Perioada rece a anului vine cu diferite probleme de sănătate, odată ce frigul se va instala cât mai bine. Mihaela Bilic oferă informații prețioase cu privire la importanța consumului de vitamina C în această perioadă, pentru a rămâne sănătoși.
Cum îți dai seama când ai deficit de vitamina C
Mihaela Bilic prezintă detalii și cu privire la primele semne deosebit de importante pe care corpul nostru ni le dă, atunci când avem nevoie de această vitamină. Iată care sunt acestea.
„Senzație de oboseală, cu lipsă de energie și tulburări de concentrare. Imunitate scăzută și îmbolnăviri repetate, merită știut că nivelul de vitamina C este direct proporțional cu rezistența la boli.
Lipsa de apetit este tot un semn al carenței de vitamina C și, dacă nu avem poftă de mâncare, se accentuează și mai tare oboseala și lipsa de energie. Apar starea de slăbiciune și chiar pierdere de greutate pe cântar”, ne explică Mihaela Bilic, potrivit stirileprotv.ro.
Apelați la suplimente
Nutriționistul mai explică și faptul că, în această perioadă, nu trebuie să ezităm să apelăm la ajutorul suplimentelor, pentru a ne asigura nivelul optim de vitamina C în organism. Cele mai bune sunt însă fructele și legumele care conțin această vitamină.
„În sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă/răceală, pe lângă alimente, nu ezitați să apelați la suplimente, o doză de 1 gram de vitamina C pe zi asigură funcționarea organismului la cote maxime”, mai spune Mihaela Bilic, potrivit sursei citate.
Așadar, cu o cură potrivită bazată pe minunile vitaminei C, vom putea trece peste această perioadă din an fără a ne lovi de probleme de sănătate.
Fructe și legume bogate în Vitmina C
- Pruna Kakadu (Terminalia ferdinandiana) este un superaliment nativ australian care conține de 100 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. Are cea mai mare concentrație cunoscută de vit. C, conținând până la 2.907 mg la 100 de grame. Doar o prună (aproximativ 15 grame) conține 436 mg de vitamina C, care reprezintă 484% din DZR. (doza zilnică recomandată)
- Cireșe Acerola. Doar o jumătate de cană (49 de grame) de cireșe roșii acerola (Malpighia emarginata) furnizează 825 mg de vitamina C, sau 916% din DZR.
- Ardei galbeni – Conținutul de vitamină al ardeilor dulci sau gras crește pe măsură ce se maturizează. Un ardei galben mare oferă 342 mg de vit. C, sau 380% din DZR, care este de peste două ori cantitatea găsită în ardeii verzi.
- Pătrunjel – Două linguri (8 grame) de pătrunjel proaspăt conțin 10 mg de vit. C, oferind 11% din DZR. O cană de spanac tocat crud oferă 195 mg de vit. C, sau 217% din DZR
- Kale este o legumă cruciferă. O porție de 100 de grame de kale crudă oferă 93 mg de vitamina C, sau 103% din DZR. De asemenea, furnizează cantități mari de vitamina K și carotenoizii luteină și zeaxantină
- Kiwi – Un kiwi mediu conține 56 mg de vit. C, sau 62% din DZR
- Broccoli este de asemenea o legumă cruciferă. O jumătate de cană de broccoli gătit oferă 51 mg de vitamina C, sau 57% din DV
- Varză de Bruxelles -O jumătate de cană de varză de Bruxelles gătită oferă 49 mg, sau 54% din DZR.
- Lămâile au fost date marinarilor în anii 1700 pentru a preveni scorbutul. O lămâie crudă întreaga oferă 45 mg de vitamina C, sau 50% din DZR
- Căpșune – O cană de căpșuni feliate (166 grame) oferă 97 mg de vit. C, sau 108% din DZR O portocală de mărime medie oferă 83 mg de vit. C, ceea ce reprezintă 92% din DZR