ANAF transmite că dă amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei românilor care nu depund documentul până luni, 26 mai. Astfel, este vorba despre declarația unică, declarația 212. Aceasta trebuie completată în următorile zile. Mai mult, românii pot avea datorii fără să știe, așa că mare atenție.
Proprietarii de locuințe care le dau în chirie sunt obligați ca, până pe data de 26 mai, să depună la ANAF declarația 212. Acest formular se completează şi se depune de către persoanele fizice care, în anul 2024, au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, conform prevederilor Codului Fiscal, arată ANAF.
Cei care nu își declară veniturile la ANAF până la 26 mai sunt pasibili de amenzi uriașe, cuprinse între 50 și 500 de lei.
Venitul obținut din chirii nu face referire la următoarele categorii de venituri:
Conform art. 84 alin. (1) din Codul Fiscal, „venitul brut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidenta contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora”, scrie bugetul.ro.
Declarația unică se poate depune fizic, fie la ghișeele ANAF, fie prin poștă, cu confirmare de primire. Data depunerii declarației pe hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal, respectiv data depunerii la poștă.
Cei care preferă să depună formularul online o pot face fie prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV), fie pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică, calificată.
ANAF atrage atenţia că persoanele care primesc bani din dobânzi bancare, dividende, chirii sau alte surse, pot să plătească CASS. Dacă încasează, în decursul unui an întreg, mai puțin de 19.800 de lei, nu au această obligație. Pe de altă parte, dacă au depășit plafonul, se transformă automat în contribuabili și trebuie să achite dările către stat.
Există mai multe categorii de plată, în funcție de venitul anual:
Pentru a evita această situație, este important să verifici periodic veniturile tale din diverse surse, inclusiv investiții și dividende, sî depui declarația unică până pe 24 mai a anului următor obținerii veniturilor şi să consulți un contabil sau accesezi platforma ANAF pentru a verifica situația contribuțiilor datorate.