NEWS

Anchetă asupra lui Elon Musk în Brazilia după refuzul de a bloca conturi pe X. Se caută bani pentru startupul miliardarului de inteligență artificială xAI

Anchetă asupra lui Elon Musk în Brazilia după refuzul de a bloca conturi pe X. Se caută bani pentru startupul miliardarului de inteligență artificială xAI
sursa foto: The Scotsman

Un judecător din Brazilia deschide o anchetă asupra miliardarului Elon Musk după refuzul de a bloca conturile pe X. Confruntarea dintre acesta și țara sud-americană a escaladat duminică, când un judecător de la Curtea Supremă a deschis o anchetă asupra miliardarului după ce Musk a declarat că va reactiva conturile de pe platforma de socializare X pe care judecătorul a ordonat blocarea lor, scrie Reuters.

Anchetă asupra lui Elon Musk în Brazilia după refuzul de a bloca conturi pe X

Elon Musk, proprietarul X și un absolutist autodeclarat al libertății de exprimare, a contestat o decizie a judecătorului Alexandre de Moraes care a ordonat blocarea anumitor conturi. El a declarat că X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, va ridica toate restricțiile deoarece acestea sunt neconstituționale și i-a cerut lui Moraes să demisioneze.

Nici Musk, nici X și nici autoritățile braziliene nu au dezvăluit care sunt conturile de social media pentru care s-a ordonat blocarea. X a postat pentru prima dată despre ordinul de blocare sâmbătă, dar nu a fost imediat clar când a fost emis ordinul.

Moraes investighează „milițiile digitale” care au fost acuzate că au răspândit știri false și mesaje de ură în timpul guvernului fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro și conduce, de asemenea, o anchetă privind o presupusă tentativă de lovitură de stat a lui Bolsonaro. Musk, într-o postare pe X sâmbătă seara, l-a acuzat pe Moraes că a trădat „cu nerușinare și în mod repetat” Constituția și poporul brazilian.

„Acest judecător a aplicat amenzi masive, a amenințat cu arestarea angajaților noștri și a tăiat accesul la X în Brazilia”, a spus el în postare.

„Ca urmare, probabil că vom pierde toate veniturile din Brazilia și vom fi nevoiți să ne închidem biroul de acolo. Dar principiile contează mai mult decât profitul”.

Miliardarul s-a angajat să conteste legal ordinul care blochează conturile X acolo unde este posibil, arată Reuters.

Reacția judecătorului brazilian

Moraes a răspuns duminică adăugându-l pe Musk la ancheta pe care o conduce cu privire la știrile false de pe rețelele de socializare și deschizând o anchetă cu privire la ceea ce el a numit obstrucționarea justiției.

În decizia sa, Moraes a spus: „X trebuie să se abțină de la nerespectarea oricărui ordin judecătoresc emis deja, inclusiv de la efectuarea oricărei reactivări de profil care a fost blocată de această Curte Supremă”.

În cazul în care X nu se conformează ordinului de blocare a anumitor conturi, compania va fi amendată cu 100.000 de reali (19.740 de dolari) pe zi, a precizat judecătorul într-o declarație transmisă presei.

Guvernul de stânga al președintelui Luiz Inacio Lula da Silva și-a exprimat sprijinul pentru Moraes, iar procurorul general Jorge Messias l-a criticat pe Musk și a cerut reglementarea rețelelor de socializare pentru a împiedica platformele străine să încalce legile braziliene.

„Nu putem trăi într-o societate în care miliardarii cu domiciliul în străinătate dețin controlul rețelelor sociale și se pun în situația de a încălca statul de drept, nerespectând ordinele judecătorești și amenințând autoritățile noastre”, a declarat Messias într-o postare pe X.

Anul trecut, Moraes a ordonat, de asemenea, o investigație asupra directorilor de la platforma de mesagerie socială Telegram și de la Alphabet’s care s-au ocupat de o campanie care a criticat un proiect de lege privind reglementarea internetului.

Proiectul de lege pune în sarcina companiilor de internet, a motoarelor de căutare și a serviciilor de mesagerie socială să găsească și să raporteze materialele ilegale, în loc să lase acest lucru în seama instanțelor. De asemenea, ar urma să impună amenzi mari pentru nerespectarea acestui lucru.

Se caută bani pentru startupul miliardarului de inteligență artificială xAI

Investitorii apropiaţi lui Elon Musk sunt implicaţi în discuţii pentru a ajuta startupul său de inteligenţă artificială xAI să strângă 3 miliarde de dolari,într-o rundă de finanţare care ar evalua compania la 18 miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal.

Firma de capital de risc Gigafund şi Steve Jurvetson se numără printre susţinătorii care se gândesc să investească în runda de finanţare, se arată în articolul care citează oameni familiarizaţi cu problema. Articolul WSJ mai spune că printre susţinători se numără şi un cofondator al unei alte firme cu capital de risc. Cu toate acestea, nu a numit persoana sau firma.

Termenii atragerii de fonduri de către xAI nu au fost finalizaţi, iar planurile s-ar putea schimba, a spus publicaţia, adăugând că discuţiile actuale de strângere de fonduri s-au intensificat recent.

xAI nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii. Biroul lui Musk nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters. Musk a lansat xAI anul trecut, pentru a oferi o alternativă la Căutăm o alternativă la OpenAI , startup susţinut de Microsoft şi Google, parte a grupului Alphabet.

La începutul acestui an, Musk a spus că xAI nu a discutat cu investitorii pentru a-şi asigura finanţarea, în urma unui articol din presă despre startupul care ar vrea să atragă până la 6 miliarde de dolari.

Financial Times a scris în ianuarie că xAI discută pentru a strânge fonduri la o evaluare de 20 de miliarde de dolari.

”xAI nu strânge capital şi nu am avut conversaţii cu nimeni în acest sens”, a spus Musk la acel moment.

xAI a lansat în martie o versiune îmbunătăţită a chatbotului său Grok – numită Grok-1.5, un chatbot care rivalizează cu ChatGPT al OpenAI.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Imagini exclusive de la nunta Elenei și a lui Ianis Hagi, la Palatul Ştirbey
Imagini exclusive de la nunta Elenei și a lui Ianis Hagi, la Palatul Ştirbey
Câți bani costă costumul de ginere purtat de Ianis Hagi la nuntă. Suma nu este deloc mică
Câți bani costă costumul de ginere purtat de Ianis Hagi la nuntă. Suma nu este...
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de...
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
Județul din România în care se mută din ce în ce mai mulți tineri. Apartamentele și casele se vând ca pâinea caldă, oportunitățile sunt uriașe, aici găsești multe locuri de muncă bine plătite
Județul din România în care se mută din ce în ce mai mulți tineri. Apartamentele...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Cine este femeia care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Capitală?
Cine este femeia care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Capitală?
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Închisoare cu executare pentru șoferi. Pedeapsă garantată prin lege. Nu mai există excepții
Închisoare cu executare pentru șoferi. Pedeapsă garantată prin lege. Nu mai există excepții
Boala care a secerat mulți români. Multe victime nu au știut că o au
Boala care a secerat mulți români. Multe victime nu au știut că o au
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public.
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!