Există o serie de alimentele minune care protejează inima. Astfel, toată lumea ar trebuie să le consume pentru sănătatea cardiacă. Mai mult, o dietă sănătoasă şi un stil de viaţă activ sunt armele cele mai eficiente împotriva declanșării bolilor cardiovasculare.
Experții sunt de părere ca putem reduce riscul dezvoltării acestor probleme de sănătate prin îmbunătățirea stilului de viaţă, ce presupune, în primul rând, adoptarea unei diete alimentare sănătoase. Dr. Anca Hâncu, a explicat, la Antena 3 care sunt acele alimente care protejează inima.
„Un stil de viață sănătos care are la bază o alimentație corectă, adecvată propriului corp, adecvată stilului de viață al fiecăruia, este cheia pentru a preveni bolile cardiovasculare. Vom vorbi în primul rând despre hipertensiune. Vreau să precizez chiar de la început că orice persoană diagnosticată cu hipertensiune, care primește un tratament trebuie să respecte acel tratament, iar alimentația va ajuta la reglarea, la gestionarea hipertensiunii.
Iaurtul cu grăsime până în 3,5% va ajuta la reglarea hipertensiunii prin aportul de calciu, magneziu și potasiu. Vorbim după aceea de fructele de pădure, de căpșuni, că tot e sezonul lor, de afine, zmeură, care prin aportul de antoceanine, ne ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Mai aducem în alimentație și salate cu frunze verzi sau o mâncare de spanac de varză, salate cu rucola. Toate acestea au nitriți care ne ajută la reglarea tensiunii arteriale. La micul dejun mai punem și fulgi de cereale integrale, mai ales fulgi. Cerealele din ovăz, care conține betaglucan au rol atât în reglarea tensiunii arteriale, cât și în scăderea colesterolului.
În ceea ce priveşte consumul de cafea, sunt potrivite până la două, trei căni pe zi. Să știți că și pentru pacientul cu fibrilație atrială una, până la două cafele pe zi, sunt în regulă. Acestea nu vor afecta, nu vor genera episoade de fibrilație.
Sarea, prin conținutul de sodiu, prin mecanismele care declanșează tensiunea arterială, contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Societatea Americană de Hipertensiune recomandă un aport de sodiu de până la 1,5mg/zi. Pentru populația cu hipertensiune, această cantitate de sare însă o găsim foarte ușor în 100g de șuncă. Deja noi ne facem rația pentru 1 zi întreagă.
Trebuie să fim atenți să nu mai adăugăm sare peste roșii, să luăm brânză mai puțin sărată sau să o desarăm. Măslinele sunt pline de sare. Murăturile foarte sănătoase pentru aportul de probiotice, însă au foarte multă sare.
Alimente nerecomandate celor care suferă de boli cardiace
De asemenea, ceea ce numim dieta vestică are rol detrimental. Ne gândim aici la toate alimentele prăjite, cartofii prăjiți, carnea prăjită și mezelurile care sunt procesate, ultra-procesate, cu foarte mulți aditivi. Sunt câteva vitamine pe care le putem lua astfel încât să avem grijă de inima noastră. Vitamina C este una dintre ele. Mai vorbim şi despre enzima Q10 sau quercitina.
Mai vorbim de fistic, care poate fi o gustare sănătoasă în cantitate moderată, cât ar fi în palmă 30g, care prin conținutul de fibre și prin grăsimile sănătoase ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Sedentarismul este un alt factor de risc, sigur, să nu fumăm, să nu consumăm alcool dacă se poate, și să avem un echilibru între viața personală și viața profesională. Oboseala accentuată, starea de burnout sunt cele care din nou obosesc și inima.
Putem, printr-o alimentație corectă şi echilibrată, să ne aducem tot aportul de minerale. Și pentru că vorbeam de potasiu, să nu uităm de banane, să nu uităm de fasole, care tot așa are aport de potasiu. Ouăle sunt extrem de benefice pentru inima noastră.”, a spus medicul Anca Hâncu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.
De asemenea, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare ar trebui să consume ouă de 3 ori/săptămână, cât și pește cum ar fi: somon, cod, nisetru, scrumbie. De asemenea, este important un aport de fructe și legume și evitarea fumatului și alcoolului. De asemenea, exercițiile fizice, respectarea orelor de somn și eliminarea stresului sunt esențiale.