NEWS

Anunț privind aderarea la Schengen! Cătălin Predoiu, decizie privind Austria: „Suntem pregătiţi să cooperăm”

Anunț privind aderarea la Schengen Cătălin Predoiu decizie privind Austria Suntem pregătiţi să cooperăm
sursa foto: infofinanciar.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat luni, înaintea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen, ar putea întări zona Schengen şi nu este deloc corect să continuăm să avem doar o integrare parţială.

Anunțul momentului privind aderarea la Schengen

El a precizat că este adevărat că am făcut un pas important în decembrie anul trecut, intrând în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar crede că acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an.

Ministrul Internelor a precizat că o discuţie pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne va viza migraţia.

”Migraţia este o altă problemă serioasă care ameninţă stabilitatea Uniunii Europene şi a statelor membre. În România, am luat măsuri foarte serioase pentru combaterea migraţiei ilegale. Am înregistrat în ultimul an progrese importante.

De fapt, am redus migraţia ilegală cu aproximativ 92%. Avem frontiere, de exemplu, cu Serbia, unde am pus în aplicare un proiect pilot, având ca rezultat reducerea migraţiei ilegale spre zero. Anul trecut, au fost înregistrate aproximativ 40 de cazuri de trecere ilegală a frontierei. Vom continua acest proiect pilot”, a adăugat acesta.

Pregătiri importante privind proiectul pilot

Ministrul a anunţat că a semnat cu Comisarul Johansson o scrisoare de întărire a acestui proiect pilot.

”Suntem pregătiţi să punem expertiza noastră la dispoziţia tuturor statelor membre ale UE care doresc să coopereze cu noi. În ceea ce priveşte Acordul de la Dublin, avem o rată de succes de aproximativ 80%.

România este în top trei ţări din UE care aplică corect Acordul de la Dublin. Şi cred că dacă toate statele membre vor face la fel, întărind protecţia frontierelor, aplicând acordurile de la Dublin, aplicând pachetul pentru migraţie, vom aborda serios această problemă”, a spus Cătălin Predoiu.

El a menţionat că ”nu putem avea lipsă de omogenitate în cadrul statelor membre în aplicarea acordurilor privind azilul şi migraţia”.

”Nu putem avea diferenţe între ţări în ceea ce priveşte protejarea frontierelor şi abordarea migraţiei ilegale. Cred că toţi trebuie să performăm în această direcţie. Şi România este una dintre ţările care se descurcă foarte bine, în comparaţie cu alte ţări din UE.

Avem ţări în UE cu rate de aproximativ 3% în ceea ce priveşte Acordul de la Dublin. Deci, dacă ne uităm la situaţia de pe teren, putem vedea că există state membre care aplică corect acordurile, protejează frontiera şi, în această ordine, contribuie la securitatea întregii UE”, a declarat Predoiu.

Cătălin Predoiu, veste privind Austria: „Suntem pregătiţi să cooperăm”

Ministrul a ţinut să precizeze că, atunci când vorbim despre Schengen, că ”România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen, ar putea întări zona Schengen şi nu este deloc corect să continuăm să avem doar o integrare parţială în cadrul zonei Schengen”.

”Este adevărat că am făcut un pas important în decembrie anul trecut, intrând în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar cred că acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an.

Vom lucra în acest sens cu colegii şi prietenii noştri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiţi să cooperăm în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, migraţia ilegală, şi de asemenea, cooperarea poliţienească. Ne descurcăm foarte bine în această privinţă şi cred că acesta ar trebui să fie baza pentru deciziile care urmează.

De aceea, am spus că, în ceea ce priveşte migraţia, în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, România este un exemplu foarte bun şi suntem pregătiţi să contribuim cu expertiza noastră la întărirea întregii Uniuni Europene şi a zonei Schengen, de asemenea”, a mai spus Predoiu.

Și Rareș Bogdan a vorbit pe subiectiv

Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, afirmă că se negociază în continuare pentru intrarea României în Schengen şi cu frontierele terestre şi se speră la discuții și în perioada 6-7 martie, când numeroşi lideri europeni vor fi la Bucureşti pentru Congresul Partidului Popular European.

Unul dintre invitați este cancearul austriac Karl Nehammer, principalul opozant al intrării României în Schengen. Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan spune, la rândul lui, că speră ca România să obţină cât de curând aderarea deplină, dar admite că discuțiile la nivel tehnic, apoi la nivel politic cu Comisia Europeană, cu Bulgaria şi Austria ar putea fi reluate în a doua parte a acestui an. Amintim că Austria insistă asupra dreptului de veto al Vienei în privința aderării depline a României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

Rareş Bogdan a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3, despre intrarea României în Schengen şi cu frontierele terestre, după intrarea cu graniţele aeriene şi maritime.

 „Sigur că mi-ar plăcea foarte mult ca, în momentul când veţi face emisiuni, probabil, cu toţi cei 13 şefi de stat şi de guvern care vin la Bucureşti între 6 şi 8 (…) să putem să avem şi un anunţ excepţional. Nu ştiu dacă se va reuşi acest lucru. Nu ascund că lucrăm la asta, încercăm să obţinem o negociere, că, dacă tot vine Karl Nehammer şi îl vedem la faţă, măcar să vină şi cu un anunţ, să nu vină doar cu ideea de a-l înjura”, a răspuns Rareș Bogdan, conform News.ro.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele