NEWS

Anunț privind pensia pentru românii care au muncit în străinătate! Cum se calculează veniturile acestor seniori

Anunț privind pensia pentru românii care au muncit în străinătate Cum se calculează veniturile acestor seniori
sursa foto: colaj foto

Anunț privind pensia pentru românii care au muncit în străinătate, după ce s-a descoperit o scăpare din noua lege a pensiilor care face ca românii care au ani de vechime în străinătate să nu poată beneficia de punctele de stabilitate acordate pentru anii în plus de vechime. Acum, legiuitorii vor să corecteze situaţia pe ultima sută de metri. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a venit cu o serie de explicații.

Anunț privind pensia pentru românii care au muncit în străinătate! Cum se calculează veniturile acestor seniori

În ceea ce îi privește pe românii care au muncit în Diaspora, Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii spune că nu au motive de îngrijorare, dacă au lucrat în condiții legale. Acest lucru se datorează faptului că stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care au lucrat.

„Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România.Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă. Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă.

Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România. Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară. România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani. Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Schimbări în noua lege a pensiilor

În România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, dar sunt ceva nuanţe atunci când vorbim de cazuri de boală sau stagii de cotizare în alte sisteme de pensii decât cel naţional. Astfel, a fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea art.85 alin.(4) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Sistemul actual de pensii din România, în special Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, introduce un stimulent pentru viaţa activă, bonificând orice perioadă de cotizare mai mare de 25 de ani. Potrivit art. 85 alin. (3) din Lege, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un numar de puncte de stabilitate astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Cum se stabilește pensia comunitară

În cazul stabilirii pensiei comunitare pentru cetăţenii care au realizat perioade de asigurare şi în alte state membre ale Uniunii Europene, noua lege a pensiilor publice prezintă o lacună legislativa în ceea ce priveşte acordarea punctelor de stabilitate. Din modul de redactare a art. 85 se poate ajunge la interpretarea că beneficiarii pot obţine puncte de stabilitate numai pentru perioadele de cotizare realizate în cadrul sistemului public de pensii din Romania.

Aceste puncte de stabilitate stimulează viaţa activă, participarea pe piata muncii şi reprezintă puncte bonus oferite beneficiarilor care au muncit peste 25 de ani. Aceste puncte ar trebui să fie acordate indiferent de locul/statul în care s-a realizat stagiul de cotizare. Or, aceasta situaţie va crea o discrepanţă în tratamentul aplicat cetăţenilor care au muncit şi în alte ţări europene în comparaţie cu cei care şi-au desfăşurat întreaga carieră în România, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Scopul acestor puncte de stabilitate este de a stimula viaţa activă. În virtutea calităţii de stat membru UE pe care o are România, nu are trebui să aibă relevanţă unde este realizată. Scopul acestor puncte de stabilitate este de a stimula viaţa activă. În virtutea calităţii de stat membru UE pe care o are România, nu are trebui să aibă relevanţă unde este realizată, explică iniţiatorii.

Modificarea prevederilor legale reflectă principiul cumulării perioadelor de asigurare, consacrat de Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Pensia comunitară va fi calculată în funcţie de întreaga carieră contributivă a beneficiarului, inclusiv perioadele de cotizare realizate în alte state, cu respectarea principiului pro-rata temporis.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul iubit
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul...
Hotelul “fantomă” de 150 de etaje și 3000 de camere în care nu s-a cazat niciun turist. Se află într-o țară unde puțini au curaj să ajungă
Hotelul “fantomă” de 150 de etaje și 3000 de camere în care nu s-a cazat...
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se sparge în urma scăderii vânzărilor
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se...
Mesajul astrelor pentru zodii, 8 decembrie 2024. Fecioara câștigă bani, noroc și o șansă unică pentru alte două zodii
Mesajul astrelor pentru zodii, 8 decembrie 2024. Fecioara câștigă bani, noroc și o șansă unică...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă dublă...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă...
Țara unde proprietarii au găsit o soluție banală ca să nu mai plătească impozite mari pe case. Cum reușesc să economisească bani atunci când le moștenesc
Țara unde proprietarii au găsit o soluție banală ca să nu mai plătească impozite mari...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe...
Călin Georgescu, atac la UE și NATO, după anularea alegerilor din România: „Lovitură de stat. Vor să-și protejeze cecurile”
Călin Georgescu, atac la UE și NATO, după anularea alegerilor din România: „Lovitură de stat....
România a fost atacată. Guvernul României trebuie să invoce articolul patru din NATO
România a fost atacată. Guvernul României trebuie să invoce articolul patru din NATO
Ceaușescu, alături de cea mai puternică organizație. Secretul a fost bine păstrat
Ceaușescu, alături de cea mai puternică organizație. Secretul a fost bine păstrat
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Îți pot intra în casă fără mandat. Legea e clară pentru proprietari
Îți pot intra în casă fără mandat. Legea e clară pentru proprietari
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de Delia în Centrul Vechi. Nu oricine și-ar putea permite
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi