Președintele PNL București, Sebastian Burduja, promite în ideea în care va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei digitalizarea serviciilor și transparență maximă la PMB.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și-a prezentat proiectele pentru Primăria Capitalei în cadrul unui interviu acordat maestrului Ion Cristoiu.
Un prim pas în îmbunătățirea activității Primăriei Capitalei constă în digitalizarea serviciilor de la urbanism. În acest sens a dat exemplul administrației din Oradea, unde un astfel de certificat se eliberează online în maxim 48 de ore.
„În primul rând, trebuie să digitalizăm documentele legate de urbanism, de la certificatul de urbanism până la autorizarea de construire. În Oradea, de exemplu, poți obține un certificat de urbanism în 48 de ore, totul online.
Primăria Bucureștiului ar trebui să adopte un model similar, asemenea celui din Boston, unde serviciile sunt accesibile și transparente,” a explicat Burduja. O a doua propunere înaintată de președintele PNL București este centrată în jurul transparentizării activității primarului general.
Totodată, Sebsatian Burduja a punctat faptul că odată digitalizate serviciile, dispare și fenomenul de corupție, asta pentru că „un calculator nu ia șpagăă”. „Tot ce înseamnă dispoziții de primar, contracte, inclusiv pe zona asta de știți când cerem un act de la primărie.
Lucrul ăsta ar trebui să fie transparent și în momentul în care jurnalizezi evenimentele astea nu mai pot interveni telefoane, relații… Ele intră într-o ordine și ies în aceeași ordine. Deci, un calculator nu ia șpagă”, a subliniat Burduja.
Nu în ultimul rând, candidatul PNL pentru Primăria Capitalei a adus în discuție și importanța implementării unui Plan Urbanistic General dinamic. „Acesta ar fi primul PUG digitalizat cu date spațiale în spate și de fapt ultimul PUG pe care Bucureștiul îl va mai face, pentru că se va adapta după aceea pe datele din teren, de la furnizorii de utilități, rețele.
Atunci eu când cer un certificat de urbanism sau aviz, PUG-ul dinamic îmi spune clar: bun, aici este zonă verde, n-ai cum să construiești. Toate lucrurile astea devin mult mai transparente și mai corecte. E sfârșitul acestor rechini imobiliari când ai un PUG dinamic bine făcut,” a declarat Burduja.
De asemenea, Sebastian Burduja a menționat și alte concepte digitale pe care le-ar împrumuta în marile capitale europene. În acest sens, candidatul PNL a vorbit despre pubelele inteligente și de semaforizarea inteligentă.
„Pubelele inteligente sunt dotate cu senzori care indică nivelul de umplere, optimizând astfel traseele de colectare. În București, semaforizarea inteligentă este implementată doar pe axa nord-sud și în doar 150 de intersecții, dintr-un total de 800. Din 2012 până în 2024 nu s-a făcut nimic pentru a extinde acest sistem,” a concluzionat Burduja, pentru publicația Gandul.