NEWS

Anunț final cu privire la toate taxele românilor. Daniel Dăianu: „Se va simți impactul deplin”

Anunț final cu privire la toate taxele românilor. Daniel Dăianu Se va simți impactul deplin
Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal Foto: Colaj MediaFlux

Președintele Consililui Fiscal, Daniel Dăianu, a transmis, în emisiunea „Briefing” difuzată duminică pe Digi24, că nu crede că Guvernul va recurge în acest an la creșterea TVA. Cu toate acestea însă, specialistul susține că impactul major al recalculării pensiilor se va resimți în 2026. Așadar, dacă 2025 pare greu, 2026 va aduce și mai multe surprize neplăcute. Acest lucru ar urma să se întâmple în cazul deficitul ajunge la 7% din PIB, trebuie scăzut spre 3% și va trebui regândit regimul fiscal.

Posibila creștere a TVA a fost avansată de ministrul de Finanțe și tot el a retras ideea din dezbaterea publică. În acest context, Daniel Dăianu a fost întrebat dacă este necesară creșterea TVA.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, explică stadiul în care se află România

Eu nu vreau să anticipez. Poate că a fost și un balon de încercare, nu cred că a fost neapărat o o neglijență. Adică i-a lunecat limba, cum se spune. Nu cred așa ceva. Aș spune însă ceva care să spunem că nu dă bine auzului. Măsurile din 2025, la înghețarea salariilor bugetarilor și la non-indexarea pensiilor se adaugă și unele măsuri de creștere a veniturilor, care ar contribui cu un 0,3 – 0,4% din PIB. Este discutabil, dacă este suficient.

Noi avem unele valori preliminare, așteptăm proiectul de buget, pe care sperăm să-l primim în săptămâna ce vine și atunci vom construi o opinie, pe acest proiect de buget. Trebuie să se rețină ceva. În 2026, care este o cheie de interpretare a problematicii corecției în anul care a început, corecției deficitului, și anume în 2025 se va simți impactul deplin al recalculării pensiilor. Dacă nu s-ar adopta măsuri de corecție în 2025, ccu acest impact deplin, deficitul ușor ar trece de de 9% din PIB. Deci aceasta arată că misiunea nu este simplă deloc. Este o țintă ambițioasă”, a afirmat Daniel Dăianu, într-o intervenție duminică seară la Digi24.

Daniel Dăianu a mai adăugat că nu crede că Executivul va recurge la o creștere de TVA în acest an. Cel mai probabil, coaliția de Guvernare se va ține de cuvânt cu privire la promisiunile făcute înainte de adoptarea „ordonanței trenuleț”.

„Însă eu, din declarații publice și unele informații pe care le am, nu se va recurge la creștere de TVA în 2025. Însă există, se știe deja în spațiul public că există unele modificări. De pildă, de la 8 la 10 creșterea impozitării, să spunem, dividendelor. Există un prag care este scăzut la microîntreprinderi, eliminarea facilităților pentru diverse sectoare”, a mai spus Dăianu.

„Greul va începe din 2026”, spune șeful Consiliului Fiscal „Greul va începe din 2026”, a mai precizat președintele Consiliului Fiscal. În prezent, obiectivul principal trebuie să fie reducerea deficitului. Acesta trebuie să scadă cam cu patru procente și, pentru ca asta să se întâmple, trebuie regândit regimul fiscal din România.

„Dar și acuma vin cu, mă rog, cu o o remarcă care am spus că nu e prietenoasă pentru auz. Greul va începe în 2026. Aceste măsuri nu au fost, hai să spunem, teribil de complicate.

În 2026, în sensul că ajungem, să spunem, cu deficitul la 7% din PIB, după care va trebui să ne ducem către 3%. Este cale lungă până la 3%. Sunt 4 procente din PIB și atunci va trebui să se regândească regimul fiscal. De altfel, ministrul de Finanțe, domnul Tanczoș Barna, a spus că până la jumătate acestui an se va pune la punct o regândire a regimului fiscal”, a explicat Daniel Dăianu.

Întrebat ce reprezintă noua regândire din punct de vedere fiscal, el a răspuns: „Această regândire are în vedere mai multe, mai multe căi pentru a crește, a crește veniturile”.

Dacă, de pildă, am avea o colectare strălucită, o ameliorare a colectării taxelor și impozitelor strălucită și ne-am apropiat de media din Uniunea Europeană, am putea să câștigăm puțin peste 2% din produsul intern brut. Nu știu dacă este posibil în 2-3 ani. Sunt sunt persoane care participă la dezbaterea publică și, pe un ton foarte optimist, spun că au au remediul în buzunar, că este foarte ușor. Nu este ușor. Noi la Consiliul Fiscal ne bucurăm că noul ministru de Finanțe spune că pașii care au fost făcuți de digitalizare a sistemului de colectare ar sugera o ameliorare în perioada următoare”, a mai precizat președintele Consiliului Fiscal.

Daniel Dăianu a oferit detalii și despre deficit. Acesta susține că este aproape imposibil să ajungi de la  7% la 3% e cale lungă într-un timp scurt.

„Repet, să ajungi de la 7% la 3% e e cale lungă. Și dumneavoastră deja ați evocat unele posibilități de a umbla la regimul fiscal pe care nu le-ați inventat dumneavoastră. Și acestea sunt în spațiul public. Au fost menționate de diverși oficiali din fostul Guvern, din actualul Guvern. Unii sunt aceiași oficiali, pornind de la premier, la ministrul de Finanțe, la alți miniștri.

Deci nu sunt noutăți. S-a și vorbit despre faptul că sunt sfaturi oferite pe baza unor calcule riguroase date de Banca Mondială. Există analize ale Fondului Monetar Internațional, există recomandări care sunt și în Planul Nnațional de Redresare și Reziliență și sunt analize ale unor experți autohtoni.

Deci nu avem cum să scăpăm de așa ceva, pentru că eu nu vă pot spune că nu se va întâmpla. Eu nu pot să spun. Și politician dacă aș fi, nu aș spune așa ceva. N-aș putea. Oamenilor trebuie să le spui ceea ce este probabil să se întâmple”, a spus Dăianu.

Daniel Dăianu a mai transmis că se va pune problema creșterii cheltuielilor pentru apărare și de către România. Se va lua această măsură în contextul în care Donald Trump dorește ca țările UE să ajungă la cheltuieli de 5%.

Noi avem venituri foarte joase, cerințele sunt extraordinare, nu numai de a reduce deficitul bugetar. Se pune problema de a mări cheltuielile pentru apărare. Am văzut președintele încă ales de mâine, cel investit. Ce cere europenilor, cheltuielile de 5% din PIB pentru pentru apărare. Nu cred că va ajunge acolo, dar să ne gândim. Anul trecut, potrivit unor declarații ale ministrului Angel Târvar, cheltuielile pentru apărare au fost 2,36 – 2,37% din PIB. Dacă ne-am duce la 3% sau puțin pentru 3%, să spunem, ar fi un efort financiar”, a conchis președintele Consiliului Fiscal.

Amintim că ministrul Finanțelor Tanczos Barna a transmis, zilele trecute, că anul 2024 s-a încheiat cu un deficit bugetar de aproximativ 8,6% din PIB. Este vorba despre o creștere de 51,4% față de cel de la finalul anului 2023 (-5,68). Ultimele date oficiale publicate, anume execuția bugetară din 30 Noiembrie 2024, reliefau o depășire a țintei rectificate asumate în septembrie, de 6,94%.

 

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Mircea Badea ironizează prezența lui Ponta la învestirea din SUA: Deci acum e trump-ist, când a pierdut Trump era biden-ist
Mircea Badea ironizează prezența lui Ponta la învestirea din SUA: Deci acum e trump-ist, când...
Trucul care albește lenjeria de pat. Ingredientul banal care e folosit de gospodinele pricepute
Trucul care albește lenjeria de pat. Ingredientul banal care e folosit de gospodinele pricepute
Ucraina introduce o instrucţie militară de bază pentru studenţi. Cei care nu trec examenul nu îşi mai pot continua studiile
Ucraina introduce o instrucţie militară de bază pentru studenţi. Cei care nu trec examenul nu...
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care au ajuns până în Austria la bordul unui avion pilotat de secund
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care...
Gabriela Cristea a ajuns de URGENȚĂ la spital!!! ȘOCANT ce a pățit vedeta după demisia din televiziune
Gabriela Cristea a ajuns de URGENȚĂ la spital!!! ȘOCANT ce a pățit vedeta după demisia...
Alimentul considerat de mulți sănătos, dar pe care medicii nu îl recomandă: “A fost interzis în foarte multe țări”
Alimentul considerat de mulți sănătos, dar pe care medicii nu îl recomandă: “A fost interzis...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a...
Zodiile protejate de divinitate până pe 1 februarie 2025. Noroc la bani și noi începuturi
Zodiile protejate de divinitate până pe 1 februarie 2025. Noroc la bani și noi începuturi
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Au apărut documentele. Anunțul CNSAS
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Au apărut documentele. Anunțul CNSAS
Schimbare istorică la Instagram. Dorința utilizatorilor a fost îndeplinită
Schimbare istorică la Instagram. Dorința utilizatorilor a fost îndeplinită
Statele Unite devansează China şi redevin cel mai mare partener comercial al Germaniei
Statele Unite devansează China şi redevin cel mai mare partener comercial al Germaniei
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul doi din lume şi cine este omul care se  ocupă de aceste rezerve fabuloase
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul...
Fenomen straniu la mijlocul lunii ianuarie, în România. Veștile nu sunt bune
Fenomen straniu la mijlocul lunii ianuarie, în România. Veștile nu sunt bune
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani