Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la un aliment des consumat toamna. Acesta îngrașă foarte rapid.
Chiar dacă este sănătos și extrem de gustos, un fruct-vedetă al toamnei îngrașă mai rău decât carnea sau chiar zahărul. Nutriționista Mihaela Bilic avertizează că este campion la capitolul dulceață, cu 15g zaharuri la 100g, din care 8-10g e fructoză, iar restul glucoză.
Ei bine, strugurii sunt, de departe, printre cele mai îndrăgite fructe ale toamnei. Extrem de dulci și beneficiile nutritive, aceștia sunt destul de des consumați în cantități mari. Însă, în ciuda gustului lor inegalabil, strugurii îngrășă, avertizează Mihaela Bilic.
Strugurii au un conținut ridicat de fructoză. Chair dacă este vorba despre un zahăr natural, prezent în multe fructe, fructoza are un comportament diferit în organism față de alte tipuri de zaharuri. Diferit de glucoză, care poate fi folosită imediat ca sursă de energie de către celule, fructoza este metabolizată exclusiv în ficat.
În momentul în care consumăm fructe bogate în fructoză, cum sunt strugurii, ficatul procesează această substanță și o transformă în grăsimi, mai degrabă decât în energie. Astfel, un consum în exces ne îngrașă mai ales în zona abdomenului.
Mihaela Bilic ne recomandă să mâncăm doar 150 de grame de struguri, adică aproximativ un ciorchine mic, care poate încăpea într-o palmă.
„Dacă nu vreți să vă treziți cu colăcei de grăsime pe burtă, nu mâncați fructe în exces. Strugurii sunt campioni la capitolul dulceață, cu 15g zaharuri la 100g, din care 8-10g e fructoză (în funcție de soi și gradul de coacere) iar restul e glucoză.După un calcul simplu rezultă că porția corectă pentru ficat este de 150g struguri, adică un ciorchine mic, cât încape într-o palmă!”, este recomandarea medicului nutriționist.
Mihaela Bilic nu fuge însă de struguri. Pe rețelele sociale, nutriționista a lăudat acest fruct, însă recomandă prudență la consum.
„Pentru că suma viciilor rămâne constantă, vă anunț că am fost ‘lovită’ de o nouă slăbiciune: nu mai plac cireșele, dar m-am îndrăgostit de struguri! Universul are umor, am căzut din lac în puț: strugurii au de 2 ori mai multe calorii decât cireșele și la cât de multă fructoză conțin, sigur ficatul meu s-a transformat în producător de vin.
Degeaba îmi găsesc scuze că, vezi Doamne, nu beau alcool așa că trebuie să-mi iau resveratrolul din ceva. Degeaba îmi spun că atâta magneziu și minerale nu găsești în alt aliment. Degeaba aduc ca argument minunații acizii grași din sâmburii de struguri. Nici efectul lor tonic, nici beneficiile incontestabile la capitolul detox nu-mi liniștesc conștiința. Pentru că știu și spun: fructele îngrașă, fructele nu sunt aliment de bază ci desert, fructele fac grăsime pe abdomen! Ei bine, ca în poezia lui Labiș, eu ‘mănânc și plâng, mănânc…’.
Cum să mă cert pentru ceva ce-mi place? Cum să mă învinovătesc că fac rău? Natura, cu siguranță, nu e supărată pe mine pentru colăcelul de grăsime de pe burtă, ea chiar se bucură că am făcut un pic de rezerve pentru iarna care va urma.
Așa că am ales să-mi asum noua slăbiciune și consecințele răsfățului meu alimentar. Dacă ăsta e ‘prețul’ plătit Toamnei, merită! Doar 2 luni pe an avem parte de cei mai parfumați și mai dulci struguri din lume, așa că o să mă bucur din plin de ei, chit că intru în hibernare ca un ursuleț și până la primăvară trăiesc doar din rezervele de grăsime pe care le dobândesc acum. Viața are alt gust cu Hamburg, căpșunică și ceasla !”, a mai spus Mihaela Bilic.