Deciziile de recalculare vor fi distribuite începând de vineri, 16 august. Este anunțul directorului Poștei Române pentru pensionari. De asemenea, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a prezentat cum arată și ce conține o astfel de decizie.
Directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, a dat asigurări că nu se așteaptă să apară probleme în ceea ce privește livrarea la domiciliu a deciziilor de recalculare a pensiilor.
Concret, începând de vineri, 16 august, până pe 30 august, poștașii vor merge la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna aceste decizii.
Valentin Ștefan a explicat și ce se va întâmpla în cazul în care omul nu e găsit acasă.
„Batem la ușa omului, dacă nu e prima dată acasă, încercăm și a doua oară, la o altă zi, în altă oră. Dacă nici acest lucru nu este posibil, atunci documentul va fi lăsat în oficiul poștal de care aparține beneficiarul.
După fiecare încercare de livrare, lăsăm și o mică bucată de hârtie în care menționăm că s-a încercat livrarea, nu ați fost acasă și să sune la oficiul poștal”, a declarat directorul Poștei Române, pentru Digi24.ro.
În plus, pensionarii vor putea apela și la numărul de telefon 021 9393, serviciul de suport clienți oferit de Poșta Română, pentru a afla informații cu privire la stadiul livrării deciziilor de recalculare.
„Nu este nimic complex în ceea ce facem acum, nu mă aștept să apară probleme. Mă aștept să livrăm cele 4.6 milioane de decizii până la finalul lunii”, susține Valentin Ștefan.
președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a prezentat ce conține o astfel de decizie.
„Concret, în prima parte a documentului vor fi prezente datele despre pensionar (CNP, nume, data înscrierii la pensie) și denumirea categoriei de pensie.
Ulterior, pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”, a explicat Daniel Baciu, la Digi24.
Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii Legi. Apoi, vor găsi o „evidență foarte clară a tuturor stagiilor de cotizare”, după cum a subliniat președintele Casei de Pensii.
Astfel, partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:
A) Total stagiu de cotizare realizat;
B) Stagiu de cotizare contributiv;
C) Numărul de puncte de stabilitate;
D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie;
E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și
F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie;
La punctul F), astfel, pensionarii vor găsi noua sumă, pe care o vor primi lună de lună. Important de menționat este că, la finalul documentului, este prevăzut că „decizia poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”.