NEWS

Aderarea completă a României la Spațiul Schengen, la votul decisiv. Consiliul JAI se reunește joi

Aderarea completă a României la Spațiul Schengen la votul decisiv. Consiliul JAI se reunește joi
Sursă foto: Facebook

După o lungă perioadă de măsuri, negocieri și așteptare, aderarea completă a României la Spațiul Schengen ajunge la votul decisiv, joi, în Consiliul JAI. Deja Austria a anunțat că nu se mai opune ridicării controalelor la frontierele țării noastre.

Aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va vota joi asupra ridicării controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria şi între acestea de la 1 ianuarie 2025, a confirmat marţi pentru Agerpres un oficial al UE. Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României, ultimul obstacol pentru ţara noastră.

În prezent, pe ordinea de zi a Consiliului JAI datată 9 decembrie figurează punctul „Decizie a Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea”, în baza articolului 4, alineatul 2, din Actul de aderare al Bulgariei şi României din 2005.

Subiectul aderării la Schengen a României şi Bulgariei ar mai putea fi abordat şi în şedinţa de miercuri dimineaţă a COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) II, dar este puţin probabil să se mai schimbe ceva, având în vedere ultimele evoluţii.

Austria nu se mai opune

Austria a anunţat luni seară că nu se va mai folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aderarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prin vocea ministrului său de interne Gerhard Karner.

„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. „După „Schengen aerian„, „Schengen terestru” este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat Karner.

Singurul lucru asupra căruia planează o doză de incertitudine este prevederea privind menţinerea controalelor la frontierelor terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru o perioadă de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre şi pentru a preveni orice ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, cum se menţionează în Declaraţia comună a României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei dată publicităţii la Budapesta, pe 22 noiembrie.

Întrebat despre acest lucru, oficialul UE cu care a discutat AGERPRES a declarat că „posibila introducere a controalelor la frontierele interne de către Bulgaria şi România este o decizie naţională”.

Cel mai probabil decizia privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei va fi însoţită de o declaraţie comună a celor două ţări cu Austria, aşa cum s-a întâmplat şi cu decizia din 30 decembrie 2023 privind aderarea cu frontierele aeriene şi maritime şi care făcea referire la „continuarea eforturilor comune de a combate migraţia ilegală”.

A scăzut numărul de migranți

De altfel, Karner a afirmat luni seară că votul Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din decembrie 2022 şi insistenţa sa privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de migranţi interceptaţi în apropierea graniţei Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în ţară.

„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus el, menţionând 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.

România şi Bulgaria aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024, dată de la care controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost eliminate, în baza deciziei Consiliului din 30 decembrie 2023.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate
Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le...
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane...
Ultimatumul lui Trump pentru Putin: „Va deveni tot mai rău”
Ultimatumul lui Trump pentru Putin: „Va deveni tot mai rău”
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care au ajuns până în Austria la bordul unui avion pilotat de secund
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care...
Gabriela Cristea, pe urmele lui Denise Rifai. Şi-a schimbat radical coafura, iar filtrele au completat noul look
Gabriela Cristea, pe urmele lui Denise Rifai. Şi-a schimbat radical coafura, iar filtrele au completat...
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are...
Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova,...
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de...
Ordinea în care trebuie amestecate ingredientele pentru cele mai gustoase chiftele. Secretul ca să iasă pufoase și savuroase
Ordinea în care trebuie amestecate ingredientele pentru cele mai gustoase chiftele. Secretul ca să iasă...
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a...
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani