WORLD

Alertă de război în Peninsula Coreea. Schimb de focuri între soldații nord și sud-coreeni

Alertă de război în Peninsula Coreea. Schimb de focuri între soldații nord și sud-coreeni
sursa foto: NewsMaker

Alertă de război în Peninsula Coreea. Soldații sud-coreeni au tras focuri de avertisment după ce trupele nord-coreene au încălcat pentru scurt timp frontiera, la începutul acestei săptămâni, a declarat marți armata sud-coreeană. Coreea de Nord nu a ripostat cu focuri de armă.

Șicane în stilul Războiului Rece

Națiunile rivale sunt implicate în campanii în stilul Războiului Rece, precum lansări de baloane și emisiuni de propagandă. Confruntări violente au loc ocazional la granița puternic fortificată a Coreei, numită Zona Demilitarizată.

Cu toate că incidentul de duminică a avut loc pe fondul unor tensiuni care se mențin între cele două Corei, observatorii spun că nu este probabil să se transforme într-o altă sursă de animozitate, deoarece Coreea de Sud consideră că nord-coreenii nu au comis în mod deliberat o intruziune la graniță, potrivit AP.

Duminică, la ora 12:30, câțiva soldați nord-coreeni care erau angajați în lucrări nespecificate pe partea de nord a frontierei au trecut linia de demarcație militară care desparte cele două țări, a declarat Statul Major al Coreei de Sud.

Acei soldați nord-coreeni care purtau unelte de construcție – unii dintre ei înarmați – s-au întors imediat pe teritoriul lor după ce armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment și a emis emisiuni de avertizare, a precizat Statul Major Întrunit. Acesta a precizat că Coreea de Nord nu a desfășurat alte activități suspecte.

Armata sud-coreeană a apreciat că soldații nord-coreeni nu par să fi trecut intenționat granița, deoarece locul este o zonă împădurită, iar semnele MDL de acolo nu erau vizibile în mod clar, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major Întrunit, Lee Sung Joon, reporterilor.

Lee nu a oferit alte detalii. Dar rapoartele presei sud-coreene au declarat că aproximativ 20-30 de soldați nord-coreeni au intrat pe teritoriul sud-coreean la aproximativ 50 de metri după ce probabil s-au rătăcit. Rapoartele au spus că majoritatea soldaților nord-coreeni aveau asupra lor târnăcoape și alte unelte de construcție.

Alertă de război în Peninsula Coreea

Zona demilitarizată, cu o lungime de 248 de kilometri și o lățime de 4 kilometri, este cea mai puternic înarmată frontieră din lume. Se estimează că 2 milioane de mine sunt presărate în interiorul și în apropierea graniței, care este, de asemenea, păzită de garduri de sârmă ghimpată, capcane pentru tancuri și trupe de luptă de ambele părți. Este o moștenire a Războiului din Coreea din 1950-53, care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Duminică, Coreea de Sud a reluat transmisiunile de propagandă anti-Phenian de la difuzoarele de la graniță, ca răspuns la recentele lansări de baloane cu gunoi de grajd și gunoi de grajd efectuate de Nord peste graniță. Coreea de Sud a declarat că Coreea de Nord și-a instalat propriile difuzoare de frontieră ca răspuns, dar nu le-a pornit încă.

Coreea de Nord a declarat că campania sa de lansare de baloane a fost un răspuns la lansările de baloane ale activiștilor sud-coreeni care au lansat propriile lor baloane pentru a arunca în Coreea de Nord pliante de propagandă care critică regimul autoritar al liderului Kim Jong Un, stick-uri USB cu melodii K-pop și seriale de teatru sud-coreene, precum și alte obiecte.

Coreea de Nord este extrem de sensibilă la orice critică din exterior a sistemului său politic, deoarece majoritatea celor 26 de milioane de locuitori ai săi nu au acces oficial la știri străine. Duminică seară, sora lui Kim și oficial de rang înalt, Kim Yo Jong, a avertizat cu privire la „un nou răspuns” în cazul în care Coreea de Sud va continua să difuzeze prin difuzoare și va refuza să oprească campaniile civile de distribuire de pliante.

Răfuiala dintre difuzoare și baloane – ambele războaie psihologice în stilul Războiului Rece – a adâncit tensiunile dintre cele două Corei, în condițiile în care discuțiile privind ambițiile nucleare ale Nordului au rămas în impas de ani de zile.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin sau Andrei Burcă. Nu s-au uitat la oricine. Una e avocată, alta e arhitectă ❤️💛💙
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Moment crucial! S-a confirmat marea schimbare pentru angajații din România
Moment crucial! S-a confirmat marea schimbare pentru angajații din România
Simona Halep, în cea mai DECOLTATĂ rochie purtată vreodată. Ținuta care a lăsat la vedere mai mult decât de obicei
Simona Halep, în cea mai DECOLTATĂ rochie purtată vreodată. Ținuta care a lăsat la vedere...