Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, a vorbit marți, 1 octombrie, despre informația momentului la nivel național, intrarea țării noastre în Programul Visa Waiver.
Kathleen Kavalec a transmis marţi la Palatul Victoria că Programul Visa Waiver include exclusiv vizele turistice şi cele de afaceri.
„Acest program este destinat exclusiv vizelor de afaceri şi turistice. Nu se aplică vizelor de student sau altor tipuri de vize de muncă. Este un program destinat exclusiv turiştilor şi călătorilor de afaceri”, a declarat marţi Kathleen Kavalec.
E.S. Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, a răspuns, marți după-amiază la o serie de întrebări adresate de jurnaliștii din România, după ce reprezentantul țării noastre în SUA, Andrei Muraru, a anunțat că România îndeplinește toate criteriile pentru intrarea în Programul Visa Waiver.
„Anticipăm că vor avea loc consultări suplimentare. În cazul în care guvernul SUA ia o decizie favorabilă de includere a României în programul său de scutire de viză din SUA, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă și de partajare a informațiilor publice înainte de a putea fi implementate orice modificări ale cerințelor actuale de viză.
Datele privind ratele de refuz de viză pentru toți aspiranții țărilor cu scutire de viză sunt de obicei publicate cel târziu în ianuarie. Dacă toate condițiile și pregătirile decurg cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025“, a menționat ambasadorul SUA.
„Care sunt pașii pe care trebuie să îi facă România?“, a întrebat o jurnalistă.
„Există o serie de pași în ceea ce privește securitatea și partajarea informațiilor și am semnat câteva acorduri cu privire la ce urmează să implementăm“, a mai spus E.S. Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România.
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, spune că România se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver.
„Suntem pe ultima sută de metri, adică până la sfârşitul anului fiscal american, care se termină la 1 octombrie anul acesta, suntem convinşi că va fi îndeplinit criteriul de a fi sub 3% rată de respingere din toate aplicaţiile cetăţenilor români pentru vize în SUA. Ambasada Statelor Unite a acordat anul acesta un număr uriaş de vize, cred că se vor apropia de 50.000, poate 60.000. Sunt foarte multe aplicaţii venite şi din mediul privat şi din mediul guvernamental şi credem că este o şansă foarte bună.
Anul trecut fiscal, care s-a încheiat la 1 octombrie 2023, am fost la o rată de respingere de peste 8%, deci putem să fim anul acesta sub 3%”, a declarat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că România mai are o serie de măsuri de securitate de îndeplinit, pe lângă acest criteriu, de a fi sub 3% rata de respingere a vizelor într-un an fiscal american.
De asemenea, vor exista o serie de măsuri de securitate de îndeplinit, iar o misiune de evaluare va ajunge în România.
„Pe de altă parte, pe lângă acest criteriu, mai avem o serie de măsuri de securitate de îndeplinit. Guvernul şi Parlamentul şi-au luat acest angajament că vor îndeplini aceste măsuri, acorduri de securitate pentru schimburi de informaţii privind combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a terorismului şi sunt câteva acorduri încheiate sau în curs de încheiere şi, în momentul în care vom şti că am încheiat toate aceste obligaţii, partea americană va fi notificată, va veni o misiune de evaluare în România, probabil la sfârşitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor, urmând ca Departamentul de Stat American şi Departamentul Securităţii Naţionale să constate îndeplinirea de către România a acestor criterii şi să acorde României statutul de membru programul Visa Waiver”, a explicat ambasadorul României în SUA.
Întrebat dacă există varianta obţinerii unei derogări din partea SUA, în cazul în care România nu va îndeplini criteriile cerute de statul american pentru admiterea în programul Visa Waiver, ambasadorul a răspuns că este „imposibilă o derogare”.
„Din punctul meu de vedere este imposibilă o derogare, pentru că există o întreagă discuţie cu privire la imigraţia ilegală în Statele Unite şi este greu. Nici Israelul n-a primit o asemenea derogare, nici Polonia n-a primit o asemenea derogare.
Deci această lege, care a fost votată de Congresul american în 1986, este una foarte strictă, pentru că ea se referă în primul rând la măsuri de securitate şi de apărare a graniţelor Statelor Unite şi nimeni nu îşi permite, dacă o ţară nu îndeplineşte aceste criterii, să ofere o derogare, pentru că în cazul unui incident de securitate în care ar fi implicat un cetăţean al unei ţări care a intrat într-o asemenea derogare ar exista un mare mare scandal”, a adăugat Muraru.
Cu toate acestea, ambasadorul României în SUA s-a declarat „foarte optimist” în ceea ce priveşte includerea României în programul de scutire de vize.
„Eu sunt foarte optimist, pentru că ştiu ce s-a făcut şi ştiu în primul rând că există un angajament de ambele părţi. Şi partea americană a înţeles că România a aşteptat prea mult acest moment şi noi am băltit, ca să folosesc aşa un termen mai puţin academic, la 10% rată de respingere vreme de 10 ani de zile.
Deci e clar, dacă n-ar fi existat această implicare a ambasadei de la Bucureşti, a Ministerului de Externe, a Guvernului României, numirea unui coordonator naţional pe Visa Waiver, crearea unui unui comitet interministerial, toată lumea a înţeles că fără aceste lucruri cu greu am putea intra”, a mai spus şeful Ambasadei României în SUA.