NEWS

Sondaj INSCOP alegeri prezidențiale 2024. Peste 50% dintre români ar alege un candidat independent la Cotroceni

Sondaj INSCOP alegeri prezidențiale 2024. Peste 50 dintre români ar alege un candidat independent la Cotroceni
Sursa foto: Gandul.ro

Alegeri prezindențiale 2024. Mai bine de jumătate dintre românii cu drept de vot ar alege un candidat independent pentru următorii cinci ani la Cotroceni. Un procent similar ar vota un președinte de dreapta.

Doar o cincime dintre alegători ar opta pentru un candidat de stângă, potrivit unui sondaj INSCOP făcut la comanda agenției de știri News.ro. Într-o proporție de peste 50% românii ar sprijini un bărbat ca președinte și doar 31% ar alege o femeie.

Alegeri prezidențiale 2024: Preferințele electoratului

Pentru 55% dintre persoanele chestionate un candidat independent ar fi  cel mai potrivit să preia funcția de președinte al României, în timp ce doar 36,1% ar opta pentru un membru de partid, iar alte nouă procente nu au știut sau nu au răspuns.

Femeile, gulerele gri, locuitorii din urban și mai ales cei care au un venti redus ar alege un candidat independent, în timp ce ar vota pentru un candidat cu apartenență politică persoanele cu educație primară, bărbații și locuitorii din regiunile sudice.

În privința poziționării pe axa politică, 50,4% dintre cei intervievați ar merge pe mâna candidatului de dreapta, 20,7% ar alege un președinte de stânga, iar 28,9% dintre respondenți au refuzat sau nu au știut să răspundă.

Alegeri prezindențiale: Candidatul pentru Cotroceni
Sursa foto: Alba 24

Un candidat de dreapa ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte

Și-au exprimat dorința de a vota pentru un președinte de dreapta în special electoratul Alianței Dreapta Unită, ai PNL și AUR, la polul opus electoratul PSD și persoanele de peste 60 de ani ar merge pe varianta candidatului de stânga.

Aproximativ 47% dintre românii cu drept de vot ar prefera un președinte tânăr, chiar dacă nu are suficiență experiență. În tot acest timp, într-o proporție de 48,9% electoratul român ar sprijini un candidat cu mai multă experiență politică indiferent dacă este mai vârstnic.

Votanții Alianței Dreapta Unită, AUR și cei ai PNL-ului  ar vota pentru un președinte tânăr. La această categorie includem și persoanele sub 45 de ani, cu studii medii sau superioare precum și angajații din mediul privat. Electoratul PSD și cel al PNȘ dar cei care au mai mult de 45 de ani ar prefere într-o proporție peste medie un președinte mai experimentat.

Electoratul preferă un președinte bărbat

În privința raportului președinte bărbat vs președinte femeie, 53,8% dintre respondenți ar vota un candidat bărbat, iar 31% ar trimite la Cotroceni o reprezentantă a sexului frumos. Nu au răspuns sau nu au știut să răspunde 15,2%.

S-au exprimat în favoarea președintelui bărbat în special votanții PSD, PNL și AUR, cei cu vârsta de peste 60 de ani și locuitorii din urbanul mic. De remarcat este faptul că numărul bugetarilor care ar opta pentru un președinte bărbat depășește media celorlalte categorii de votanți.

La polul opus ar vota pentru un președinte femeie în special persoanele tinere sub 30 de ani și reprezentantele sexului frumos.

Alegeri prezidențiale 2024: preferințele electoratului în funcție de apartenența politică

Electoratul PSD l-ar vota într-o proporție de 32,3% pe Marcel Ciolacu, la mare distanță, cu  un scor de 18,8% se află Mircea Geoană, iar Victor Ponta ar fi ales de aprroximativ 5% dintre alegătorii social-democrați. Gabriela Firea ar obține 3,9% dintre voturi. Nu au știut sau nu au vrut să formuleze o opini în acest sens 29,1% dintre votanții PSD.

În privința electoratului de dreapta, 15,1 dintre alegătorii PNL-ului l-ar vota pe Nicolae Ciucă, Emil Boc ar primi 7,7% din voturi, la egalitate cu Mircea Geoană. Sun 1% ar obține Rareș Bogdan în timp ce Ilie Bolojan ar fi votat de 1,5% dintre alegătorii PNL-ului. Nu au știu sau nu pot aprecia 56,9% dintre votanții liberali, potrivit observatornews.ro.

Diferență mare între Diana Șoșoacă și George Simion

Alegătorii AUR , într-un procent de 53,6% l-ar trimite pe George Simion la Cotroceni, iar 17,9% o consideră pe Diana Șoșoacă mai potrivită pentru a prelua mandatul de președinte al României. Claudiu Târziu ar obține sub 1%. Un sfert dintre votanții AUR nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Candidat preşedinţie din partea ADU (întrebare deschisă adresată doar votanţilor ADU)

Președintele USR, Cătălin Drulă ar primi puțin peste 21% din voturile electoratului ADU (Alianța Dreapta Unită), 8,2% are merge pe mâna lui Mircea Geoană, Dan Barna și Ludovic Orban ar fi votați de 5,4 respectiv 4,1%. Eugen Tomac nu depășește 1%m iar Laura Codruța Koveși ar fi votată de 3,4% din electoratul ADU. 45,8% dintre alegătorii ADU nu au știut să răspndă sau nu au putut aprecia.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...