Fostul premier social-democrat Adrian Năstase a scris, într-o postare pe blogul personal, că ceea ce a prezis în cazul gestionării populației de urși din România s-a întâmplat, iar acum vinovații ar trebui trași la răspundere prin intervenția ANAF, SRI și a Parchetului.
”Ceea ce am avertizat că se va întâmpla, s-a întâmplat. Abordarea iresponsabilă în gestionarea populației de urși, lăsați să se înmulțească, sub binecuvântarea ONG-urilor, a Comisiei Europene și a Academiei Române, a continuat să producă victime. De data aceasta, o tânără a fost sfâșiată de un urs în zona turistică din Bușteni/Prahova” scrie fostul premier Adrian Năstase, pe blogul propriu.
”Poveștile cu sanctuare, cu garduri electrice în jurul pădurilor s-au fâsâit. Rămân doar banii pe care îi iau ONG-urile pentru lobby-ul de la Bruxelles și din țară. Și lașitatea instituțiilor din România. Ministerul Mediului, care, în loc să acționeze, trimite hârtii la Bruxelles și Academia Română, care, din Calea Victoriei, înjumătățește, din pix, numărul urșilor care trebuie eliminați. Iar procedura de eliminare a urșilor care ajung în curțile sau în casele oamenilor este absolut ridicolă – trebuie să ții de vorbă ursul până se formează o comisie care să decidă cum se va proceda.
Timpul pentru gargară a trecut. E nevoie de acțiune. Eu cred că rudele fetei sfâșiate de urs (și ale celorlalți care vor fi, în continuare, mutilați), vor trebui să facă plângeri penale pentru complicitate la omor împotriva:
1) Ministrului mediului și
2) Președintei Comisiei europene.
De asemenea, cred că ANAF ar trebui să cerceteze sursele de finanțare ale acestor organizații care căpușează activitățile Ministerului Mediului, terorizându-l. Pare exagerat dacă sugerez ca SRI să monitorizeze aceste ONG-uri care, în definitiv, prin politica lor, afectează dreptul la viață al cetățenilor români?” mai scrie Năstase, recunoscut pentru pasiunea sa privind vânătoarea.
Reprezentanții STS au comunicat, cu puțin timp în urmă, că au exista trei apeluri la numărul de urgență 112, chiar înainte ca Diana, tânăra care a mers pe un traseu montan din Bușteni, să fie ucisă de urs. Unul dintre acestea a fost efectuat chiar de fata de 19 ani.
”Ca urmare a solicitării dumneavoastră transmisă Serviciului de Telecomunicații Speciale, vă comunicăm că la Centrul unic pentru apeluri de urgență 112 Prahova au fost identificate trei apeluri în legătură cu situația la care faceți referire.
Primul apel a fost preluat în data de 09.07.2024, la ora 15:33, operatorul STS adăugând în conferință agențiile specializate de intervenție, acestea fiind active astfel:
• la minut și 51 de secunde – ISU-SMURD și Ambulanță;
• la minut și 55 de secunde – Poliție;
• la minut și 58 de secunde – Jandarmerie;
• la 2 minute și 1 secundă – Salvamont;
• la 3 minute – Elicopter.
Durata de timp este calculată de la momentul preluării apelului.
Acest apel a fost efectuat de către un bărbat care a anunțat faptul că se află pe un traseu montan din Munții Bucegi împreună cu o femeie și că s-au întâlnit cu un urs pe traseu. Totodată, acesta a precizat că persoana care îl însoțea a fugit speriată, fiind urmărită de urs.
Al doilea apel a fost preluat în data de 09.07.2024, la ora 15:34, și a fost efectuat de o femeie care a sesizat prezența unui urs agresiv în spatele său, oferind repere geografice despre traseul montan pe care se află. Operatorul STS a adăugat în conferință agențiile specializate de intervenție, acestea fiind active astfel:
• după 1 minut – ISU-SMURD;
• după 1 minut și 11 secunde – Jandarmerie;
• după 1 minut – Poliție;
• după 1 minut și 3 secunde – Salvamont;
• după 2 minute – Elicopter.
Al treilea apel, efectuat tot de către prima persoană, a fost preluat la ora 16:07. Bărbatul a oferit mai multe detalii referitoare la zona în care a avut loc evenimentul. Apelul a fost transferat spre soluționare către ISU-SMURD, Jandarmerie, Poliție, Ambulanță, Salvamont și Elicopter.
Precizăm că apelurile au fost procesate și gestionate de către operatorii STS conform prevederilor Metodologiei privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție și a altor entități cu competențe în domeniu, pentru preluarea și gestionarea urgențelor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență și Indexului de incidente anexat acesteia”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al STS pentru Antena 3 CNN.