Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec avertizează despre amenințările Rusiei cu terorism radiologic și nuclear care nu mai au frontiere. În același timp, o dezvăluire legată de cariera unui fost premier britanic arată că Putin a fost aproape să folosească bomba nucleară lângă țara noastră.
Rusia a desfăşurat agresiunea împotriva Ucrainei sub o ameninţare nucleară, avertizează ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, în deschiderea „Global Forum to Prevent Radiological/Nuclear Terrorism”, transmite Agerpres.
„Recunoaştem că ameninţările terorismului radiologic şi nuclear nu ţin cont de frontierele naţionale şi trebuie abordate în mod colectiv”, a spus diplomatul, subliniind că aproape 200 de experți din întreaga lume se întâlnesc la București pentru a contracara aceste amenințări.
Kathleen Kavalec acuză Rusia că a desfăşurat agresiunea împotriva Ucrainei „sub o ameninţare nucleară marcată de acţiuni iresponsabile şi ameninţări de escaladare”.
„Am văzut cum simpla ameninţare de escaladare nucleară pune în pericol stabilitatea internaţională. Rusia continuă să îşi folosească arsenalul nuclear pentru a genera dezbinare – riscând o escaladare deliberată sau neintenţionată. Acest climat periculos ne întăreşte nevoia de a consolida instituţiile noastre internaţionale pentru a contracara terorismul radiologic şi nuclear”, a punctat ea.
În tot acest context, Kathleen Kavalec a menţionat proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti, pe care l-a descris drept un „exemplu excelent al valorii colaborării internaţionale”.
„Sprijinit de Departamentul de Stat al SUA, Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA, Ministerul Energiei din România şi parteneri din sectorul privat, acest proiect de ultimă generaţie ilustrează potenţialul pozitiv al noii tehnologii nucleare.
Bazându-se pe experienţa de peste un sfert de secol a României în exploatarea în condiţii de siguranţă şi securitate a centralelor nucleare, proiectul de reactoare modulare mici de la Doiceşti va înlocui o fostă centrală pe cărbune cu energie fără emisii, va crea locuri de muncă şi va stimula creşterea economică”, a explicat ambasadoarea SUA.
În cartea „Out of the blue” despre cariera fostului premier Liz Truss, doi jurnaliști scriu că Putin se pregătea de un atac nuclear direct asupra Ucrainei sau deasupra Mării Negre.
În luna octombrie 2022, Putin ar fi fost foarte aproape să declanșeze bomba nucleară, iar atacul ar fi afectat și România.
Îngrijorările britanicilor privind un potențial atac nuclear în apropierea României se bazau pe informațiile venite de la serviciile secrete americane.
Acestea ar fi indicat o probabilitate de 50 % ca rușii să folosească fie o bombă nucleară tactică, pe teritoriul Ucrainei, fie o bombă mai mare deasupra Mării Negre. De altfel, în aceeași lună, președintele american Joe Biden declara că există o amenințare directă pentru un atac nuclear al Rusiei.