NEWS

Amenzi uriașe pentru cei care stau la curte sau la bloc. Deciziile care le pot aduce sancțiuni primăvara

Amenzi uriașe pentru cei care stau la curte sau la bloc. Deciziile care le pot aduce sancțiuni primăvara
Sursă foto: Pixabay

Cei care stau la curte sau la bloc pot primi amenzi uriașe, mai ales primăvara. Este vorba despre câteva gesturi banale pe care le fac românii din dorința de a curăța și înfrumuseța curtea sau grădina.

Amenzi uriașe pentru cei care stau la curte sau la bloc

Românii care locuiesc la casă și au pomi în curte trebuie să fie atenți la noile reguli privind curățarea grădinii și îndepărtarea frunzelor căzute şi a crengilor uscate. Arderea frunzelor uscate este strict interzisă și poate atrage amenzi de până la 800 de lei.

Regula este valabilă și pentru locuitorii de la bloc care își curăță grădinile primăvara.

Deși mulți români sunt obișnuiți să își curățe curțile prin arderea frunzelor și resturilor vegetale, această practică este ilegală.

Frunzele și alte resturi vegetale trebuie colectate separat și depozitate corespunzător. Arderea acestora este interzisă pentru a preveni poluarea aerului și riscurile de incendiu.

Deciziile care le pot aduce sancțiuni

Proprietarii care locuiesc la casă și au curte și grădină trebuie să respecte câteva reguli pentru a nu-i deranja pe vecini. Este vorba despre distanța care trebuie respectată atunci când se construiește un gard, o locuință sau un balcon cu vedere în curtea vecinilor.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”, se menţionează în articolul nr. 612, din Codul Civil.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menţionează următoarele: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”, arată articolul 614 din Codul Civil, conform RTV.net.

Un alt motiv de conflict între vecinii care stau la casă este gardul. În cazul în care gardul dintre doi vecini se deteriorează, situația poate escalada într-un conflict deoarece ambele părți se acuză reciproc și își impun reciproc responsabilitatea pentru repararea acestuia.

Presupunând că gardul a fost construit de comun acord și în conformitate cu prevederile legale, dacă acesta se deteriorează din vina vecinului, atunci responsabilitatea reparării va reveni acestuia, mai ales în cazul în care se depune o plângere pentru distrugere. Dacă vina este personală, atunci este clar că tu vei fi responsabil pentru reparații.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele