Al 14-lea salariu intră pe card de Crăciun! Acesta se acordă angajaţilor români din Italia care îndeplinesc mai multe condiţii.
Spre deosebire de al 13-lea salariu, care este acordat tuturor angajaților, „quattordicesima” nu este acordată tuturor, fiind specificat în contractele colective naționale de muncă cine sunt beneficiarii.
Există anumite contracte care nu prevăd „quattordicesima”.
Trebuie subliniat că sectorul public nu prevede această plată. Lucrătorii din sectorul public nu pot primi al 14-lea salariu, întrucât este o măsură suplimentară de plată rezervată doar sectorului privat.
Prime Crăciun: 40% dintre salariaţi vor bani, 15% tichete valorice cadou, 13% se așteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare
În ceea ce privește pensionarii, aceasta este acordată în fiecare an în iulie sau în decembrie și este acordată pensionarilor cu vârsta de cel puțin 64 de ani.
Pentru pensionari, această plată poate varia de la 366 la 655 de euro și este garantată celor care primesc:
pensie pentru limită de vârstă;
pensie anticipată;
pensie de invaliditate;
pensie de urmaș.
Pot beneficia de al 14-lea salariu toți angajații care au prevăzut acest lucru în mod explicit în contract, în special în anumite sectoare. Acest salariu suplimentar este acordat mai ales următoarelor sectoare de muncă:
Sectorul terțiar (de servicii);
Comerț;
Turism;
Sectorul alimentar;
Chimie;
Transport și logistică;
Sectorul de curățenie și servicii similare.
Aceasta este prevăzută și pentru salariații din farmaciile private, angajații de la Poste Italiane și pentru cei angajați în servicii de supraveghere privată și fiduciare.
Pentru a afla dacă aveți dreptul la al 14-lea salariu este esențial să cunoașteți propriul contract colectiv de muncă.
stagiarii;
liber profesioniștii;
colaboratorii;
lucrătorii casnici (menajere, îngrijitoare, bone etc.).
În general, „quattordicesima” se calculează în funcție de salariul brut al angajatului. Pentru a calcula suma exactă, va trebui să împărțiți salariul brut anual la 12. Suma finală pe care o va primi angajatul va fi cea care va rezulta după ce se deduc taxele și impozitele.
Pentru a obține informații exacte cu privire la al 14-lea salariu, cel mai bine ar fi să consultați contractul dvs. de muncă sau să discutați cu personalul de la Resurse umane din compania unde lucrați.
Românii din Italia constituie o comunitate de peste un milion de persoane. Conform datelor recensământului din 2015 în Italia existau 1.151.395 cetățeni români, reprezentând 23% din cetățenii străini ai țării. Biserica San Salvatore alle Coppelle, folosită de comunitatea română din Roma începând cu anul 1914.
La începutul anului 2022, conaționalii noștri ajungeau la un număr de 1.083.771 de persoane. Aceasta este de fapt o creștere ușoară față de anul anterior, când pe teritoriu Italiei locuiau 1.076.412 , în vreme ce în 2020 erau 1.145.718 de români, iar în 2019 – 1.143.859.
Distribuția pe Regiuni arată în felul următor: Lazio 196.473, Lombardia 170.871 și Piemonte 133.356.
Cu privire la distribuția pe sexe, remarcăm o pondere mai mare a femeilor: 616.516, prezența bărbaților fiind în număr de 467.255.