A crescut vârsta de pensionare în România! Jumătate din viitorii pensionari sunt vizați direct de schimbare

de: Toma Enescu
05 02. 2023
Vârsta pensionare femei
sursa: gandul.ro

A crescut vârsta de pensionare în România chiar din luna ianuarie, iar jumătate din viitorii pensionari ai țării sunt vizați direct de schimbare, chiar dacă nu știu asta. Este vorba de o lege care a început să aibă efecte din 2023, aceasta fiind metoda discretă aleasă de autorități să facă acest lucru fără ca lumea să observe. Se anunță un viitor mai greu pentru o categorie importantă de cetățeni.

A crescut vârsta de pensionare în România chiar din ianuarie

Guvernul României are nevoie de mai mulți oameni în câmpul muncii, pentru mai mult timp, în condițiile în care apar o serie de semnalele de alarmă cu privire la „sistemul falimentar de pensii” Astfel, de la 1 ianuarie 2023, a început creșterea vârstei de pensionare, într-un mod discret, pentru mai bine de jumătate dintre persoanele care lucrează în România.

Practic, peste 50% dintre angajații din câmpul muncii sunt vizați de măsura semnată de Guvern, fiind vorba despre femeile din România. Persoanele de sex feminin, active din punct de vedere profesional, nu se vor mai putea pensiona la vârsta de 61 de ani și 9 luni cum s-a întâmplat până în decembrie anul trecut.

Inițiativa a intrat în vigoare din ianuarie 2023, fiind deja stabilită în Legea Pensiilor de mai mulți ani. Astfel, vârsta de pensionare în România a femeilor a crescut pentru la 62 de ani. De asemenea, creșterea nu se oprește aici, iar vârsta va fi treptat majorată în continuare, astfel încât și femeile vor fi ținute în final câmpul muncii până la 65 de ani.

În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani, exact ca cea a bărbaților. Stagiul minim de cotizare pentru pensii este de 15 ani, iar cel complet pentru femei va fi de 32 de ani, de la 31 de ani și 11 luni, cât era anul trecut, iar pe parcurs va ajunge la 35 de ani, cum se întâmplă și în cazul bărbaților.

Jumătate din viitorii pensionari sunt vizați direct de schimbare

De-a lungul timpului, vârsta de pensionare a crescut în România, o dată la câțiva ani. Astfel, românii sunt nevoiți să plătească timp de mai bine de trei decenii contribuții la Sănătate și Pensii, bani pe care aproape nimeni nu și-i mai recuperează vreodată. Mulți dintre români ajung să moară în timp ce-și desfășoară activitatea profesională sau ajung bolnavi la pensie, pentru a mai trăi câteva luni sau ani.

Și în Franța a fost crescută vârsta de pensionare, de la 60 la 62 de ani pentru femei. În Germania, vârsta de pensionare pentru femei a fost majorată în baza unui sistem gradual, cu câțiva ani la fiecare generație.

Șefii din statele vizate sunt de părere că femeile trebuie să cotizeze la fel de mult precum bărbații, din moment ce sistemele de pensii suferă, e nevoie de forță de muncă, iar persoanele de sex feminin au o speranță de viață mai mare. Totuși, măsura ar putea crea mari probleme la îndeplinirea stagiului de cotizare, din moment ce femeile își întrerup activitatea profesională, de regulă, în urma concediului maternal.