Apar noi informații privind finalul războiului din Ucraina din ambele tabere. Astfel, în timp ce șeful spionajului rusesc spune că Rusia este aproape de a-și atinge obiectivele în Ucraina, Donald Tusk, premierul Polonia transmite că negocierile dintre cele două țări ar putea să demareze în această iarnă. Între timp, de la Kremlin, Peskov spune că războiul din Ucraina se va opri atunci când Rusia își va îndeplini obiectivele militare sau prin negocieri, arată Reuters în mai multe informații publicate marți.
Anunțurile vin după cele făcute de președintele american Donald Trump care cere o încetarea ”imediată” a focului în Ucraina după discuțiile avute cu Macron.
Războiul din Ucraina se va încheia atunci când obiectivele stabilite de preşedintele rus Vladimir Putin vor fi atinse prin acţiune militară sau prin negocieri, transmite Kremlinul după o reacție a șefului spionajului rusesc.
Punctul de vedere oficial al Moscovei a fost făcut public prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Operaţiunea militară specială se va încheia atunci când toate obiectivele stabilite de preşedinte şi comandantul suprem vor fi atinse. În caz contrar, se va recurge la negocieri, însă numai dacă acestea sunt relevante. În prezent, partea ucraineană refuză orice tratativă”, a declarat Peskov.
Anterior, Putin a cerut Ucrainei să renunţe la ambiţia de a adera la NATO şi să se retragă complet din patru regiuni ale ţării pe care Rusia le-a revendicat ca fiind ale sale. Kievul a respins aceste condiţii, pentru că ar echivala cu o capitulare, informează Reuters.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o soluţionare diplomatică a războiului şi a avansat ideea ca trupele străine să fie desfăşurate în Ucraina până când aceasta va putea adera la NATO.
Donald Tusk, premierul de la Varșovia, vrea ca Polonia să aibă un rol central în discuțiile de pace. Negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina ar putea să înceapă chiar din această iarnă, a declarat prim-ministrul guvernului polonez, Donald Tusk, marți, conform The Independent.
Polonia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei de când trupele armatei ruse au invadat țara în 2022, iar premierul Tusk s-a angajat să fie implicat puternic în orice discuție de pace, mai ales în condițiile în care Polonia va prelua președinția rotativă a Consiliului UE de pe 1 ianuarie 2025.
„După cum vă puteți imagina, delegația noastră va avea responsabilitatea, printre altele, stabilitrii calendarului politic, poate și cum va arăta situația în timpul negocierilor. Credem că, deși încă avem semne de întrebare, vom putea să demarăm discuțiile în iarna acestui an”, a declarat Tusk.
Liderul polonez a mai spus și că președintele Franței urmează să viziteze Varșovia pe parcursul zilei de joi pentru a informa cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu Donald Trump și cu Zelenski la ultima întâlnire a acestora, la Paris.
În plus, Tusk a mai spus și că e în contact constant cu aliații baltici și scandinavi dar și cu prim-ministrul britanic. Keir Starmer urmează să vină la Varșovia la începutul anului viitor.
„Îmi doresc foarte mult ca Polonia să fie țara care nu doar că va fi prezentă, dar care va stabili tonul la aceste discuții care ne vor aduce securitate și vor securiza interesele Poloniei”, a spus Tusk.
Șeful serviciului de informații externe al președintelui rus Vladimir Putin a declarat marți că Rusia este aproape de a-și atinge obiectivele în Ucraina, Moscova deținând ceea ce a spus el că este inițiativa strategică în toate domeniile în război.
Invazia Rusiei din 2022 în Ucraina a făcut zeci de mii de morți, a strămutat milioane de oameni și a declanșat cea mai mare criză în relațiile dintre Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, transmite Reuters.
„Situația de pe front nu este în favoarea Kievului”, a declarat Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), pentru Razvedchik, publicația oficială a agenției de informații externe.
„Inițiativa strategică în toate domeniile ne aparține, suntem aproape de a ne atinge obiectivele, în timp ce forțele armate ale Ucrainei sunt pe punctul de a se prăbuși”, a spus Narîșkin.
Narîșkin, care conduce principala organizație succesoare a Primului Directorat General al KGB-ului din era sovietică, este unul dintre puținii înalți oficiali ruși care au contacte relativ regulate cu înalți oficiali americani și occidentali.
Opiniile sale oferă o perspectivă asupra gândirii la nivelurile superioare ale Kremlinului – care consideră sprijinul Occidentului pentru Ucraina drept o dovadă că Statele Unite duc un război prin procură împotriva Rusiei, cu scopul de a răsturna conducătorii Moscovei.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut duminică o încetare imediată a focului și negocieri între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt „nebuniei” războiului.
Luni, Zelenski a pledat pentru o soluționare diplomatică a războiului și a evocat ideea desfășurării de trupe străine în Ucraina până când aceasta ar putea adera la alianța militară NATO.
Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului, se întoarce la Casa Albă într-un moment de ascensiune a Rusiei. Moscova controlează o cincime din Ucrain și avansează în cel mai rapid ritm din primele zile ale invaziei din 2022.
Hărți din surse deschise au arătat forțele ruse împingând de-a lungul frontului, cu lupte feroce în orașele Kurakhove și Toretsk din estul Ucrainei.
Reuters a raportat luna trecută că Putin este deschis să discute cu Trump un acord de încetare a focului în Ucraina, dar exclude să facă orice concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.
Putin a declarat că Rusia ar trebui să dețină controlul deplin asupra a patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le controlează parțial în acest moment, pentru ca un acord de pace să poată fi încheiat.
Occidentul și Ucraina spun că războiul este o acaparare brutală de terenuri în stil imperial de către Moscova – și au avertizat că, dacă Putin câștigă, atunci dușmanii Occidentului din întreaga lume vor fi încurajați.
Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce un președinte pro-rus a fost răsturnat în Revoluția Maidan din Ucraina și Rusia a anexat Crimeea, forțele separatiste susținute de Rusia luptând împotriva forțelor armate ucrainene.