Românii care au centrale de apartament vor fi nevoiți să renunțe la ele. UE impune măsurile necesare.
Uniunea Europeană are în plan ca statele membre să își ia adio de la clasicele centrale din apartamente. Directiva europeană va deveni obligație și pentru români, motiv pentru care centralele pe gaz ar putea să dispară în viitorul foarte apropiat.
Parlamentul European a adoptat Directiva referitoare la schimbările climatice acum aproape un an. Printre prevederile din document se numără și interzicerea centralelor de apartament pe gaz, considerate o sursă de poluare.
Conform documentului, UE solicită statelor membre să renunțe treptat la combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Termenul limită stabilit pentru eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili este 2040.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire. Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se transmite prin directiva Parlamentului European.
Directiva a trecut cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, proiectul are nevoie de aprobarea oficială din partea Consiliului UE.
De altfel, subiectul a fost analizat și de Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei. Liberalul a explicat că o centrală de apartament „poluează foarte, foarte mult”, „la fel ca o mașină”. Din acest motiv, în București nu mai sunt permise astfel de centrale.
„În București nu mai poți să te deracordezi de la Radet (în prezent Termoenergetica – n.r.), tocmai ca să salvezi acest sistem, pentru că o centrală de apartament poluează foarte, foarte mult. O centrală de apartament poluează la fel ca o mașină, dacă vreți. Este un efect pe încălzirea globală și pe calitatea aerului, dar în special pe emisiile de carbon. Este, cumva, o politică verde (interzicerea centralelor – n.r.), pentru că nu trebuie să ne gândim doar la noi. Trebuie să ne gândim și la generațiile care urmează după noi”, a spus Ciucu, potrivit Gândul.