Pacienții vor beneficia de analize decontate oriunde și oricând. Casa Națională de Sănătate lucrează la o platformă de servicii unde românii se pot programa la orice laborator, fără a se mai lovi de refuzuri repetate.
În primă fază, pacienții care suferă de boli grave și au nevoie urgentă de analize medicale le vor putea face, cât de curând, la orice laborator. Președintele CNAS anunță că echipa sa a început lucrul la o platformă pentru serviciile decontate de Casa Națională de Sănătate.
”Este evident că nu poți așteptă până luna viitoare sau peste două sau peste trei luni să-ți faci niște analize de care ai nevoie imediat. Pentru acești pacienți, dacă au nevoie să facă o analiză la un laborator, aceasta se poate face indiferent dacă s-a epuizat sau nu plafonul respectiv. Pot să mă uit pe un site și să văd acolo – în București, astea sunt clinicile, astea sunt unitățile medicale care sunt în relație cu Casa. Să am o dată de contact și să ajung să mă programez”, a declarat Andrei Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate pentru TVRInfo.
Baciu susține că această platformă îi va ajuta și pe cei care nu sunt familiarizați cu sistemul de sănătate și nu știu unde să caute laboratoarele care mai au fonduri disponibile.
De asemenea, Casa de Sănătate lucrează și la un plan de ajutor pentru pacienții oncologici. Astfel, se dorește crearea unui grup de medici care să-i îndrume pe bolnavi pe tot parcursul planului medical: de la diagnosticare, la analize și interpretarea acestora până la stabilirea planului de tratament.
Președintele CNAS a dat asigurări că va face tot posibilul pentru plata rapidă a sumelor restante către farmacii, înțelegând supărarea farmaciștilor care reclamă că le-a ajuns cuțitul la os.
”Este important să subliniem și faptul că atunci când spunem că nu sunt plătite facturile din mai, iunie, iulie, trebuie să știm că în domeniul sănătății există termene de plată de 30,60 și 90 de zile. Asta înseamnă că, dacă se întâmplă niște servicii luna asta, la sfârșitul lunii sunt inventariate, luna viitoare se emite factură și se plătește. Practic, nu înseamnă că există o întârziere la niște lucruri care trebuiau să fie plătite în mai, iunie. Rezolvarea este una care presupune contribuția mai multor instituții, nu este numai una care ține de. Noi, ceea ce ține de noi, vă asigură că am făcut întotdeauna. CNAS nu este ca o bancă”, a precizat Andrei Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate.
Săptămâna trecută, guvernul a suplimentat fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu 200 de milioane pentru plata restanțelor la medicamente și nu numai.