NEWS

Amenzi mari pentru șoferii care fac asta în trafic! De la 870 la 1.160 de lei

Amenzi mari pentru șoferii care fac asta în trafic De la 870 la 1.160 de lei

Atenție, se dau amenzi de până la 1.160 de lei pentru șoferii care fac asta în trafic! Toți conducătorii auto riscă dacă fac asta.

Șoferii care vor folosi în trafic în mod excesiv claxonul sau dacă dau flash-uri riscă amenzi.

Sancțiunile sunt și mai dure pentru recidiviști și pentru cei care provoacă accidente, notează bugetul.ro. Printre faptele considerate agresive se numără folosirea repetată a semnalelor luminoase sau sonore pentru a forța mașinile din față să elibereze banda pe care se află ori șofatul la o distanță mică de alte automobile.

De-a lungul timpului, Codul rutier a avut parte de mai multe modificări, iar printre acestea se numără și cele adoptate prin Ordonanța Guvernului 1/2022, care îi vizează pe șoferii agresivi în trafic, scrie avocatnet.ro.

Prin documentul respectiv, autoritățile au introdus o interdicție nouă pentru șoferi: aceea de a avea un comportament agresiv atunci când conduc mașini pe drumurile publice. Sancțiunile aplicabile în acest caz variază în funcție de gravitatea faptelor.Cei care vor încălca interdicția fără a exista consecințe vor risca atât o amendă din clasa a doua de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei), cât și suspendarea permisului timp de 30 de zile (art. I, pct. 12 din ordonanță).

Amenzi mai mari în caz de accident

Însă, în situația în care, din cauza comportamentului agresiv al șoferului, se produce un accident de circulație cu pagube materiale, sancțiunile vor fi mai dure. Amenda va fi din clasa a treia de sancțiuni (între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei), iar suspendarea permisului auto se va aplica pentru 60 de zile (art. I, pct. 17 din ordonanță).

Dacă vorbim de recidiviști, sancțiunea va fi majorată automat. Concret, în primul caz de mai sus, suspendarea va fi de 60 de zile, iar în al doilea caz de mai sus – de 90 de zile (art. I, pct. 24 din ordonanță).

Pe deasupra, în ordonanță (art. I, pct. 23) se face referire inclusiv la posibilitatea aplicării unei perioade de suspendare a permisului auto de 180 de zile (pe lângă alte consecințe) atunci când e vorba de accidente de circulație cu vătămări corporale sau decese (se face o referire indirectă, tehnic vorbind, fiind vorba acolo de fapte pentru care se aplică suspendarea permisului auto).

Faptele pe care polițiștii rutieri le pot amenda, conform sursei citate, pentru că sunt considerate agresive sunt următoarele:

• folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;

• deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;

• circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul (atât înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral) ori reducerea bruscă nejustificată a vitezei, pentru a intimida șoferul acestuia;

• pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;

• conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;

• mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;

• întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;

• realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti;

• conducerea motocicletei (sau a mopedului) ridicată pe o singură roată.

Conform inițiatorilor ordonanței, sancționarea comportamentului agresiv în trafic este necesară pentru a spori siguranța circulației. Asta în condițiile în care Codul rutier nu cuprindea până acum nicio prevedere care să detalieze ce înseamnă comportament agresiv în trafic, darmite vreo sancțiune în acest sens, potrivit avocatnet.ro.