NEWS

Alexandru Rafila anunță că avem în jur de 2.000 de cazuri de COVID pe zi în România: „Nu reintroducem măştile”

Alexandru Rafila anunță că avem în jur de 2.000 de cazuri de COVID pe zi în România Nu reintroducem măştile
Foto: Facebook
18 sept. 2023 | 20:34

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, luni, la dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii simple a USR şi Forţa Dreptei împotriva sa, că în prezent sunt în jur de 2.000 de cazuri COVID-19 zilnice în România, dar nu va introduce obligativitatea de a purta mască de protecție în spațiile aglomerate.

Mai mult, în opinia sa şi a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică, această situaţie va mai dura aproximativ două săptămâni.

Alexandru Rafila anunță mii de cazuri zilnice de COVID în România

Acesta a oferit asigurări că sunt suficiente locuri în spitale care să ofere îngrijire pacienţilor bolvani, fie că sunt la terapie intensivă sau internaţi doar pentru asistenţă medicală.

„Da, sunt în jur de 2.000. A fost o creştere constantă în ultimele câteva săptămâni. Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică este că această situaţie cu un număr important de cazuri va mai dura circa două săptămâni, după care vom intra pe un trend de descreştere a numărului de cazuri.

Am făcut şedinţe operative, atât cu spitalele din Bucureşti, cât şi cu direcţiile de sănătate publică şi spitalele din ţară ca să ne asigurăm că toţi pacienţii care au nevoie de îngrijire, fie terapie intensivă, fie în spitale care să acorde asistenţă medicală acestor pacienţi sau celor care sunt infectaţi cu COVID şi au alte nevoie de sănătate, să poată să facă acest lucru şi suntem în permanentă legătură cu colegii de la spitalele din întreaga ţară”, a transmis Alexandru Rafila, întrebat luni la Parlament despre cele aproximativ de 2.000 de cazuri COVID pe zi.

Nu se va reintroduce obligativitatea măștii de protecție

Întrebat dacă se gândeşte la măsura reintroducerii măştilor de protecţie în spaţiile aglomerare, dacă va creşte numărul de cazuri COVID-19, ministrul PSD a replicat: „Nu reintroducem măştile în spaţiile aglomerate”.

„Asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt şi alte viroze respiratorii, în curând sezoniere, să poarte mască dacă se deplasează în mijloace de transport în comun sau în spaţii închise, dar asta nu înseamnă că este o obligativitate. Este o recomandare medicală”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătății, vizat de o moțiune simplă

Oficialul spune că semnatarii moţiunii continuă să dezamăgească şi acum la fel cum au făcut cât timp au fost la guvernare. „Minciuni, calomni repetate, dezinformare sunt ingredientele textului moţiunii depuse împotriva mea”, a mai spus deputatul PSD. Deputaţii Opoziţiei au afişat în bănci pancarte prin care au cerut demisia ministrului Sănătăţii.

„Când am aflat că a fost depusă o moţiune simplă din partea unor parlamentari ai Opoziţiei am privind moţiunea cu interes. Apreciez critica, dacă este făcută cu bună credinţă şi ea corespunde realităţii, deoarece ea poate duce la îmbunătăţirea unor activităţi. Din păcate, aşa cum au dezamăgit când au fost la guvernare, semnatarii acestei moţiuni continuă să o facă şi din Opoziţie.

Nu am văzut nicio urmă de bună credinţă din partea USR şi a Forţei Dreptei. Minciuni, calomni repetate, dezinformare sunt ingredientele textului moţiunii depuse împotriva mea. Este doar o arie a calomniei şi a negării evidenţei din partea unor politicieni aflaţi într-o goană după notorietate şi după voturi”, a afirmat Alexandru Rafila, la dezbaterea moţiunii simple a parlamentarilor USR şi partidului Forţa Dreptei la adresa sa, în plenul Camerei Deputaţilor.

Textul moţiunii a fost citit, la începutul şedinţei de către deputatul USR Tudor Pop. Votul va fi dat în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor.

Opoziţia îi reproşează ministrului Sănătăţii că a fost incapabil să gestioneze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Marele specialist Rafila a făcut ţăndări Planul Naţional de Combatere a Cancerului, fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici. Şi-a dovedit nepăsarea totală faţă de sănătatea românilor şi prin refuzul de a elabora, timp de aproape doi ani, normele de aplicare a legii „Stop nosocomiale!”, a mai transmis USR.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele