Până la data de 25 martie inclusiv a anului următor se depune formularul 101, apărut în Monitorul Oficial. Anunțul ANAF privind impozitele românilor vine inclusiv despre amenzi de 5.000 de lei care se dau celor care nu completează documentul.
Noul model al formularului 101, „Declarația privind impozitul pe profit”, a apărut în Monitorul Oficial. El stabilește impozitul pe profit datorat de firmele care au avut în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, în situația în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
De asemenea, documentul reglementează recuperarea pierderii fiscale anuale stabilite prin declarația de impozit pe profit, în limita a 70% din profiturile impozabile realizate în următorii 5 ani consecutivi, începând cu anul 2024 sau anul fiscal modificat care începe în 2024, după caz.
De asemenea, abrogă dispozițiile privind deductibilitatea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu bursele private, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale.
Declarația privind impozitul pe profit se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.
Contribuabilii care au optat, în conformitate cu legislația contabilă în vigoare, pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal să corespundă exercițiului financiar au obligația să depună declarația privind impozitul pe profit până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.
Declarația se depune și de persoanele juridice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, cu care este încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații, respectiv rezidente într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România, conform Hotnews.
Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la data depunerii situațiilor financiare.
Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile.
În cazul în care plătitorul corectează declarația depusă, declarația rectificativă se întocmește pe același model de formular, înscriind „X” în spațiul special prevăzut în acest scop.
Căsuța „Declarație rectificativă ca urmare a unei notificări de conformare” se bifează în situația în care rectificarea datelor declarate anterior se efectuează ca urmare a unei notificări de conformare.
Nedepunerea, depunerea cu întârziere sau completarea incorectă a declarației se sancționează cu amendă de până la 5.000 de lei.