WORLD

A murit Jose Mujica, fostul președinte al Uruguayului, simbol al rebeliunii: „Problema este că lumea este condusă de oameni bătrâni, care uită cum erau când erau tineri”

A murit Jose Mujica fostul președinte al Uruguayului simbol al rebeliunii Problema este că lumea este condusă de oameni bătrâni care uită cum erau când erau tineri
sursa foto: buenosairesherald.com

Jose Mujica, fost guerrillero și ulterior președinte al Uruguayului, care conducea un Volkswagen Beetle vechi și a promovat reforme progresiste care i-au adus faima dincolo de granițele Americii de Sud, a murit la vârsta de 89 de ani, relatează Reuters.

A murit Jose Mujica, fostul lider al Uruguayului, simbol al rebeliunii. Fostul președinte avea 89 de ani

Mujica, cunoscut pentru franchețea sa și poreclit „Pepe” de mulți uruguayeni, a condus guvernul de stânga al acestei mici țări agricole între 2010 și 2015, după ce i-a convins pe alegători că trecutul său radical era un capitol închis.

„Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica”, a declarat președintele Yamandu Orsi într-o postare pe X. „Îți mulțumim pentru tot ce ne-ai dat și pentru dragostea profundă pentru poporul tău.”

În calitate de președinte, Mujica a adoptat o poziție liberală, pionieră la acea vreme, cu privire la problemele legate de libertățile civile. El a semnat o lege care permitea căsătoria între persoane de același sex și avortul în primele luni de sarcină și a susținut o propunere de legalizare a vânzării de marijuana. Măsurile privind căsătoria între persoane de același sex și avortul au reprezentat o schimbare majoră pentru America Latină catolică, iar măsura privind marijuana era la acea vreme aproape fără precedent la nivel mondial, scrie Reuters.

Liderii regionali, inclusiv președinții de stânga din Brazilia, Chile și Mexic, au deplâns moartea lui Mujica și i-au lăudat exemplul.

„A apărat democrația ca puțini alții. Și nu a încetat niciodată să militeze pentru justiție socială și pentru sfârșitul tuturor inegalităților”, a declarat președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. „Măreția lui Mujica a depășit granițele Uruguayului și mandatul său prezidențial”, a adăugat acesta.

Mujica a refuzat să se mute în reședința prezidențială

În timpul mandatului său, Mujica a refuzat să se mute în reședința prezidențială, alegând să rămână în casa sa modestă, unde avea o mică fermă de flori într-o suburbie a capitalei Montevideo.

Renunțând la costum și cravată, era obișnuit să-l vezi conducând mașina sa Beetle sau mâncând la restaurantele din centrul orașului, unde luau prânzul angajații de birou.

Într-un interviu acordat Reuters în mai 2024, în casa cu acoperiș de tablă pe care Mujica o împărțea cu soția sa, fosta senatoare Lucia Topolansky, el a spus că a păstrat vechiul Beetle și că acesta era încă în stare „fenomenală”. Dar, a adăugat el, prefera să conducă tractorul, spunând că era „mai distractiv” decât mașina și că era un loc unde „aveai timp să gândești”.

Criticii au pus la îndoială tendința lui Mujica de a încălca protocolul, în timp ce declarațiile sale directe și uneori grosolane l-au obligat să se explice, sub presiunea atât a oponenților, cât și a aliaților politici.

„Problema este că lumea este condusă de oameni bătrâni, care uită cum erau când erau tineri”

Dar stilul său pragmatic și reflecțiile progresiste l-au făcut îndrăgit de mulți uruguayeni.

„Problema este că lumea este condusă de oameni bătrâni, care uită cum erau când erau tineri”, a declarat Mujica în timpul interviului din 2024.

Mujica avea 74 de ani când a devenit președinte. A fost ales cu 52% din voturi, în ciuda îngrijorărilor unor alegători cu privire la vârsta sa și la trecutul său ca unul dintre liderii grupării rebele Tupamaros în anii 1960 și 1970.

