NEWS

Adevărul despre pensia de urmaș. Aceștia sunt românii care mai pot beneficia de ea în 2022

Adevărul despre pensia de urmaș. Aceștia sunt românii care mai pot beneficia de ea în 2022

S-a aflat în ce condiții se mai oferă pensia de urmaș în România. Există mai multe categorii de românii care mai pot beneficia de ea și în 2022.

Adevărul despre pensia de urmaș. Aceștia sunt românii care mai pot beneficia de ea în 2022

Legea privind acordarea pensiei de urmaș conține o serie de prevederi importante de care trebuie să ținem cont pentru a beneficia de ea. Astfel, pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, însă, cu anumite condiții. Iată cum se pot obține banii în 2022.

Cum au copiii dreptul la această pensie?

În situația decesului asiguratului sau pensionarului, copiii și soțul supraviețuitor au dreptul la pensie de urmaș, în următoarele condiții.

Copiii au dreptul la această pensie până la vârsta de 16 ani, iar dacă îşi continuă studiile, până la vârsta de 26 de ani.

„Copiii au dreptul la pensia de urmaș până la vârsta de 16 ani, iar dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. Aceștia au obligația ca după împlinirea vârstei de 16 ani să depună la Casa de Pensii adeverința de elev/ student la începutul fiecărui an școlar/ universitar.

Au dreptul la pensie de urmaș pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care beneficiau deja de acest tip de pensie. De asemenea, pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora”, arată legea.

Şi soţul supraviețuitor are acest drept

De asemenea, conform Casei Naţionale de Pensii şi soțul supraviețuitor are dreptul la pensia de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

Mai mult, acesta are dreptul la pensie de urmaș indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.

De asemenea, are dreptul la pensie de urmaș indiferent de vârstă și de durata căsătoriei dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

În cazul în care nu îndeplinește condițiile de vârstă sau invaliditate prezentate anterior, soțul supraviețuitor va beneficia de pensie de urmași pe o perioadă de 6 luni de la data decesului soțului susținător.

Mai mult, dacă la momentul decesului susținătorului soțul supraviețuitor are în îngrijire unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaș până când ultimul copil împlinește 7 ani.

Este foarte important de menționat că soțul supraviețuitor, beneficiar de pensie de urmaș în oricare dintre situațiile prezentate anterior, nu are voie să realizeze venituri lunare din activități profesionale mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Armata devine obligatorie în România!
Armata devine obligatorie în România!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...