#secretstory

Alexandru Bogdan-Pitești, unul dintre cei mai mari escroci din Bucureștiul de acum 100 de ani

Alexandru Bogdan-Pitești unul dintre cei mai mari escroci din Bucureștiul de acum 100 de ani
Foto: Wikipedia

Povestea lui Alexandru Bogdan-Pitești, unul dintre cei mai mari escroci români. A postat anunțuri false de angajare și a cerut avansuri în bani candidaților, a fost expulzat din Franța și a pretins că este fiul nelegitim sau nepotul lui Alexandru Ioan Cuza, ajungând „cazat” de mai multe ori la Închisoarea Văcărești.

A fost un adevărat personaj al istoriei recente, motiv pentru care vă prezentăm viața sa în rândurile de mai jos.

Alexandru Bogdan-Pitești, unul dintre cei mai mari escroci. Avea „suflet de artist”

După cum putem deduce din numele pe care l-a preluat, acesta s-a născut la Pitești, pe 13 iunie 1870. Mama sa provenea dintr-o familie de vechi boieri, în timp ce tatăl său a venit aici din Ioanina, Grecia.

Alexandru Bogdan-Pitești a absolvit un colegiu catolic și, după ce nu reușește să urmeze medicina la facultatea din Montpellier, în cele din urmă ajunge tot în Franța, dar la Paris, unde a studiat Litere și Drept.

În timpul anilor de curs, Bogdan-Pitești este expulzat din Franța. Motivul oficial dat de autorități la acea vreme a fost furtul, deși ar fi fost vorba despre mai multe acuzații îndoielnice. Între timp, Alexandru Bogdan-Pitești susținea că expulzarea sa era cauzată de convingerile sale anarhiste.

Întors în țară, acesta a fost poet, eseist și gazetar, dar și avid colecționar de artă. Acesta a organizat la București în 1896 și prima expoziție internațională dedicată artiștilor independenți, fiind inspirat de expozițiile organizate la Paris.

A pretins că este fiul nelegitim și nepotul lui Alexandru Ioan Cuza

Prietenii și cunoscuții îl considerau extrem de excentric, ciudat, o persoană care se abătea de la normele și dogmele societății – nu se îmbrăca niciodată formal, indiferent de ocazie – în schimb purta mereu o eșarfă la gât. Dar asta nu e cel mai grav lucru când vorbim despre Bogdan-Pitești.

Acesta ajunsese „de-al casei” la Închisoarea Văcărești, și asta pentru un motiv bun – era un cunoscut escroc.

Alexandru Bogdan-Pitești a păcălit mai mulți oameni și s-a dat de-a lungul timpului drept urmaș al neamului Bogdăneștilor, neam vechi de boieri, și chiar a pretins că este fiul nerecunoscut al lui Alexandru Ioan Cuza, și alteori chiar s-a dat drept nepotul domnitorului.

Alături de alți oameni de cultură, a înființat Societatea Ileana, care avea ca scop promovarea și susținerea artiștilor independenți și avangardiști. Totuși, de această instituție se leagă și un episod notoriu de escrocherie semnat de Bogdan-Pitești. Acesta a ajuns în fața i

nstanței după ce a păcălit mai multe persoane că le va angaja pe posturi de casieri, încasatori sau administratori la „Ileana”, și le-a cerut sume de bani drept avans. Când venea vorba despre angajare, acesta dispărea și nu le mai oferea înapoi banii.

S-a dat drept candidat la Camera Deputaților

„În 1889, odată cu instaurarea unui regim conservator, Alexandru Bogdan-Pitești a profitat și a răspândit în rândul apropiaților faptul că ar fi extrem de apropiat de membrii noului guvern. Ca să își susțină cuvântul, și-a depus candidatura de deputat la colegiul al III-lea Olt.

În public își luase o înfățișare aparte: se îmbrăca în port țărănesc, purta o cruce și le spunea locuitorilor din sate că el este nepotul lui Cuza, spunându-le că în schimbul votului le va da drepturi și pământ.

„Circul” lui Bogdan-Pitești a fost anulat de prefectul Colibășeanu, care a păcălit țăranii, spunându-le că alegerile s-au amânat, astfel că candidatul guvernului a câștigat.

Deranjat profund de această manevră, „nepotul” lui Cuza a început să manipuleze sătenii pentru ca aceștia să ceară alegeri din nou. Ca urmare, mii de țărani din Olt au mers la Slatina și au făcut greva foamei preț de trei zile în gara orașului, fiind gata-gata să meargă peste autorități pentru a putea să-l voteze pe Bogdan-Pitești.

