tonuri și atunci trebuie să ținem cont acest lucru când ne alegem culoarea.
Dacă vrem să vopsim părul alb atunci ne alegem alt tip de vopsea și ne uităm pe tuburi și vedem că au notate pe ele fie niște litere, fie niște numere. Dacă vrem să acoperim părul alb, ne alegem vopsele care au fie doi de N, fie doi de zero. Aceste vopsele au acoperire mult mai mare. Când vrem să acoperim firele albe folosim întotdeauna oxidant de 6%‟, declară Diana Baicu.
„Înaintea vopsirii trebuie să folosim produse care ne protejează părul înainte de vopsire. De exemplu, spray-ul cu biopetide de la K18 se pulverizează pe păr și, în doar 4 minute, îi oferă protecția de care are nevoie. După aceea, aplicăm vopseaua propriu-zisă. Trebuie să avem o pensulă de vopsit, un bol și un pieptene cu codiță ca să putem să aplicăm foarte simplu. Când vopsim acasă este important să facem lucrurile organizat sistematic. Ne împărțim părul în patru secțiuni după care, cu ajutorul unui pieptene cu coadă lungă, selectăm șuvițe subțiri și aplicăm la nivelul rădăcinii pe porțiunea crescută. Aplicăm destulă vopsea, cel puțin 75 de mililitri, pentru un păr cu lungimea peste umeri. Lăsăm să acționeze respectând instrucțiunile producătorilor. Nu lăsăm mai mult și nici mai puțin pentru a nu avea surprize neplăcute. Clătim foarte bine și sigilăm apoi culoarea cu produse de îngrijire corespunzătoare, astfel încât să nu apară acea degradare odată cu vopsitul.
Avem de exemplu un spray Kevin.Murphy cu PH mic de 3.4, ce revitalizează, reface şi îngroașă firul de păr. De asemenea, întărește și oferă densitate părului fin cu o infuzie de ghimbir, extract de nucă și tehnologia avansată densității genelor. Folosim apoi un șampon și balsam special pentru părul vopsit cum este cel de la Kevin.Murphy – Repair Me Rinse. Este un șampon pentru reparare cu proteine puternice din bambus și aminoacizi de mătase; întărește părul în timp ce îndepărtează delicat impuritățile. Nu conține sulfați, reface structura firului de păr, netezește. Balsamul de păr pentru reparare conține extract de unt de Shea și Aloe Vera, care hrănește firul de păr, îl protejează de deteriorare și oferă o super strălucire. Este nutritiv, restructurant, iar părul devine mai ușor de coafat‟, explică Diana Baicu.
„Este o mare diferență între a te vopsit la salon și a te vopsi acasă. Pentru foarte multă lume pare simplu să te vopsești acasă. Însă, în special pentru blonde, diferența este majoră. Dacă vrem un blond luminos, uniform, fără să avem acea bară galbenă la rădăcină, ne ducem la salon! Stilistul știe exact cât timp să lase produsul, cum să acționeze, ce anume să ne pună în păr. Dacă vrei să ai un păr sănătos strălucitor și o culoare perfectă, recomandare este să mergem la salon, mai ales că momentul de față există tehnici speciale prin care putem să ne vopsim odată la trei luni, la șase luni, există și abonamente de vopsit la preț foarte accesibil. Haideți să ne îngrijim corespunzător părul! Dacă l-am vopsit sau l-am decolorat, să folosim produsele nutritive care să revigoreze culoarea. Acum, vara, din cauza soarelui și a clorului din apă, părul se deschide la culoare. Pentru acest lucru există foarte multe măști, șampoane colorante pentru blond care sunt pigmentate, cum sunt cele de la Moroccanoil. Le aplicăm pentru a neutraliza nuanțele de galben sau cele nedorite din păr. Dacă mi-a crescut rădăcina în vacanță putem folosi spray-uri pe care le aplicăm strict la nivelul rădăcinii și aplică și arătăm senzațional, cum este cazul celor de la K18‟, încheie Diana Baicu