WORLD

Alertă mondială după ce 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit din Libia! Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică avertizează

Alertă mondială după ce 25 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit din Libia Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică avertizează
sursa foto: gds.ro

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis, miercuri, dispariţia a aproximativ 2,5 tone de uraniu natural dintr-un sit din Libia, transmite AFP. Nu se știe când au disparut aceste containere, ele fiind descoperite în cadrul unei vizite ONU.

În timpul unei vizite de marţi, inspectorii ONU „au descoperit că 10 containere cu aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de uraniu („tort galben”) nu erau prezente acolo unde au fost declarate de autorităţi”, directorul general Rafael. Grossi a scris într-un raport către statele membre, fiind vorba de o adevărată alertă mondială.

AIEA precizează că va efectua verificări „suplimentare” pentru „clarificarea circumstanţelor dispariţiei acestui material nuclear şi a locaţiei sale actuale”. Libia şi-a abandonat programul de dezvoltare a armelor nucleare în 2003, sub egida fostului lider Muammar Gaddafi.

Inspecția era planificată din 2022

Constatarea este rezultatul unei inspecții planificate inițial pentru anul trecut, care „a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și care a fost în cele din urmă efectuată marți, potrivit declarației confidențiale a șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA „au constatat că 10 butoaie care conțineau aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de UOC (concentrat de minereu de uraniu), declarate anterior de (Libia) … ca fiind depozitate în acea locație, nu se aflau în acea locație”, se arată în declarația de o pagină.

Agenția va desfășura „activități suplimentare” pentru a determina circumstanțele în care uraniul a fost îndepărtat de la locul respectiv, pe care nu l-a numit, și unde se află acum, a adăugat declarația.

„Pierderea cunoștințelor despre locația actuală a materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum și preocupări legate de securitatea nucleară”, a spus aceasta, adăugând că ajungerea la sit a necesitat o „logistică complexă”.

Situație complicată în Libia

În 2003, Libia, sub conducerea liderului de atunci Muammar Gaddafi, a renunțat la programul său de înarmare nucleară, în cadrul căruia obținuse centrifuge care pot îmbogăți uraniu, precum și informații de proiectare pentru o bombă nucleară, dar a făcut puține progrese în vederea realizării unei bombe.

Guvernul interimar al Libiei, instaurat la începutul anului 2021 printr-un plan de pace susținut de ONU, trebuia să dureze doar până la alegerile programate pentru luna decembrie a aceluiași an, care încă nu au avut loc, iar legitimitatea sa este acum, de asemenea, contestată.