NEWS

ANAF anunță Declarația Unică 2024. Peste 800.000 de români sunt obligați să raporteze veniturile la Fisc. Care e termenul limită

ANAF anunță Declarația Unică 2024. Peste 800.000 de români sunt obligați să raporteze veniturile la Fisc. Care e termenul limită
sursa foto: ANAF

Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat Formularul 212 pentru Declarația Unică 2024, adresată persoanelor fizice care au obținut venituri în anul 2023 și estimează venituri pentru 2024. Se estimează că peste 800.000 de români sunt obligați să depună acest formular la ANAF.

Au apărut modificări majore pentru persoanele care obțin venituri din chirii, iar persoanele care dețin bunuri de mare valoare vor datora un impozit special, care se declară printr-un formular distinct, arată Departamentul impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

ANAF anunță Declarația Unică 2024. Peste 800.000 de români sunt obligați să raporteze veniturile la Fisc. Care e termenul limită

Autoritățile fiscale au publicat la începutul acestui an un nou Formular 212 – „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, pentru raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023, precum și a celor estimate în 2024.

Termenul limită pentru depunerea declarației și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este 27 mai 2024. Cu toate acestea, persoanele fizice sunt încurajate să depună declarația în avans, după o analiză atentă a surselor proprii de venituri și a modificărilor legislative recente.

Una dintre modificările semnificative aduse de Declarația Unică 2024 se referă la veniturile din chirii. Noua reglementare permite o deducere fixă de 20% fără a fi necesare documente justificative pentru cheltuieli și înregistrări contabile. De asemenea, au fost introduse reguli noi privind impozitarea veniturilor din chirii obținute în 2024, cu o cota de impozitare de 10%.

Schimbări privind veniturile din chirii

Pentru veniturile din chirii obținute în 2023, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot opta în anumite condiții pentru deducerea unor cheltuieli. Începând cu veniturile din chirii obținute în 2024, se aplică reguli noi privind taxarea acestor venituri. Cota de impozitare rămâne 10%, însă este permisă deducerea unei cote fixe de 20%, fără a păstra documente justificative pentru cheltuieli și înregistrări contabile. Nivelul de impozitare este astfel de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar. În cazul veniturilor din chirii plătite de către companii, de la 1 ianuarie 2024, impozitul este reținut și declarat de către plătitor.

În acest caz, proprietarul persoană fizică nu mai are obligația de a depune declarația unică pentru declararea impozitului pe venit. Mai mult, din 2024, persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opțiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activități independente în sistem real. De asemenea, posibilele pierderi înregistrate de proprietari, prin cheltuieli cu locuința mai mari decât veniturile din chirii, nu vor mai putea fi reportate în anii următori, pentru compensarea lor cu venituri viitoare și, deci, diminuarea impozitelor de plată.

Modificări la veniturile din acțiuni

În plus, persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea de acțiuni trebuie să respecte noile reguli referitoare la reportarea pierderilor și impozitarea acestor venituri, în funcție de intermediar și perioada deținerii acțiunilor.

Alte venituri, cum ar fi dobânzile și dividende obținute din străinătate, sunt taxate la 10%, respectiv 8%. De asemenea, persoanele care obțin venituri extrasalariale trebuie să fie conștiente de contribuția suplimentară la asigurările sociale de sănătate.

Prin declarația unică se raportează și anumite câștiguri din transferuri de titluri de valoare, precum câștigurile obținute din vânzarea de acțiuni tranzacționate pe burse străine, care nu sunt intermediate de brokeri români, taxate cu 10%. Pentru astfel de venituri obținute începând cu 1 ianuarie 2024, se aplică reguli noi privind reportarea pierderilor, în vederea compensării lor cu venituri viitoare. Pe de altă parte, persoanele fizice care obțin câștiguri din vânzare de acțiuni prin tranzacții efectuate prin brokeri români, continuă să beneficieze și în anul 2024 de o impozitare redusă, de 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a acțiunilor.

În acest caz, impozitul se reține de către broker, pierderile nu pot fi reportate și compensate, iar persoana fizică nu trebuie să depună declarația unică pentru raportarea impozitului pe venit. Venituri din dobânzi și dividende Alte venituri care se raportează prin declarația unică sunt dobânzile și dividendele obținute din străinătate. Veniturile din dobânzi sunt taxate cu 10%, în timp ce veniturile din dividende, cu 8%. În acest caz, este important ca persoanele fizice să verifice dacă veniturile respective au fost taxate în străinătate și dacă aceste impozite pot fi recunoscute în România, în baza tratatelor de evitare a dublei impuneri semnate de către România cu alte state.

Impozit suplimentar pentru persoanele fizice care dețin bunuri de valoare

Autoritățile au introdus și un impozit suplimentar pentru persoanele care dețin bunuri de valoare mare, cum ar fi clădiri rezidențiale și autoturisme înmatriculate în România.

Reprezentanții EY România atrag atenția asupra necesității de a analiza atent aceste modificări legislative și de a raporta corect veniturile și bunurile deținute în termenele legale.

De asemenea, este semnalată necesitatea instalării Adobe Acrobat pentru accesul la Formularul 212, fapt care poate genera întrebări privind legalitatea procedurii impuse de ANAF.

ANAF atrage atenția acă nu puteți accesa Formularul 212 dacă nu aveți instalat Adobe Acrobat.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele