America fierbe. Proteste, gaze lacrimogene și arestări în mai multe orașe, după ce Donald Trump a trimis 2.000 de soldați în Los Angeles. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, promite că îl va da în judecată, iar răspunsul președintelui inflamează și mai tare spiritele.
După patru zile de proteste față de politicile anti-imigrație ale administrației republicane, președintele Donald Trump a anunțat că mobilizează încă 2.000 de soldați ai Gărzii Naționale.
Măsura a fost luată fără acordul guvernatorului Californiei, Gavin Newsom, care a declarat că mobilizarea este ilegală și că va da în judecată guvernul federal.
„Este exact ceea ce voia Donald Trump. A ațâțat focul și a acționat ilegal pentru a pune sub control federal Garda Națională”, a scris Newsom pe X.
În orașe ca Austin, Dallas, Tampa, Houston și Los Angeles, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva raidurilor ICE și deportărilor în masă.
În Los Angeles, demonstrațiile s-au transformat în confruntări violente. Poliția a folosit gaze lacrimogene, grenade asurzitoare și cavaleriști pentru a dispersa protestatarii. În timpul ciocnirilor, mai multe mașini autonome Waymo au fost incendiate, iar autostrada 101 a fost blocată.
„Oamenii au dreptul să protesteze pașnic, dar violența din partea unora este dezgustătoare”, a declarat șeful poliției din Los Angeles, Jim McDonnell.
După ce Newsom a anunțat că va da în judecată administrația federală, Trump a reacționat agresiv. Întrebat dacă oficialul ICE Tom Homan ar trebui să-l aresteze pe guvernatorul Californiei, Trump a răspuns:
„Aș face-o dacă aș fi Tom. Cred că e grozav. Lui Gavin îi place publicitatea, dar cred că ar fi un lucru grozav.”, relatează Reuters.
Președintele a mai scris pe Truth Social că trimiterea Gărzii Naționale a fost „o decizie excelentă” și că fără intervenția militară, „Los Angeles ar fi fost complet distrus”.
Administrația prezidențială a invocat o lege federală care permite mobilizarea Gărzii Naționale în caz de „rebeliune” sau „pericol pentru aplicarea legii”.
Însă mai mulți experți și lideri locali susțin că nu au existat condițiile legale pentru o astfel de intervenție, iar faptul că Newsom nu a cerut sprijin federal complică situația.
Conflictul dintre Trump și Newsom se profilează ca o confruntare majoră între liderii republican și democrat.
Newsom, considerat un posibil candidat la prezidențialele din 2028, câștigă vizibilitate națională. Însă presiunea e mare: trebuie să apere dreptul la protest, fără să pară că susține violențele din stradă.
Duminică, autoritățile din Los Angeles au declarat centrul orașului zonă interzisă pentru adunări publice. 39 de persoane au fost deja arestate în weekend.
Între timp, Congresul dezbate proiectul de lege susținut de Trump, care vizează întărirea controalelor la frontieră, creșterea bugetului militar, reducerea impozitelor și eliminarea programelor verzi. Casa Albă a spus că protestele sunt un motiv în plus pentru ca legea să fie adoptată rapid.