Alegeri europarlamentare. Tandemul Ciucă-Ciolacu a depus la Biroul Electoral Central, vineri 05 matie, lista semnăturilor pentru candidații desemnați să reprezinte interesele României în Parlamentul European.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după depunerea la Biroul Electoral Central a listei candidaţilor PSD PNL la alegerile europarlamentare, că acest moment arată oficial că cele două partide au constituit o alianţă electorală, reuşind să depăşească toate discuţiile interne şi să arate că au „maturitatea politică” de a lua o decizie pentru stabilitatea şi dezvoltarea României.
„Din acest moment este oficial. Până acum, am trecut de la ştiri pe surse, la breaking news-uri, în acest moment este oficial: cele două partide au constituit o alianţă electorală. Am făcut o alianţă electorală la fel cum am construit şi o coaliţie de guvernare. Nu am făcut-o nici pentru Partidul Social Democrat, n-am făcut-o nici pentru Partidul Naţional Liberal. Am reuşit împreună să depăşim toate discuţiile interne şi să arătăm şi în interiorul partidelor, dar mai ales să arătăm românilor că avem maturitatea politică de a lua o decizie, nu pentru noi, o decizie pentru stabilitate, o decizie pentru dezvoltare într-un moment în care România nu-şi permite să piardă vreo investiţie, vreun ban european şi vreo coerenţă, când vorbim de aderarea integrală la spaţiul Schengen şi terestru, când vorbim de eliminarea vizelor pentru Statele Unite şi, nu în ultimul rând, când vorbim de aderarea la OCDE”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la ieşirea de la BEC.
El a spus că acestea sunt proiectele mari pentru care a fost creată alianţa electorală, menţionând că, după data de 10 iunie, după ce românii se vor exprima prin vot, se vor lua deciziile politice ulterioare.
„Din punctul meu de vedere, atât eu, cât şi domnul preşedinte Nicolae Ciucă am făcut ceea ce este corect pentru România şi pentru români şi am dat dovadă de maturitate politică şi cred că am depăşit momentul în care România trebuie să trăiască, mai ales în timpul campaniilor electorale, în circ, scandal şi întotdeauna să folosim şi să împingem românii de a vota contra”, a mai susţinut Ciolacu.
Liderul PSD a afirmat că cele două partide vin cu o „ofertă de stabilitate, de construcţie” şi nu îndeamnă românii să voteze contra unui partid sau altul.
„Este un moment în care noi venim cu o ofertă, venim cu oferta administrativă pentru capitala României, o capitală europeană, venim cu o ofertă europeană pentru alegerile europarlamentare, venim cu o ofertă de stabilitate, de construcţie şi nu mai îndemnăm românii să voteze contra unui partid sau altui partid. Intrăm în cu totul şi cu totul altă logică electorală”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat după depunerea listelor că, PNL și PSD și au „reînnoit” angajamentul în fața electoraului cum că cele două partide vor asigura stabilitatea politică și dezvoltarea țării.
„Am formalizat depunerea listei Alianţei electorale PNL PSD. Este o listă care cuprinde o parte dintre europarlamentarii care au experienţă şi care şi-au desfăşurat activitatea în Parlamentul Uniunii Europene. De asemenea, sunt şi oameni noi.
Practic, este o echipă pe care am asumat-o împreună, astfel încât să ne ducem la capăt angajamentul pentru a continua cu aceeaşi responsabilitate să asigurăm stabilitatea guvernării şi dezvoltarea României”, a afirmat Ciucă, la o declaraţie comună cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la ieşirea la de BEC.
Președintele Senatului a evidențiat că membri Coaliției de guvernare desemnați să candideze în alegerile din 9 iunie vor reprezenta interesele României în forul legislativ al Uniunii Europene. Aleșii vor merge în Parlamentul European pentru și în interesul cetățenilor români și nicidecum „pentru un partide, nu pentru PNL, nu pentru PSD”.
„Această echipă are misiunea de a merge la Bruxelles nu pentru un partid, nu pentru Partidul Naţional Liberal, nu pentru Partidul Social Democrat, are misiunea la Bruxelles pentru România, pentru cetăţenii României, pentru a face ceea ce le stă în putinţă astfel încât să continuăm acest proces de dezvoltare cu fonduri europene.
Cum de altfel s-a şi realizat în ultimii 17 ani şi putem cu toţii să vedem acest lucru, bani cu care vom continua să dezvoltăm comunităţile locale, să putem să realizăm infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, să putem să îmbunătăţim cele două obiective pe care fiecare dintre partide şi toate partidele politice au promis că le vor avea pe lista de priorităţi.
Anume: domeniul educaţiei şi domeniul sănătăţii. Am mare încredere în acest demers şi sunt convins că şi cetăţenii României văd în această listă comună un angajament al celor două partide pentru România”, a mai precizat Nicolae Ciucă.
Liderii celor două partide de guvernământ s-au întâlnit la sediul Alianței de pe Bulevardul Kiseleff, după care s-au deplasat spre sediul BEC. Președinții celor două partide au fost însoțiți de proprii candidați.
Din partea social-democraților au mers secretarul general Paul Stănescu, prim-vicepreședintele Gabriela Firea, eurodeputatul Mihai Tudose și vicepremierul Mihai Neacșu.
Nicolae Ciucă va merge la sediul BEC însoțit de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, Lucian Bode secretarul general al PNL și europarlamentarii Rareș Bogdan și Dan Motreanu. După retragerea inopinată a Ramonei Chiriac, lista coaliției de guvernare pentru alegeri va fi deschisă de Mihai Tudose și Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan a declarat că liberalii au strâns foarte multe semnături, niciun eurodeputat propus de PNL nu strâns mai puțin de 20.000 de semnături. Eurodeputatul a subliniat că doar Gheorghe Flutur a reușit să strângă într-un singur județ suficiente semnături cât să ajungă pentru un tot partidul, scrie Gândul.
„Deci e un număr foarte mare de semnături. Am înţeles că şi cei din PSD au numărul uriaş, asta apropo de faptul că sunt partide care riscă să nu se poată înscrie pentru că nu se adună numărul de semnături. La noi, Gheorghe Flutur a adunat într-un singur judeţ aproape cât are nevoie pentru un partid, dar acelaşi lucru s-a întâmplat în multe judeţe ale noastre şi în diaspora”, a mai spus Rareş Bogdan.
Prim-vicepreședintele liberalilor a mai precizat că pot ajunge în Parlamentul European chiar și pozițiile 24,25 sau 26.
„De ce? Pentru că la mod direct ţinta noastră se obţine jumătate plus unu. Eu personal cred că obţinem mai mult de jumătate plus unul dintre eurodeputaţi, adică mai mult de 17 şi pentru că unii dintre ei se vor întoarce, unii vor merge comisar, alţii se vor întoarce în Guvern. Deci, practic, eu îi motivez şi pe cei de pe poziţiile 20 – 25 să tragă foarte puternic să se considere că în următorii cinci ani pot ajunge la Bruxelles”, a afirmat Rareş Bogdan.