Facilitățile fiscale, penalitățile și dobânzile pot fi o mare bătaie de cap așa că ANAF cheamă românii la cursuri pentru a le explica tot ce au nevoie să știe. Sunt organizate o serie de seminarii online în care toți cei interesați pot adresa întrebări și își pot clarifica nelămuririle.
Primul seminar pe tema amnistiei fiscale organizat de ANAF pe această temă a avut loc luni, 30 septembrie. A durat aproape două ore, iar la el au participat aproape 500 de români. În prima jumătate de oră a fost făcută o prezentatare de către un angajat al ANAF cu privire la beneficiile amnistiei fiscale.
Apoi a urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Românii au fost curioşi cum pot beneficia de această amnistie fiscală, de ce acte au nevoie, dar şi care e procedura exactă ce trebuie urmată, transmite Observator.
Conform ANAF, vor mai fi organizate astfel de seminarii în perioada următoare. Mai exact 4, pe datele de 10, 16, 22 şi 25 octombrie.
”Contribuabilii care vor să afle condițiile ce trebuie întrunite pentru a beneficia de prevederile OUG nr. 107/2024 se pot înscrie la seminarele susținute de structurile de asistență pentru contribuabili, durata acestora fiind de 2 ore.
Înscrierea este facilă, direct pe portal, și se poate efectua până la data şi ora începerii seminarelor, în limita locurilor disponibile, de maximum 500 de participanți.
De la începutul anului și până în prezent, la seminarele organizate de ANAF au participat aproape 10.000 de persoane.”, conform ANAF.
Cei care vor să beneficieze de amnistia fiscală trebuie să ştie că sunt nevoiţi să-şi plătească datoriile până pe 25 noiembrie. Beneficiile sunt diferite pentru persoanele fizice şi cele juridice.
Persoanelor fizice care au de plată sub 5.000 de lei li se va şterge jumătate din datorie şi vor scăpa integral de penalităţi şi dobânzi. Cei care au datorii de peste 5.000 de lei, primesc o reducere de 25% şi scapă de penalităţi şi dobânzi.
În cazul firmelor, se şterg doar dobânzile şi penalităţiel acumulate până la 31 august dacă îşi plătesc datoriile până pe 25 noiembrie. De săptămâna aceasta, poştaşii vor deveni agenţii ANAF şi vor bate la uşile datornicilor şi le vor trimite o serie de notificări. Statul speră să încaseze prin această măsură aproape 8 miliarde de lei.