SPORT

A murit Pele! Legendarul fotbalist suferea de o boala gravă. Uimitoarea viață a sportivului desemnat ”jucătorul secolului XX”

A murit Pele Legendarul fotbalist suferea de o boala gravă. Uimitoarea viață a sportivului desemnat jucătorul secolului XX

 A murit Pele, omul al cărui nume este strâns legat de istoria fotbalului mondial. Brazilianul în vârstă de 82 de ani era internat în spitalul „Albert Einstein” din Sao Paulo de la finalul lunii noiembrie. A apucat însă să trăiască pentru a vedea integral Capionatul Mondial, așa cum își dorea.

Presa a transmis pentru prima oară pe 3 decembrie informații potrivit cărora corpul legendarului atacant brazilian nu mai răspundea chimioterapiei în lupta împotriva cancerului de colon. Ulterior, marele fotbalist părea că e stabil, dar organismul lui nu a rezistat.

Doctorii din spitalul unde Pele era internat ar fi decis atunci să nu-i mai administreze în continuare tratamentul medicamentos specific.

Ultima fotografie, făcută acum o zi

Fiica lui Pele, Kely Nascimento, a postat pe 28 decembrie, miercuri seară, pe Instagram, încă o fotografie făcută în spitalul Albert Einstein, în care este internat starul brazilian.

În fotografie apar zâmbind Kely, sora ei Flavia şi doi dintre nepoţii lui Pele, Gabriel Arantes şi Octavio Felinto Neto.

“Aceste momente sunt greu de explicat. Uneori multă tristeţe şi disperare, în alte momente râdem şi vorbim despre amintiri amuzante.”

A murit Pele. Fusese internat în spital pe 30 noiembrie

Pele a fost internat pe 30 noiembrie la spitalul „Albert Einstein” din Sao Paulo. Medicii au remarcat că există „umflături pe tot corpul” și după examinări s-a constatat o problemă la inimă.

Tot pe 30 noiembrie, Kely Nascimento, fiica lui Pele, confirmase spitalizarea fostului atacant, dar ținuse să precizeze că starea lui nu este gravă: „Da, tatăl meu este în spital, sub tratament. Dar situația nu este urgentă!”.

Pele a fost operat în septembrie 2021 la colon. Din acel moment a făcut chimioterapie, până duminică.

Mesajul marelui fotbalist când i-a fost oprit tratamentul. ”Am încredere în Dumnezeu”

Pe contul de Instagram al lui Pele a fost postat atunci un mesaj optimist.

„Prieteni, vreau să rămâneți calmi și pozitivi. Sunt puternic, plin de speranță și urmez tratamentul ca până acum. Vreau să mulțumesc întregii echipe medicale și asistentelor pentru toată grija pe care mi-au purtat-o.

Am încredere în Dumnezeu, iar fiecare mesaj plin de iubire pe care îl primesc de la voi mă încarcă cu energie. La fel și meciurile Braziliei de la Campionatul Mondial! Vă mulțumesc pentru tot”, a fost mesajul postat pe contul de Instagram al lui Pele.

Cele trei porecle

Viața lui Pele a fost una dintre cele mai interesante și inspiraționale povești din lumea fotbalului mondial și arată cum talentul, munca și determinarea te pot face să-ți depășești limitele.

Edson Arantes do Nascimiento, cunoscut de către toată lumea sub numele de Pele, s-a născut la Três Corações, Brazilia, părinții săi fiind Joãn Ramos do Nascimento, cunoscut sub numele de Dondinho și Celeste Arantes. Micul Pele a crescut în acest orășel, la aproximativ 300 de kilometri de Rio de Janeiro.

Pele a fost primul copil al familiei lui Dondinho, iar după naștere, părinții l-au poreclit Edison, după numele inventatorului Thomas Edison. Acestei porecle i-au urmat alte două, Dico și Pele. Cea de-a doua poreclă – Dico, i-a fost dată tot de către familia sa, în traducere însemnând „fiul unui războinic”, asta deoarece tată lui, Dondinho, era considerat de către mulți apropiați, un războinic. În tinerețe el a fost un fotbalist foarte curajos.

Porecla Pele a venit de la colegii de clasă ai micului Edison. Pele era genul de băiat mereu vesel care nu se supăra niciodată dacă era luat în batjocură sau dacă colegii îi creau probleme. El zâmbea și atunci când era deranjat de ceva. Cu toate acestea existau și niște limite. La un moment dat, colegii de școală au început să râdă de faptul că avea probleme de pronunție a anumitor cuvinte. Astfel că nu reușea niciodată să pronunțe corect numele portarului de la echipa sa de fotbal preferată și în loc de „Bile” îi spunea „Pile”.

După aceste greșeli repetate, colegii l-au poreclit Pele, fără să aibă idee de sonoritatea pe care o va avea în viitor acest nume

Pele înseamnă miracol 

Într-un interviu acordat mai târziu, Pele a spus că această poreclă copilărească nu i-a plăcut deloc la început. „Nu era porecla pe care mi-o doream în copilărie. Familia mea îmi spunea Dico, prietenii de pe stradă îmi spuneau Edison. Când colegii de școală au început să mă strige Pele, nu-mi plăcea deloc. Am crezut că e un nume de gunoi. Apoi am aflat că numele acesta este și în Biblie. În ebraică Pele înseamnă miracol. Un teolog a descoperit asta și apoi mi-a spus.

Însă în școală, când cineva îmi spunea „Hei, Pele”, mă enervam foarte tare. Odată chiar am lovit un coleg de clasă din cauza asta și m-am ales cu o suspendare de două zile. Acest lucru, probabil nu a avut efectul dorit. Ceilalți copii au realizat că mă enervează, așa că au început să mă strige Pele tot mai des. Apoi eu mi-am dat seama că nu ține de mine cum sunt poreclit. Azi iubesc acest nume – dar pe vremea aceea mă aducea la disperare”

Șoseta umplută cu hârtii

Foto: Pinterest
Familia lui Pele trăia în sărăcie. Pele a suferit tot timpul din această cauză, mai ales că din banii lui de buzunar nu-și putea permite nici măcar o minge de fotbal.
În copilărie, Pele juca fotbal folosind o șosetă umplută cu hârtii sau înlocuind mingea cu fructe de mango. Încă de mic a trebuit să-și ia tot felul de job-uri ca să câștige bani. Cu toate acestea, după ce a primit primele lecții de fotbal de la tatăl său, a jucat la câteva echipe de amatori pentru a-și manifesta pasiunea.
Nu a durat mult până ce a început să-și pună în practică talentul supranatural cu care a fost binecuvântat, formându-și astfel un stil propriu de a juca fotbal. La vremea respectivă, fotbalul în sală devenea tot mai popular în Brazilia, iar Pele se descurca de minune la asta, având niște abilități excelente de dribling și pase.

Brazilia, campioana mondială

Pele a semnat cu clubul de fotbal Santos, când avea 15 ani. În meciul de ligă al debutului său, a marcat patru goluri împotriva FC Corinthians, pe 7 septembrie 1956.

La vârsta de 17 ani, Pele a fost selecționat pentru a juca în naționala Braziliei, la Campionatul Mondial de fotbal din 1958 din Suedia și a devenit cel mai tânăr jucător de fotbal care a câștigat o cupă mondială.

În finala jucată cu Suedia, echipa gazdă, Perla neagră – cum i se spunea – a înscris de două ori. Tot la acel campionat Pele a început să poarte tricoul cu numărul 10.

Anul 1958 a fost primul an în care Brazilia a câștigat un Campionat Mondial, evident, cu ajutorul lui Pele. Până atunci, așa cum spunea și mama lui Pele, fotbalul brazilian era un sport al săracilor și, deși cu opt ani înainte Brazilia a fost țară gazdă și a construit unul dintre cele mai mari stadioane din lume, nu a reușit niciodată să fie câștigătoare.

Tumultoasa viață amoroasă: 3 soții și  7 copii

Prima mare dragoste a lui Pelé a fost Rosemeri dos Reis Cholbi, cu care s-a căsătorit în 1966. În anul următor s-a născut primul copil, Kelly Cristina, iar în 1970 a venit pe lume fiul lor, Edson. Pelé a avut un alt copil în afara căsătoriei, o fiică, Flávia Kurtz. Deşi nu a recunoscut-o iniţial, mai târziu a acceptat-o în viaţa sa.

În 1975, cuplul s-a mutat în Statele Unite şi s-a stabilit la New York. Însă relaţia lor nu mai decurgea de mult cum ar fi trebuit şi asta din cauza numeroaselor infidelităţi ale fotbalistului. Ei s-au separat, s-au reîmpăcat de câteva ori, iar în 1978 s-a născut al treilea copil, o fată, Jennifer.

Totuşi, infidelităţile lui Pelé au dus la divorţ. Mai exact, relaţia sa cu o prezentatoare TV adolescentă, Xuxa Meneghel. Meneghel avea 17 ani şi fotbalistul avea 41 în momentul în care a început aventura lor, care s-a terminat în 1986.

În 1994, Pelé a dat o nouă şansă mariajului, când s-a căsătorit cu psihologul şi cântăreaţa gospel Assíria Nascimento. Vedeta îşi învăţase însă lecţia din prima căsătorie, aşa că adulterul a ieşit din discuţie de această dată. La doi ani de la nuntă, au venit pe lume gemenii Joshua şi Celeste. Totuşi, chiar dacă nu au existat infiedelităţi, au fost multe suişuri şi coborâşuri în acest mariaj, care au dus din nou la divorţ, în 2008.

Vedeta braziliană a găsit fericirea, în cele din urmă, alături de Marcia Aoki, actuala sa soţie. Cei doi s-au cunoscut la o petrecere la New York City, în anii 1980 şi s-au reîntâlnit întâmplător în Sao Paulo, în 2010. Ei s-au căsătorit în iulie 2016, ia aceasta a fost a doua căsătorie pentru Marcia.

Film despre viața și performanță

La finalul lunii februarie 2021, Netflix a lansat documentarul „Pele”. Documentarul a fost oferit publicului la fix patru luni distanţă de ziua în care „Regele Braziliei” a împlinit 80 de ani. Cu bune şi cu rele, despre performanţele imense, neatinse de un alt jucător, despre impactul extraordinar avut asupra zecilor de milioane de brazilieni şi a altor sute de milioane de oameni din întreaga lume.

  • 3 titluri de campion mondial cu Brazilia are Pele (în 1958, 1962 şi 1970)
  • 6 titluri de campion al Braziliei, cu Santos, a obţinut Pele (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968)
  • 6 titluri de „Cel mai bun marcator”, a obţinut Pele la competiţiile la care a participat
  • Două Cupe Intercontinentale, cu Santos, a obţinut Pele (1962, 1963)
  • Un titlu de campion, cu New York Cosmos, a obţinut Pele în SUA (1977), înainte să se retragă
  • 93 de selecţii şi 77 de goluri are Pele în tricoul naţionalei Braziliei