NEWS

Amenzi de 1.000 de lei pentru cei care stau la bloc. Ce se întâmplă dacă nu respectă legea până la finalul anului

Amenzi de 1.000 de lei pentru cei care stau la bloc. Ce se întâmplă dacă nu respectă legea până la finalul anului
Foto: Imobiliare.ro

Amenzi pentru cei care stau la bloc. Acestea au legătură cu obligația locatarilor de a monta repartitoare. Repartitoarele de costuri sunt, după cum este explicat într-un ghid recent al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), niște aparate cu care se măsoară energia termică consumată de caloriferul pe care este montat sau conținută în apa caldă de consum.

În ghid este subliniat faptul că, dacă nu respectă termenul până la care trebuie să-și monteze în locuințe repartitoare, respectiv finalul acestui an, proprietarii de apartamente vor risca amenzi de până la 1.000 de lei.

Amenzi pentru cei care stau la bloc. Numai contoare și repartitoare cu citire la distanță

ANRE reamintește că proprietarii de apartamente în blocuri au obligația montării de repartitoare până la finalul acestui an. Legea prevede, mai precis, că, în cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/ locatari a repartitoarelor de costuri.

Obligația montării de repartitoare a fost stabilită fără a face distincție între tipurile clădirilor în care acestea sunt montate, adică dacă sunt reabilitate termic sau nu.

“Prin montarea şi utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), de către proprietarii/ locatarii apartamentelor şi spațiilor cu altă destinație decât cea de locuinţă dintr-un condominiu, în funcție de confortul termic dorit, temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, etc., se poate realiza reducerea semnificativă a consumului de energie termică la nivel de apartament şi respectiv condominiu.

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii”, după cum scrie în ghid.

În plus, pe lângă obligația amintită, legislația prevede că, din 2027, în blocuri vor trebui să existe numai contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță.

Montarea de repartitoare pentru cei care beneficiază de ajutor începe la finalul verii

Persoanele cu venituri mici vor primi un ajutor de cel mult 750 de lei, bani pe care să-i folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură în propriile apartamente.

Totuși, termenul inițial de la care aceste persoane pot folosi banii de la stat pentru cumpărarea și montarea de repartitoare (care era 15 aprilie) a fost amânat până pe 31 august. Așadar, montarea de repartitoare cu bani de la stat nu poate începe din această lună, ci de la finalul verii.

Banii se vor putea primi doar după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii. Ajutorul va putea fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024 (dată apropiată termenului-limită).

Ce valoare au amenzile

ANRE pune la dispoziția celor interesați și lista actualizată a persoanelor juridice care montează și/ sau exploatează sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum în imobile de tip condominiu. Printre altele, lista conține datele de contact ale titularilor de autorizații, dar și tipurile echipamentelor care se pot monta/ exploata în baza autorizației.

Legea stabilește și sancțiuni pentru cei ce nu montează, până la finalul anului, repartitoare de costuri pentru căldură. Concret, potrivit legii, „constituie contravenție (…) și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/ locatari a repartitoarelor de costuri”.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Ai această monedă acasă? Poți obține 50.000 de euro pe ea
Ai această monedă acasă? Poți obține 50.000 de euro pe ea
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO