NEWS

Alertă meteo ANM de viscol și ninsori abundente până vineri în mare parte din România. Cod galben de vreme rea de iarnă

Alertă meteo ANM de viscol și ninsori abundente până vineri în mare parte din România. Cod galben de vreme rea de iarnă
sursa: antena3.ro

O alertă meteo ANM de viscol și ninsori abundente a intrat în vigoare până vineri în mare parte din România. Meteorologii anunță trei zile de vreme rea în mai multe județe.

Alertă meteo ANM de viscol și ninsori abundente până vineri în mare parte din România

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineața, o atenționare Cod galben de viscol și ninsori însemnate. Vântul va sufla cu peste 70 de km pe oră, viscolind zăpada. Intervalul menționat este între 1 și 3 februarie timp în care vor avea loc ninsori abundente.

Meteorologii prognozează ninsori însemnate cantitativ în zona de munte, dar şi vânt puternic şi câteva judeţe ale ţării. În intervalul menționat, la munte va ninge însemnat cantitativ în special în zona Carpaților Occidentali și în cea din jumătatea de nord a Carpaților Orientali. Precipitațiile sub formă de ninsoare vor fi abundente de peste 30…40 l/mp, iar stratul depus va fi consistent.

Vântul va avea intensificări de peste 70 de km/oră, iar la peste 1700 de metri rafalele vor fi mai intense, de peste 90 de km/oră, iar vizibilitatea va fi foarte scăzută. Și Transilvania și Oltenia sunt vizate de o avertizare Cod galben emisă miercuri dimineață de ANM. Pe parcursul zilelor de miercuri și joi vor fi intensificări ale vântului cu viteze de până la 65 de km/oră, anunță meteorologii. Intensificări temporare ale vântului vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului, informează, miercuri, ANM.

Prognoza meteo ANM de joi

În regiunile intracarpatice cerul va fi mai mult noros, iar local și temporar vor fi precipitații. La munte, în Maramureș și în Transilvania va ninge, iar în Banat și Crișana, precum și în zonele submontane ale acestor regiuni, se vor semnala ploi, iar trecător lapoviță și ninsoare, condiții în care, pe arii restrânse, vor fi depuneri de polei. În nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni, cantitățile de precipitații local vor fi însemnate (în general de 15…20 l/mp).

În restul țării, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe alocuri precipitații slabe, mixte, în Moldova. Vântul va continua să aibă intensificări la munte, în special în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada, dar local, în prima parte a intervalului, și în zonele joase de relief din vest, sud-vest, centru și nord-est, cu viteze în general de 45…55 km/h. Temperatura aerului va avea valori peste cele climatologic specifice perioadei în majoritatea regiunilor, cu maxime ce se vor încadra între -1 și 8 grade, ușor mai ridicate în sudul Olteniei, și minime în general între -6 și 0 grade. Pe spații mici, dimineața și noaptea va fi ceață.

În București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat. Temperatura maximă, în continuare ușor mai mare decât cea normală datei va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de -4…-3 grade. Vor fi condiții de ceață.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele