LIFESTYLE

3 probleme provocate de vitamina C în exces

3 probleme provocate de vitamina C în exces

Mulți dintre noi sunt în căutarea unor modalități de a ne stimula și întări sistemul imunitar și de a ne proteja de COVID-19, așa că apelăm tot mai mult la suplimente. Dar, dacă nu sunt utilizate corect, aceste suplimente ar putea trece foarte repede de la prieten la dușman.

Vitamina C este unul dintre cei mai cunoscuți stimulatori imunitari. Vitamina C este o vitamină esențială pentru corpul uman. Este un antioxidant și ajută la o serie de procese importante, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, combaterea inflamației și crearea colagenului.Cu toate astea, chiar și această substanță vitală poate fi utilizată greșit și poate provoca efecte secundare negative asupra sănătății.

Supradozajul cu vitamina C apare de obicei din administrarea acestuia sub formă de supliment, motiv pentru care experții recomandă ingerarea majorității vitaminei C prin alimente, unde șansele de a consuma această vitamină în exces sunt zero.

Simptome cauzate de administrarea unei cantități prea mari de vitamina C

Administrarea unei cantități prea mari de vitamina C prin suplimente poate provoca totuși efecte secundare.

Atunci când o persoană ia mai mult decât limita recomandată de vitamina C, aceasta poate prezenta ușoare tulburări digestive. Acestea pot apărea dacă vitamina C pe care organismul nu o absoarbe irită tractul gastro-intestinal.

Efectele secundare ușoare frecvente ale unei cantități prea mari de vitamina C includ:

  • diaree
  • greaţă
  • crampe stomacale
  • balonare
  • disconfort abdominal general

3 probleme provocate de vitamina C în exces

Organismul nu absoarbe toată vitamina C pe care o primește din suplimente.

Excesul de vitamina C poate dezvolta pietre la rinichi

Excesul de vitamina C poate dezvolta, în timp, la pietre la rinichi.

Există unele studii care sugerează că nu dieta, ci vitamina C administrată în doze mai mari de un gram pe zi, poate crește riscul apariției pietrelor din cauza efectului creșterii nivelului de oxalat în urină.

Oxalatul este un deșeu corporal care scapă de excesul de vitamina C, în mod normal prin urină. În unele cazuri, se poate „prinde” de minerale și de a forma cristale, fiind cauza apariției pietrelor la rinichi.

Pentru a evita acest lucru este indicată dieta echilibrată în fructe, legume și carne slabă, care ar trebui să  ofere suficientă vitamină C pe cale naturală.

Prea multă vitamina C poate cauza probleme digestive

Un alt simptom probabil pe care îl poate experimenta o persoană dacă consumă prea multă vitamina C sunt problemele digestivr. Supradozajul cu suplimentul vitaminei C poate provoca diaree, greață și, uneori, reflux acid gastric.

Deteriorarea organelor interne, o altă problemă determinată de vitamina C

Se știe că vitamina C crește absorbția fierului, consumată în exces poate duce la supraîncărcare cu fier. La rândul său, acest lucru poate provoca leziuni grave inimii, ficatului, tiroidei, pancreasului și sistemului nervos central.

Supraîncărcarea cu fier este cel mai probabil să apară la persoanele care au anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hemocromatoza, o afecțiune ereditară care crește absorbția fierului.