La un moment dat, tensiunea a devenit atât de mare încât la fața locului a fost trimisă armata, care a tras focuri de armă în mulțime, incident tragic, care s-a soldat cu zeci de țărani morți pentru visul de a avea drepturi, din cauza scamatoriei lui Bogdan-Pitești.

Acesta se afla la București când a fost arestat ca instigator. Procesul a durat mai bine de trei ani, și în cele din urmă, nefiind posibil să fie dus la capăt, s-a încheiat cu amnistierea celor judecați.

„Scandalul Gunther”,

În timpul Primului Război Mondial, pe când România încă era neutră, bogatul Grigore Cantacuzino a vândut germanilor pentru a fi transformate în mijloace de propagandă publicațiile Seara și Minerva. Aici intră pe fir Alexandru Bogdan-Pitești, care deși era simpatizant al nemților, a fost de fațadă directorul ziarului Seara, ca să nu bată la ochi această tranzacție.

Misiunea sa era simplă – trebuia să îi discrediteze pe toți cei care susțineau intrarea României în război de partea Antantei.

Bogdan-Pitești a fost cap de listă în „scandalul Gunther”, când mai mulți politicieni corupți au primit bani de la nemți, primind suma de 840.000 de lei pentru a contribui la propaganda pro-germană. De fapt, bărbatul ar fi folosit banii pentru a-și lua case, terenuri, mașini și tablouri.

Când nemții și-au dat seama că au fost trași pe sfoară, era prea târziu. L-au arestat pe Bogdan-Pitești care, spre uimirea autorităților a recunoscut totul, senin, oferind anchetatorilor un răspuns care a devenit celebru și care a fost consemnat de I.G. Duca în memoriile sale:

„Da, domnule ofiţer, e adevărat – sunt un escroc, dar aş vrea să știu ce v-aţi închipuit când aţi întreprins acţiunea de corupţie la noi? Aţi crezut oare că veţi putea cumpăra în România oameni cinstiţi? V-aţi înşelat amarnic, în această ţară nu puteţi cumpăra decât escroci, decât escroci ordinari ca mine.”

A murit la doar 51 de ani

Și de această dată a ajuns la Închisoarea Văcărești, după care a intrat într-un con de umbră, dar deja nu mai era nicio problemă, banii primiți de la nemți au fost suficienți pentru a duce un trai liniștit până la 12 mai 1922, când moare răpus de un infarct în timp ce vorbea la telefon.

Avea doar 51 de ani, și întreaga sa colecție de artă, de-a dreptul impresionantă, s-a risipit în loc să fie valorificată sau donată statului, după cum ar fi dorit Alexandru Bogdan-Pitești.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde i-a fost frică. 5 țări care nu i-au plăcut
O femeie care a vizitat 170 de țări spune care este destinația „supraevaluată” și unde...
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de 15 milioane de euro într-o nouă fabrică
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de...
Un fost ambasador SUA respinge legătura dintre Trump şi Georgescu: America e cu NATO şi cu România
Un fost ambasador SUA respinge legătura dintre Trump şi Georgescu: America e cu NATO şi...
Obiceiul care poate declanșa boala ce l-a răpus pe Helmut Duckadam. Medicul Vlad Ciurea spune că deși pare banal, efectele pot fi devastatoare
Obiceiul care poate declanșa boala ce l-a răpus pe Helmut Duckadam. Medicul Vlad Ciurea spune...
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu  Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul mare portar al Stelei
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Helmut Duckadam în viaţă. Cum arăta fostul...
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități uriașe și împăcări pentru ele
Cele trei zodii care au noroc la bani de pe 6 decembrie. Schimbări benefice, oportunități...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să...
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Care ar fi fost cauza morții lui Helmut Duckadam. Noi detalii despre decesul marelui sportiv
Fost ambasador al SUA în România îl desființează pe Călin Georgescu. Americanii i-au dat lovitura finală
Fost ambasador al SUA în România îl desființează pe Călin Georgescu. Americanii i-au dat lovitura finală
Întâlnire cu impact devastator asupra României. Milioane de oameni, afectați
Întâlnire cu impact devastator asupra României. Milioane de oameni, afectați
Şeful NATO îl avertizează pe Trump cu privire la „ameninţarea teribilă” la adresa SUA dacă Ucraina este împinsă spre un acord favorabil Rusiei
Şeful NATO îl avertizează pe Trump cu privire la „ameninţarea teribilă” la adresa SUA dacă...
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
"România va fi parte a Rusiei". Amenințarea care provoacă fiori la București
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ningeee! Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion, ce spun ANM şi Accuweather
Ningeee! Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion, ce spun ANM şi Accuweather
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi