Au trecut câteva ore după închiderea votării în majoritatea statelor, iar Donald Trump a devenit favorit să devină noul preşedinte al Statelor Unite. Candidatul republican o şansă de 90% să câştige un al doilea mandat neconsecutiv.
Donald Trump s-a adresat miercuri susţinătorilor, cărora le-a mulţumit că au făcut să devină cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, discursul intervenind după ce predicţiile media îl dau câştigător în trei state-cheie, între care Pennsylvania este cel mai important, ceea ce îi permite să aibă asigurate 266 din cele 270 de voturi necesare în Colegiul Electoral.
Vicepreşedintele Kamala Harris nu se va adresa susţinătorilor în această seară (marţi seara, ora locală – n.r.), dar este de aşteptat să vorbească mâine (miercuri – n.r.), a declarat copreşedintele campaniei sale, în timp ce rezultatele alegerilor din întreaga ţară continuă să apară şi nu par, deocamdată, favorabile candidatei democrate.
„Încă mai avem voturi de numărat. Mai avem state care nu au fost încă numite”, a declarat Cedric Richmond. Campania Harris va continua să lupte „pentru a se asigura că fiecare vot este numărat, că fiecare voce este exprimată”, a spus Richmond.
Anunţul său vine după ce CNN a estimat că fostul preşedinte Donald Trump va câştiga două dintre statele-cheie de luptă electorală: Carolina de Nord şi Georgia.
În schimb, echipa fostului preşedinte Donald Trump îşi mută invitaţii de la petrecerea de vizionare a rezultatelor la Mar-a-Lago către centrul de convenţii republican. Aceştia sunt transportaţi cu autobuze, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu această problemă. Ei urmează să ajungă la centrul de convenţii pentru a asista la discursul prin care Trump îşi va revendica probabil victoria în alegerile prezidenţiale.
Donald Trump se apropie de 270 de voturi în Colegiul Electoral după o victorie în Pennsylvania, conform unei proiecţii Fox News. Fostul preşedinte mai are nevoie de doar un stat din cele patru rămase.
Click to display the embedded YouTube video
Donald Trump primește peste 58 de milioane de voturi. De partea cealaltă, la ora publicării acestui articol, candidatul democrat Kamala Harris obține sprijinul a 53 de milioane de alegători, anunță NYT.
Carolina de Nord, unul dintre cele şapte state-cheie în alegerile din 2024, a fost câştigat de Donald Trump. Acesta se apropie tot mai mult de un al doilea mandat neconsecutiv la Casa Albă. La scurt timp după această victorie, Trump este anunțat câștigător și pentru al doilea și al treilea stat cheie: Georgia și Pennsylvania.
Vicepreşedinta Kamala Harris va câştiga două state tradiţional democrate, Hawaii şi Virginia. Aceasta a mai câștigat și: California, Colorado, New York, Illinois, Rhode Island, Washington, Hawaii, Oregon și Delaware.
De partea cealaltă, Donald Trump se poate lăuda cu primul stat cheie câștigat: Carolina de Nord. După acesta, un alt stat cheie, Georgia, a fost adjudecat tot de Trump. El a mai câștigat: Kansas, Iowa, Ohio, Mississipi, Utah, Montana, Louisiana, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wyoming și Texas.
Cele 7 „swing states” care vor oferi votul decisiv pentru președintele SUA sunt: Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Carolina de Nord, Arizona și Nevada.
Sistemul electoral din SUA este complet diferit de al altor ţări. În Statele Unite, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar alegerea Kamalei Harris sau a lui Donald Trump pentru a-i succeda lui Joe Biden depinde de un colegiu de electori. Marţi, 5 noiembrie, deşi cetăţenii americani au fost prezenți la urne pentru a vota, nu ei sunt cei care vor face alegerea finală.
Peste Atlantic, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect. Așadar, obiectivul votului popular este de a desemna alegătorii care vor fi responsabili de alegerea noului şef de stat.
Pe teritoriul SUA sunt 538 de electori, răspândiţi în cele 50 de state federale. Ei fac parte din Colegiul Electoral. Aleşi locali (proeminenţi sau nu) şi simpatizanţi „obişnuiţi”, aceştia sunt numiţi direct de către partidele Democrat şi Republican în cadrul convenţiilor naţionale care au loc în vara care precede alegerile: în iulie pentru republicani şi în august pentru democraţi.
Alegerea noului preşedinte american are loc în două etape. Marţi, 5 noiembrie, cetăţenii fiecărui stat aleg între Kamala Harris şi Donald Trump: acesta este votul popular.
Ulterior, în 17 decembrie, alegătorii din fiecare stat vor vota fie pentru Kamala Harris, fie pentru Donald Trump. Candidatul care va câştiga alegerile va fi cel care va obţine 270 de electori dintr-un total de 538.