Peste 900.000 de pensionari din România primesc lunar un ajutor financiar de la stat, fără să fi contribuit pentru acești bani. Este vorba despre indemnizația socială, care ridică pensia la valoarea minimă garantată. Vezi cine beneficiază și în ce județe se dau cele mai mari sume.
Casa Națională de Pensii anunță că 910.000 de pensionari din România primesc lunar, în medie, 530 de lei în plus la pensie, pentru care nu au contribuit. Acești bani sunt acordați prin așa-numita indemnizație socială, cunoscută și sub denumirea de pensie minimă.
Acest tip de ajutor a fost introdus începând cu 1 aprilie 2009, ca măsură de sprijin pentru pensionarii cu venituri foarte mici. Pot beneficia de el toți pensionarii cu domiciliul în România, indiferent de tipul de pensie (de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate sau de urmaș) sau de anul pensionării.
În prezent, pensia minimă garantată este de 1.281 de lei. Dacă o persoană pensionată are o pensie mai mică de această sumă, statul contribuie cu diferența. De exemplu, dacă un pensionar are o pensie de 700 de lei, statul îi adaugă 581 de lei pentru a ajunge la valoarea minimă stabilită.
Pentru a primi această sumă, este nevoie de cel puțin 15 ani de contribuții la sistemul public de pensii.
Datele oficiale arată că statul contribuie, în medie, cu 531 de lei la pensia celor 914.000 de români care primesc indemnizația socială. Județele unde pensionarii primesc cei mai mulți bani în plus sunt:
În total, în România sunt 4.700.000 de pensionari, potrivit Casei Naționale de Pensii. Cei mai mulți – 3.750.000 – primesc pensie pentru limită de vârstă, cu o valoare medie de 3.100 lei, scrie Newsweek.
Mai sunt și:
Pensia de urmaș este acordată celor care au pierdut un soț sau un părinte. Aceștia pot primi o parte din pensia persoanei decedate, fără să fi contribuit personal.
Procentul variază în funcție de numărul de urmași:
Soțul supraviețuitor primește, în general, 50% din pensia celui decedat.