Lucia Topolansky a fost partenera de lungă durată a lui Mujica, încă din perioada în care erau membri ai grupării Tupamaros. Cei doi s-au căsătorit în 2005, iar ea a ocupat funcția de vicepreședintă în perioada 2017-2020.

După ce au părăsit funcțiile publice, au rămas activi în politică, participând regulat la inaugurările președinților latino-americani și acordând sprijin crucial candidaților din Uruguay, inclusiv lui Orsi, care a preluat funcția în martie 2025. Au renunțat la cultivarea florilor pe mica lor proprietate, dar au continuat să cultive legume, inclusiv roșii, pe care Topolansky le mura în fiecare sezon.

Copilărie într-o sărăcie demnă

Certificatul de naștere al lui Jose Mujica îl înregistra ca fiind născut în 1935, deși el susținea că există o eroare și că, de fapt, s-a născut cu un an mai devreme. El și-a descris odată copilăria ca fiind „o sărăcie demnă”.

Tatăl lui Mujica a murit când el avea 9 sau 10 ani, iar în copilărie a ajutat-o pe mama sa să întrețină ferma unde cultivau flori și creșteau găini și câteva vaci. În perioada în care Mujica a început să se intereseze de politică, stânga din Uruguay era slabă și divizată, iar el și-a început cariera politică în aripa progresistă a Partidului Național de centru-dreapta.

La sfârșitul anilor 1960, s-a alăturat mișcării de gherilă marxiste Tupamaros, care urmărea să slăbească guvernul conservator din Uruguay prin jafuri, răpiri politice și atentate cu bombă.

Mujica a declarat ulterior că nu a ucis niciodată pe nimeni, dar a fost implicat în mai multe ciocniri violente cu poliția și soldații și a fost împușcat de șase ori.

Forțele de securitate din Uruguay au câștigat supremația asupra Tupamaros până când armata a preluat puterea în urma unei lovituri de stat din 1973, marcând începutul unei dictaturi de 12 ani în care aproximativ 200 de persoane au fost răpite și ucise. Alte mii au fost încarcerate și torturate.

15 ani în spatele gratiilor

Mujica a petrecut aproape 15 ani în spatele gratiilor, mulți dintre aceștia în izolare, întins pe fundul unui vechi jgheab pentru cai, având ca singură companie furnicile. A reușit să evadeze de două ori, o dată săpând un tunel către o casă din apropiere. Cel mai mare „viciu” al său, pe măsură ce se apropia de 90 de ani, a declarat mai târziu, era să vorbească singur, făcând aluzie la perioada petrecută în izolare.

Când democrația a fost restabilită în această țară agricolă de aproximativ 3 milioane de locuitori, în 1985, Mujica a fost eliberat și s-a întors în politică, devenind treptat o figură proeminentă a stângii. A ocupat funcția de ministru al agriculturii în coaliția de centru-stânga a predecesorului său, președintele Tabaré Vázquez, care i-a succedat între 2015 și 2020.

Baza de susținere a lui Mujica era în stânga, dar el a menținut un dialog fluid cu oponenții din centrul-dreapta, invitându-i la grătarele tradiționale de la el de acasă.

„Nu putem pretinde că suntem de acord cu totul. Trebuie să fim de acord cu ceea ce există, nu cu ceea ce ne place”, spunea el.

El credea că drogurile ar trebui dezincriminate „sub control strict al statului” și că dependența ar trebui combătută.

„Nu apăr consumul de droguri. Dar nu pot apăra (interzicerea) pentru că acum avem două probleme: dependența de droguri, care este o boală, și traficul de droguri, care este mai grav”, spunea el.

La pensie, a rămas hotărât optimist.

„Vreau să transmit tuturor tinerilor că viața este frumoasă, dar se uzează și cazi”, a spus el după ce a fost diagnosticat cu cancer.

„Important este să o iei de la capăt de fiecare dată când cazi și, dacă simți furie, să o transformi în speranță.”

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele