LIFESTYLE

Amenzi de 4.000 de lei pentru gălăgia din trafic. Cine sunt șoferii și motocicliștii vizați

Amenzi de 4.000 de lei pentru gălăgia din trafic. Cine sunt șoferii și motocicliștii vizați
Sursă foto: Garda de Mediu

Amenzi de 4.000 de lei pentru gălăgia din trafic. Șoferii și motocicliștii care fac zgomot excesiv în traficul din București riscă sancțiuni severe, conform unui proiect propus de Primăria Capitalei. Dacă inițiativa va fi aprobată, municipalitatea intenționează să cumpere sonometre speciale, care vor fi puse la dispoziția Poliției Capitalei pentru măsurarea nivelului de zgomot produs de autovehicule.

Cât de zgomotos este traficul din București 

Un experiment realizat de Observator a arătat că traficul obișnuit din Capitală, fără claxoane sau sirene, ajunge la un nivel de peste 80 de decibeli. La semafor, se înregistrează în medie 76,6 decibeli, iar în momentul în care trece o ambulanță, zgomotul se apropie de 100 decibeli.

Cel mai mare disconfort sonor este provocat de motociclete. Chiar și motoarele omologate sunt foarte gălăgioase, sunetul pe care-l emit depășește 90 de decibeli. 

Zgomotul între blocuri, un disconfort constant

Poluarea fonică nu este o problemă doar pe marile bulevarde. Zgomotul se amplifică între blocuri pentru că se crează un efect de ecou care îl face și mai deranjant pentru locuitori.

„Unda de sunet se lovește de pereți și se amplifică”, explică specialiștii în măsurători acustice.

Pe timp de noapte, efectul este și mai puternic, ceea ce face ca locuitorii să aibă dificultăți în a dormi liniștiți.

Cele mai zgomotoase zone din București

Un studiu a identificat cele mai zgomotoase intersecții din Capitală. Pe primele locuri se află:

  • Ștefan cel Mare
  • Piața Unirii
  • Piața Victoriei
  • Universitate
  • Calea Moșilor
  • Obor

Acestea sunt zone unde nivelul de zgomot depășește frecvent limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, atât ziua, cât și noaptea.

Care sunt limitele de zgomot recomandate de​ Organizația Mondială a Sănătății

​Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă următoarele limite pentru nivelul de zgomot ambiental:​

  • Pe timpul zilei: nivelul de zgomot în exteriorul locuințelor nu ar trebui să depășească 55 dB(A).​ 
  • Pe timpul nopții: nivelul mediu anual de zgomot în afara dormitoarelor ar trebui să fie mai mic de 40 dB(A) pentru a preveni efectele negative asupra sănătății cauzate de zgomotul nocturn. ​ 

În plus, pentru un somn de calitate, OMS recomandă ca nivelul de zgomot în interiorul dormitoarelor să fie mai mic de 30 dB(A) pe timpul nopții.  

Pentru zgomotul produs de trenuri, OMS recomandă ca nivelul mediu în timpul zilei, serii și nopții să nu depășească 54 dB, iar pe timpul nopții să nu depășească 44 dB. 

Nivelul mediu de zgomot produs de aeronave în timpul zilei, serii și nopții nu ar trebui să depășească 45 dB, iar pe timpul nopții să nu depășească 40 dB

Depășirea acestor limite poate duce la efecte negative asupra sănătății, inclusiv tulburări de somn, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

Amenzi de 4.000 de lei pentru gălăgia din trafic

Primăria Capitalei propune amenzi cuprinse între 1.500 și 4.000 de lei pentru cei care depășesc 95 de decibeli pe timpul nopții.

În prezent, poliția rutieră poate aplica amenzi doar pentru modificări neomologate la sistemele de evacuare ale mașinilor și motocicletelor. În 2024, Brigada Rutieră a dat peste 1.600 de sancțiuni pentru astfel de nereguli.

Dacă proiectul va fi aprobat, Bucureștiul va deveni unul dintre primele orașe din România care ia măsuri concrete împotriva poluării fonice din trafic. Gălăgia s-ar reduce în mod simțitor, iar calitatea vieții locuitorilor din Capitală ar fi mai bună.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele