Vești bune pentru părinți, aceste tichete se majorează din octombrie. Astfel, după majorarea de 20 lei care s-a petrecut în aprilie, Ministerul Muncii propune o altă indexare a valorii tichetului de creșă, care se va aplica de la 1 octombrie – noua valoare se va situa la 660 de lei/tichet, potrivit proiectului recent pus în dezbatere.
Ministerul Muncii anunţă, într-un prioiect pus în transparenţă decizională, majorarea cu 20 de lei a valorii tichetului, acesta ajungând 660 de lei, față de 640, cât este din aprilie anul acesta.
„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 660 lei”, prevede proiectul, această valoare urmând să fie aplicabilă și pentru primele luni ale semestrului I ale anului 2025.
Tichetele de creșă sunt doar una dintre formele prin care angajatorul își poate sprijini financiar angajații – părinți, care nu sunt în concediu de creștere și-și duc copiii la creșă ori îi lasă în grija unor bone care lucrează autorizat.
Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, conform legii.Tichetele de creșă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul. Ele se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.
Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu anunţat, la început de septembrie, că beneficiarii de alocaţii de stat, stimulent de inserţie şi indemnizaţii pentru adopţie şi creşterea copilului şi-au primit banii în conturi, în avans faţă de data stabilită anterior. La nivel naţional sunt înregistraţi 3.484.686 de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii, 159.601 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, 83.943 de beneficiari de stimulent de inserţie pentru creşterea copilului şi 4.514 de beneficiari indemnizaţie de acomodare şi sprijin adopţie.